Az ellenségválasztás művészete

2023. február 1. 11:43

Böszörményi-Nagy Gergely
Attila, a hun vezér életműve a korszerű vezetés magasiskolája, aminél nincs jobb iránytű a 21. század üzleti és katonai szervezeteinek – állítja egy amerikai üzletember. Könyve a tengerentúlon bestseller, de Magyarországon alig ismerik.
Fotó: Brain Bar

Január első heteit szeretem elvonulással, a szunnyadó természetben való elmerüléssel és nyugodt tervezéssel tölteni. Ezt az évet azonban másképp indítottam, hiszen bevonultam tartalékosnak a Magyar Honvédséghez. Katonai kiképzésem szabad estéire egy Attila, a hun vezér vezetői krédójáról szóló könyvecskét vittem magammal – amely ironikus módon itthon szinte egyáltalán nem ismert, a tengerentúlon viszont legendák övezik. Az 1985-ös kötet szerzője Wess Roberts amerikai veterán katona, aki leszerelése után az USA legnagyobb biztosítótársaságainál futott be fényes karriert. Roberts ifjúkora óta rajong Attiláért, ezért úgy döntött, hogy saját elképzeléseit sorsunk irányításának helyes és eredményes módszereiről az ő tettein és emlékezetén keresztül magyarázza el. Kísérlete zajos sikert aratott, hiszen a kötet felkerült a The New York Times bestsellerlistájára, és rövid idő alatt hivatkozási alappá vált katonai és üzleti körökben egyaránt.

Bár a fősodratú történetírás Attilát véreskezű hadvezérként és civilizációk elpusztítójaként tartja számon, szerzőnk szerint az eredményei inkább arra utalnak, hogy összetett vezetői személyiség volt, aki folytonosan tanult, és újabbnál újabb készségeket sajátított el. A könyv Attila elképzelt beszédeire épül, amelyek bár kitalációk, könnyedén elhangozhattak volna hírhedt pályafutásának mérföldköveinél. 

Wess Roberts: Leadership Secrets of Attila the Hun. Balance (Anniversary Edition), 1990

A szerző a Brain Bar jövőfesztivál alapítója

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés