Dánia menedékjogot ad az afgán nőknek

2023. január 30. 21:34
Dánia menedékjogot ad minden afgán nőnek és lánynak, miután a saját országukban nagymértékben korlátozzák őket jogaikban a tálibok hatalomba történő visszatérése óta.

A döntés a nők és lányok helyzetének romlásával kapcsolatos értesüléseken alapszik –írta közleményében a Dán Menekültügyi Fellebbezési Bizottság, azaz a helyi menekültügyi hivatal, amelyben az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének nemrégiben közzétett jelentésére hivatkozik.

A jelentés feltárja, hogy egyes afganisztáni csoportok - közöttük a nők és a lányok - helyzete kimeríti a menekültügyi egyezmény által meghatározott üldöztetés fogalmát”

– áll a közleményben.

A bizottság szerint az öt, afgán nőkre vonatkozó, még függőben lévő kérelmet már az új döntés értelmében bírálnak el. A hatóság felülvizsgálja azoknak az afgán nőknek a kérelmét, amelyet korábban elutasítottak a tálibok hatalomra kerülése után, hogy az új döntésnek megfelelően megkapják a lakhatási engedélyt.

Mintegy tíz esetről van szó. A bizottság felülvizsgálja az azóta elutasított afgán férfiak kérelmét is (mintegy harminc eset). A 2021 augusztusában hatalomba való visszatérésük után a tálibok fokozatosan fosztották meg a nőket az előző uralmuk megdöntése - 2001 óta - eltelt húsz évben megszerzett jogaiktól.

A nőket nemcsak a tanuláshoz való joguktól fosztották meg, de a legtöbb közalkalmazotti állást sem tölthetik be. Férfi rokonuk nélkül nem utazhatnak, és otthonukban burkát vagy hidzsábot kell viselniük. Decemberben a tálibok azt is megtiltották, hogy afgán és külföldi civil szervezeteknek dolgozzanak.

(MTI)

Nyitókép: Naveed Tanveer / AFP

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés