Demkó Attila: A magyar probléma a legnagyobb probléma Európán belül

2023. február 1. 21:35
A biztonságpolitikai szakértő szerint a Minority Safepack nem fért bele az érvényben lévő ideológiai vonalba.

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője és Gazsó Dániel kisebbség-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa voltak nemrég a Hit Rádió „A háttérben” című műsorának a vendégei. A beszélgetés során többek között arra keresték a választ, hogy mit tehet az EU a kisebbségekért. Vagy hogy elegendők-e az egyezmények, melyeket megkötöttek.

Arra a kérdésre, hogy a Minority Safepack elbukása miért történt, illetve, hogy hogy áll a nemzeti kisebbségek kérdése az Európai Unióban  Demkó Attila azt felelte, hogy

„sokkal rosszabb helyzetben vagyunk e téren, mint a '80-as években az ideológiai vonalat tekintve. Konkrétan a woke-izmus felé, amely szerint a nemzetek veszélyesek.

(...) A Minority Safapack nem fért ebbe bele” Hozzátette, hogy Nyugat-Európában volt minőségi változás már. (...) Szó sincs róla, hogy ez el lett volna már ásva, csak találtak egy olyan megoldást, hogy ne kelljen ehhez hozzányúlni.”

Demkó a gondolatát azzal zárta, hogy ”a magyar probléma a legnagyobb probléma Európán belül.”

Gazsó Dániel a témához kapcsolódva felidézte, hogy 2021-ben az Európai Bizottság azt mondta, hogy a Minority Safepackben megfogalmazottak biztosítva vannak a meglévő, hatályban lévő jogszabályok és egyezmények alapján. (...) „Ráadásul egy olyan témáról volt szó, amit úgy lehetett a Bizottság elé tárni, hogy egymillió aláírás kellett hozzá hét tagországból. Tehát sokakat érintett” – hangsúlyozta az NKE munkatársa.

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

***

 

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magadból indultál ki.

Amnyád picsája X

És ki a megoldás?

Jól van, ide írtad a kötelezőt, leülhetsz!

Látom, továbbra is a seggnyalás politikáját szorgalmazod. Külföldről már 4 milliárdot fektettek ebbe, és csak érdekesség, hogy közeledünk Victoria Nuland ukrajnai 5 milliárdjához. Csak nálunk nem olyan könnyű majdani zavargásokat csinálni. Már 2018-ban megpróbálták. Akkor az azóta elfeledett rabszolgatörvény volt, most a tanárok hergelése az ürügy.

A kisebbségeket nem Orbán miatt zaklatják. Zaklatták a szoci-SZDSZ alatt is, tehát kereshetsz valami más érvet.

Volt bevallottan 5 milliárd befektetés Ukrajnában - ahogyan a legutóbbi, itthon kitalált megfogalmazás szól - kultúra váltásra? Igen, volt.

Kapott az ellenzék kultúra váltásra 4 milliárdot? Igen, kapott.

Ha kezdetben csak 3 milliárdról volt szó, de ez már felment 4 milliárdra, mondhatjuk, hogy közelít az 5 milliárdhoz? Igen, mondhatjuk.

Lehet a kettő között párhuzamot vonni azon az alapon, hogy ez külső beavatkozás?

Ha azt nézzük, hogy 2010 óta milyen hadjárat folyik ellenünk, akkor nem kell nagy képelőerő ahhoz, hogy ez a 4 milliárd most csak egy része a 12 év alatt az ellenzékhez juttatott pénzekhez. Nyilvánvaló, hogy nem csak szóval, EU-s retorziókkal támogatták az ellenzéket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés