Gyorsan le kell győzni a gender-ideológiát – mondta Orbán külföldi újságíróknak

2023. január 27. 18:48
Magyarország EU-tagságáról, az ukrajnai háborúról, a Nyugat és a kereszténység állapotáról is beszélt Orbán Viktor egy nemzetközi személyiségekből álló társaságnak a Karmelita kolostorban. A kétórás beszélgetésről Rod Dreher közölt részletes beszámolót, mely szerint Orbán kifejtette: a mostani társadalmi struktúrák össze fognak dőlni, „de reméli, nem fognak armageddont okozni”.

Orbán Viktor „éles eszű, vicces, briliáns és teljesen magabiztos”, egyáltalán nem olyan, ahogy a nyugati média ábrázolja – írja az American Conservative című lapban Rod Dreher amerikai újságíró, a budapesti Danube Institute vendége, aki külföldi újságírók és kutatók kis csoportjának tagjaként csütörtökön részt vett egy beszélgetésen a magyar kormányfővel. Hozzáteszi: Orbán két órát töltött velük, és még a legkeményebb kérdésekre is tartalmasan válaszolt, köztük egy lengyel kolléga kérdésére is. 

Dreher részletes beszámolót adott a magyar EU-tagság kérdésére is kitérő beszélgetésről: a szöveget a publikálás után szerkesztette, a részéről tisztázva, hogy szerinte mit is mondott pontosan Orbán Viktor a magyar EU-tagságról.

Az oroszok romhalmazt csinálnak Ukrajnából

Rod Dreher szerint Orbánról „tévesen állítják, hogy Putyin bábuja”. Ugyanakkor összefoglalója szerint Orbán kifejtette: Putyin nem engedheti meg, hogy veszítsen Ukrajnában, mivel jövőre választások lesznek Oroszországban. Emellett az oroszok nem engedhetik meg maguknak, hogy a NATO-nak szövetségese legyen a szomszédban. A gyors orosz győzelem és ukrajnai kormányváltás lehetetenné vált, ezért az oroszok valószínű célja az, hogy Ukrajnából egy kormányozhatatlan romhalmazt csináljanak, amit a nyugat nem tud győzelemként felmutatni.

Azaz Orbán szerint

„Ukrajna az új Afganisztán, a senki földje”. 

Egy esetleges orosz államcsínyről azt mondta a miniszterelnök: szerinte csak egy még héjább politikus léphetne Putyin helyébe, és egy államcsíny így semmit sem oldana meg.

A NATO egyre közelebb van a háborúhoz

Ha minden így folytatódik, Orbán szerint a tendenciák alapján azzal kell szembenéznie a NATO-nak, hogy küld-e csapatokat Ukrajnába. Dreher szerint

Orbán konkrétan azt mondta: „A nyugat háborúban áll Oroszországgal. Ez a realitás. És minden nappal egyre jobban benne vagyunk.”

A nyugat ugyan azt gondolja, hogy nem áll háborúban az oroszokkal, de de minél több fegyvert küld oda, annál közelebb van a beavatkozás valóságához. 

Dreher itt külön hangsúlyozza: természetesen Orbán azt szeretné, ha a nyugat nem vonódna be az ukrajnai konfliktusba, és nem háborúzna.

A beszámoló szerint valaki felvetette, hogy az orosz csapatok rosszul teljesítenek a harcmezőn. Orbán azt válaszolta, hogy ez ugyan így van, de az orosz történelemben ez mindig így volt: gyengén kezdenek, aztán alig lehet őket megállítani. 

Különösen veszélyes a magyar kormányfő szerint, hogy az oroszokat Iránnal kényszerítették szövetségre, és ez főleg Izrael szempontjából problémás. Ugyanakkor reményét fejezte ki aziránt, hogy Izrael akár békeközvetítő is lehet a háborúzó felek között – mindezt úgy mondta Orbán, hogy az asztalnál ült Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő fia is.

Az európai vezetők nem tudják, kicsodák

Szóba került az is,

hogy milyen frusztráló egyedül lenni a békepárti állásponttal az EU-ban

De Orbán szerint az uniós és tagállami vezetők nem fogják megtárgyalni, hogy érdemes-e bevonódni a háborúba. Hogy miért nem? „Azért, mert nem tudják, hogy kicsodák.”

Ha a háborúval kapcsolatban megkérdezzük tőlük, kicsodák ők, Orbán szerint azt fogják mondani, hogy „egy ország vezetője vagyok, aki a történelem jó oldalán áll”, ahelyett, hogy a saját hazájuk érdekeit néznék. Álláspontjukat Washington és a liberális média sugallja. Orbán úgy fogja fel szerepét, mint akinek a népe megválasztott vezetőjeként kell segítenie az embereket, hogy megküzdjenek a kihívásokkal. 

A magyar miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy

rajta kívül Emmanuel Macron francia elnök az egyetlen európai vezető, akinek vannak víziói.

Orbán hozzátette: ha ő maga azt mondaná, hogy Európának a keresztény gyökereihez kellene visszatérnie a problémákkal való megküzdéshez, Macron nem értene egyet, ő liberális ideológiai stratégiát javasolna. De az összes többi európai vezetőnek ez az egész csak valami butaságnak tűnne.

A németekről is beszélt Orbán: szerinte a németek azért szenvednek, mert tudják, hogy nem érdekük háborúzni Oroszországgal, de nem képesek ezt kimondani, és valamiért nem képesek nemet mondani Washingtonnak. 

Orbán azt is elárulta a társaságnak: most többek között Joe Biden életrajzát olvassa, azért, mert becsüli, ahogy az első felesége halálos autóbalesete után megharcolt magáért az amerikai politikus. 

Maradunk az EU-ban

Természetesen az európai uniós viták is szóba kerültek, és

Orbán elismerte, hogy a távolság egyre nő Brüsszel és Budapest között.

Az egész mélyén rejlő ok pedig szerinte az, hogy a két fél teljesen másként gondolkodik az emberről és a társadalomról – aminek jó példái a genderideológia és a bevándorlás ügyében elfoglalt, homlok egyenest ellentétes álláspontok. 

Itt ért a beszélgetés a magyar EU-tagság témájához.

Orbán Rod Dreher szerint „azt mondta, hogy személy szerint számára fájdalmas, hogy Magyarország az EU-ban van, és alanya az EU zaklatásainak,

de nem kérdés, hogy az ország az EU-ban marad, mert a gazdasági prosperitása ettől függ”.

A beszámoló ezen részét félreértésekre hivatkozva javították, amire Rod Dreher a Twitteren is felhívta a figyelmet. Mint írja,

a baloldali média kiforgatta a kormányfő szavait a beszámolójára hivatkozva,

de Orbán csak a személyes frusztrációjának adott hangot, és egyértelműen az EU-ban képzeli el Magyarország jövőjét.

Dreher szerint Orbán hozzátette: „Az európai történelem elmúlt harminc évének minden rosszát megtestesíti Brüsszel”. Szerinte az EU-ban azért démonizálják Magyarországot, mert ha hazánk sikeres, akkor az alapot szolgáltathat az EU-s politika és ideológia megkérdőjelezéséhez. 

Orbán azt is megvallotta: „Nem egyszerű odamennem úgy, hogy én vagyok mindennek elhordva”. Hozzátette: ha valaki olyan politikus lesz, aki képes szembeszállni velük, akkor acélból kell, hogy legyen a gerince,

és jobban kell figyelnie arra, hogy saját szavazói mit mondanak, mintsem arra, hogy az ellenfelei mit gondolnak róla.

A kereszténység reménysége az ortodoxia

Rod Dreher a kereszténységről kérdezte a magyar kormányfőt, aki azt mondta: „a kereszténységet nem lehet a politikával regenerálni”, mivel a hit végső soron a személyes megtérésen alapszik. De ha a keresztények nem ébrednek fel és állnak ellent a mai kulturális trendeknek, akkor a hit el fog tűnni.

Orbán szerint ma a reménységet az ortodoxok jelentik, akik hisznek, és nem vitatkoznak

– a protestánsok és katolikusok viszont állandóan vitatkoznak egymással. Dreher szerint Orbán kifejtette: az ortodoxok a kereszténység legfontosabb bázisa ma, ahonnan elindulhat a nyugati kereszténység megújítása.

A miniszterelnök a beszámoló szerint tisztában van azzal, milyen kevesen járnak Magyarországon templomba, és ezzel kapcsolatban „nincs semmi illúziója”; de szerinte ha Európa meg akar maradni, akkor vissza kell térnie a hithez, amire létrehozta azt a szent rendet, amire a civilizáció épült. 

Gyorsan le kell győzni a gender-ideológiát

„Elemzésem szerint az a társadalmi struktúra, ami felépült az előző harminc évben, teljesen ellene van az emberi természetnek – mondta Orbán. –

És össze fog omlani, remélhetőleg nem okozva armaggedont.”

Ha a gender-ideológia és más progresszív dolgok hatalmát gyorsan meg tudjuk törni, a hagyományhoz való visszatérés is gyorsabb lesz, mint gondoltuk, de először politikailag kell őket legyőzni – fejtegette a kormányfő. Dreher szerint Orbán hozzátette: nem érti, hogyan lehet valaki úgy konzervatív, hogy nincs személyes hite, és szerinte nem véletlen, hogy a harcot Európában azok a közép-európai államok vezetik, amelyeket kevésbé befolyásolt a bomlasztó modernitás. Ugyanakkor a politikusok csak az emberek anyagi jólétét növelhetik, de nem az ő dolguk boldog életet adni.

Nyitókép: Facebook

Összesen 171 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Büszkék lehetünk rá. Mi választottuk:-)
Minden szavával egyetértek, de ez könnyű, mert ez a normalitás.

Már vártam egy igazi meleg véleményét...köszönöm, hogy megtetted.

Az ortodoxiával kapcsolatos véleményével nem értek egyet, nem győzött meg, a politikaival nagyonis.

Mindezt Gyurcsány pincsi árnyékából ömleszted ide?

Ezt rosszul tudod. Nem Orbán szerint, hanem az ortodox tanítás szerint.
A dogmafejlődést a hit megértésének és definiálhatóságának fejlődését is elutasítják, csak az Egyház első 8 évszázadában fogadják el, utána nem tartják szükségesnek ezt, mivel szerintük az összes hitet érintő fontos kérdés tisztázva lett. Emiatt sok katolikus dogmát, amit kötelezően vallani kell nem tartanak dogmának, de ezeket az ortodoxok ugyanúgy vallják, mint a katolikusok.
Ebből következik az is, hogy az ortodoxia csak az első 7 egyetemes zsinat határozatait fogadja el, a II. Nikaiai Zsinattal Kr. u. 787 bezárólag, azóta a többit nem. Ezért nincs vita közöttük.

A kereszténység másik nagy tömbjéről, a protestáns egyházakról nem lehet ezt elmondani, ugyanis rengeteg felekezet alakult ki közöttük, s ahány felekezet, annyi különbség, mind dogmatikai, mind morális téren. Pl. Mást tanítanak Debrecenben és mást Budapesten.

Na, de nem is erre gondoltam, mert szerintem kellenek a hitviták, hanem arra, hogy az ortodoxia bajban van, abban a hatalmas iszlám tengerben, azért is közelednek hozzánk katolikusokhoz. Nem gondolnám, hogy tőlük jönne a megújhodás, az tőlünk katolikusoktól kell, hogy elinduljon. Nekünk kell megtérnünk.
Ha a nyugati egyházakat nézem, erre még várni kell.

"Nyilvánvalóan jogszabály ellenes, hogy minisztereket raktak a bizottságokba."
Na ne mondd! Ha már - szerinted - olyan jól számolsz, számold már össze, hogy hány országban ülnek miniszterek a bizottságokban!

"Mindig tudtuk, hogy Orbán Viktornak a matek sok más mellett a gyengéje. Persze bölcsészek nem tanulnak matematikát, számítástechnikát. KELLENE, mert agyhalottak maradtak."

Mindig tudtátok? Csak azt nem, tudtátok, hogy sem Orbán, sem Varga Judit nem bölcsész, hanem jogász. :)))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés