Fegyverkezés Európában: Lengyelország megduplázza a védelmi kiadásait

2023. január 31. 15:23
GDP arányosan ők fognak a legtöbbet költeni a NATO-ban.

Lengyelország a GDP 4%-ára növeli a védelmi költségvetést – írta meg a DW. Szerintük Varsó „példátlan” terveket jelentett be a katonai és biztonsági kiadások növelésére az ukrajnai orosz inváziót követően. Lengyelország a GDP-hez igazítva már most is a NATO legjelentősebb költői közé tartozik.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfőn közölte, hogy országa a bruttó hazai termék 4%-ára emelné védelmi kiadásait. Az Oroszország ukrajnai háborújának hátterében álló döntés értelmében

az ország gazdaságának arányában még többet költene, mint az Egyesült Államok.

„Az ukrajnai háború miatt még gyorsabban felfegyverkezünk. Ezért idén példátlan erőfeszítéseket teszünk: A GDP 4%-át a lengyel hadseregre” – mondta Morawiecki újságíróknak.

Lengyelország 2022-ben már a GDP 2,4%-ának megfelelő összeget költött a hadseregre – a NATO-szövetség országai közül a harmadik legmagasabb arányt.

Morawiecki szerint a védelmi kiadások új céljukra való emelése „azt jelentheti, hogy ez lesz a legmagasabb százalék... az összes NATO-ország között”.

A NATO-szövetségesek közül Görögország költi 2022-ben a legnagyobb arányban, 3,76%-ban a GDP-jének legnagyobb részét a védelemre. Ezt követi az Egyesült Államok 3,47%-kal, Washington abszolút értékben 822 milliárd dollárt költ védelemre - több mint kétszer annyit, mint a katonai szövetség összes többi állama együttvéve. 

A jelenlegi kiadási cél szerint a NATO-szövetség tagjait arra ösztönzik, hogy 2024-re érjék el azt a referenciaértéket, hogy a GDP legalább 2%-át költsék védelemre.

Egy nemrégiben tartott NATO-találkozón diplomaták szerint Lengyelország, Litvánia és Nagy-Britannia azt javasolta, hogy a célt magasabbra kellene emelni Moszkva ukrajnai inváziójára tekintettel.

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés