Szakértő: Egyre nagyobb az esélye annak, hogy az Európai Unióban komoly ellátási problémák adódjanak

2023. január 29. 13:42
Hortay Olivér szerint Magyarország sem vonhatja ki magát az európai árfolyamatokból, de a hatások enyhébbek, mert továbbra is vásárolhat az ország orosz nyersolajat.

Magyarország gázolajellátása biztosított február 5. után is, amikor életbe lépnek az orosz olajtermékekre vonatkozó brüsszeli szankciók – mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hortay Olivér kifejtette: ez részben annak köszönhető, hogy Magyarország mentességet kapott az Oroszországból csővezetéken érkező nyersolaj importjára vonatkozó szankció alól. Másrészt sikerült a régió országaival együtt kiharcolni, hogy a régióban mentességet kapott finomítókban előállított üzemanyagot olyan arányban tovább lehessen értékesíteni, amilyen arányban nem orosz eredetű nyersolajat tartalmaz.

Ennek a mentességnek azért van nagy jelentősége az ellátásbiztonság szempontjából, mert így egy nem várt probléma esetén az egyik ország finomítója kisegítheti a másikét – hangsúlyozta. Az üzletágvezető ugyanakkor jelezte, hogy

a magyar üzemanyagpiac fenntartható ellátásához szükség van importra,

ezért az európai üzemanyagárak, a finomítói árrések emelkedése várhatóan Magyarországra is begyűrűzik. Úgy fogalmazott: Magyarország sem vonhatja ki magát az európai árfolyamatokból, de a hatások enyhébbek, mert továbbra is vásárolhat az ország orosz nyersolajat, ami jóval kedvezőbb árú, mint a Brent típusú nyersolaj. Hortay Olivér kitért arra, hogy az Európai Uniónak napi 1-1,5 millió hordó gázolajra van szüksége, de a belső finomítói kapacitások nem elegendőek az igények ellátásához; az importigény mintegy felét eddig orosz forrásokból fedezték.

Úgy tűnik, hogy

elsősorban kínai, indiai és közel-keleti finomítók helyettesíthetik majd az orosz forrásokat,

így azonban Európa messzebbről és drágábban tudja beszerezni az olajtermékeket – mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy a piac kínai és indiai szereplői jelentős részben orosz nyersolajat vásárolnak, így kérdés, hogy mi értelme az embargónak. Az Európai Unió mozgástere ezzel az intézkedéssel jelentősen szűkült – hangsúlyozta a szakértő. Hozzátette: csökken a tagországoknak az a képességük, hogy egy-egy nem várt ellátási problémát gyorsan és alacsony költségen kezeljenek, miután a beszerzést sokkal messzebbről kell megoldani. Az ellátásbiztonsággal kapcsolatos elemzések arra mutatnak rá: egyre nagyobb az esélye annak, hogy az Európai Unióban komoly ellátási problémák adódjanak – jelezte Hortay Olivér.

(MTI)

Nyitókép: Hortay Olivér Facebook-oldala

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem legyen ellátási probléma. Lázadjanak fel az emberek Brüsszel ellen. Eddig azt csinálták velünk, amit csak akarták, mi meg csendben tűrtük, pedig nem értettünk egyet vele.

az arufelhalmozo, hianyt generali kulakoknak szet lesz rugva a segge

"Nincs semmi baja."

Bolond vagy...

A németek biztosan utasításra tették.
A gázolaj hiánya okozhat nagy gondot az unióban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés