„Dehumanizálónak” nevezte az AP-hírügynökség a „franciák” kifejezést, majd a felháborodás miatt visszakoztak

2023. január 28. 18:17
Úgy tűnik, a nyelvi woke-izmusnak is vannak határai.

A The Associated Press Stylebook nemrég közzétett egy posztot, melyben azt írják mintegy „megfontolandó tanácsként”, hogy az újságírók tartózkodjanak általános címkék használatától amikor emberek olyan csoportjairól van szó, akiknek a címke az egyetlen közös jellemzőjük, mert ez „dehumanizáló hatású” lehet. Nem ajánlott olyasmit írni, hogy a szegények, a mentális betegek, a franciák, a fogyatékosok, a felsőfokú végzettségűek, és helyette inkább úgy érdemes fogalmazni, hogy emberek mentális betegséggel – hozták fel példaként.

Nem sokkal ezután „a franciák” kifejezést is a dehumanizálók közé sorolták, ami egyrészről óriási felháborodást, másrészt mémek tömkelegét váltotta ki. 

Nem hagyta szó nélkül a francia nagykövetség

Ezen a ponton azonban már az amerikai francia nagykövetség is beszállt. A nagykövetség szóvivője, Pascal Confavreux a New York Timesnak mondta el, hogy el sem tudják képzelni, mi lehetne 'a franciák' alternatívája.

A viccesebb kedvűek „a franciaságukat megélő/megtapasztaló emberek” szóhasználatot ajánlották alternatívaként.

Az AP végül a hivatalos Twitterén reagált: elismerve, hogy 'a franciák' szerepeltetése a listán helytelen volt. Noha a listára való felvételt azzal indokolták, hogy meg akarták mutatni: nemcsak a negatív sztereotípiák esetében nem érdemes általános címkéket használni, hanem az amúgy semlegesnek vagy pozitívnak gondolt kategóriák esetében sem. Ezzel egyidejűleg frissítették a posztot, eltávolítva a kérdéses részt.

Nyitókép: Twitter, képernyőfotó

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés