Fordulat! Folytatódik az Erasmus, kikerülhetnek a politikusok a kuratóriumokból!

2023. január 25. 19:00

Írta: Szalai Laura
Nem fenyegeti veszély az Erasmus+ program folytatását; annak a 180 ezer diáknak, aki jelenleg alapítványi fenntartású egyetemekre jár, nem kell tartania attól, hogy programból kiesik. Ez az oktatókra és a kutatókra egyaránt vonatkozik – közölte Navracsics Tibor szerdán Brüsszelben.

Nem fenyegeti veszély az Erasmus+ program folytatását; annak a 180 ezer diáknak, aki jelenleg alapítványi fenntartású egyetemekre jár, nem kell tartania attól, hogy programból kiesik. Ez az oktatókra és a kutatókra egyaránt vonatkozik – közölte Navracsics Tibor szerdán Brüsszelben.

A miniszter azt kérte Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosoktól, hogy világos és egyértelmű kommunikációval ők is erősítsék meg, növeljék a bizalmat a diákokban a program és az Európai Bizottság iránt. Jelezte azt is, hogy nincs probléma a folytatást illetően, az Erasmus+ és a Horizont Európa program finanszírozása és az együttműködés a továbbiakban is zökkenőmentes, folyamatosan lehet jelentkezni új pályázatokra az alapítványi egyetemek hallgatóinak és kutatóinak.

Navracsics Tibor Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva közölte: folytatják a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal, hogy kezelni tudják azokat az aggályokat, amelyeket a bizottság megjelölt az alapítványi egyetemek vonatkozásában.

A testület képviselői összeférhetetlenségi aggályokat fogalmaztak meg annak kapcsán, hogy a 21 alapítványi fenntartású egyetem közel felében vannak politikusok a kuratóriumokban. Közvetítettem a kormányzati álláspontot: ha a bizottság azt veti fel, hogy ne lehessenek tagok, ezt meg tudjuk oldani szabályozással”

– hívta fel a figyelmet. Jelezte, problémaként vetették fel a mandátumok esetében az időbeli korlát hiányát, de a kormány nyitott ennek orvoslására is. Hozzátette, két „nem túl bonyolult” jogszabály módosításról van szó, amelyet az Országgyűlés márciusban végre tud hajtani.

Kérdésre válaszolva a miniszter jelezte, ha a politikai egyeztetésre van szükség, akár hetente kész tárgyalni. Kiemelte azt is, hogy a mostani tárgyalások hangulata kompromisszumkereső volt, és a cél, hogy a jogszabálymódosítások is konszenzusosak legyenek.

 

Navracsics az Erasmus-ügyről: Nem értjük az Európai Bizottság új lépését

 

Ismert, január elején a Népszava írta meg, hogy az Európai Bizottság döntése értelmében nem kaphatnak friss támogatásokat az EU által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn, mivel a lap megfogalmazása szerint „az Orbán-kormány továbbra is fideszes politikusok irányítása alatt tartja az alapítványi egyetemeket”. 

Magyarországon 21 alapítványi egyetem működik, amelyek fenntartói testületeiben több politikus is részt vesz, így például Varga Judit, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor is. Az uniós forrásokért felelős miniszter a sajtóhírekre, illetve a fejleményekre reagálva először értetlenségének adott hangot.

Miután kiderültek Brüsszel szándékai, Navracsics levélben fordult Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosokhoz. Ebben leszögezte„A bizottság lépései sértik az Alapjogi charta 13. cikkét azzal, hogy programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el, illetve intézményeket és tudományos munkatársakat érintenek hátrányosan. A bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműködéseket rombol le, és korlátozza a tudományos élet szabadságát.”

 

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 352 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ennek komoly realitása van.
Ha ezt teljesítjük, következik egy újabb aggály, aztán egy újabb és újabb.

Egyetértek. A tárgyalások elején még lett húzva a vörös vonal, amiből semmiképpen nem engedünk.
Ez apróság, de azért bosszantó.

Egyetértek. Ha nem kormánytag, akkor elfogadják ( furcsa, mert máshol nem probléma a kormánytag), legalábbis ma még így látszik.

Ez a bizottság szégyene, nem a miénk.

Úgy gondolom, h. NEM a kormánypárti politikus kuratóriumi tagok biztosítják az érintett egyetemek tisztességes irányvonalát, rendben van az a néhány húzónév nélkül is. Ha netán egyszer kormányváltás lenne, az új kormány politikusai SEM lehetnének kuratóriumi tagok.

VAN, amiben lehet engedni, van, amiben nem. Ez talán olyan engedmény lehetne, ami után a külföldi, politikusokat megengedő kuratóriumi helyek miatt később a magyarok jogos szemrehányást engedhetnének meg maguknak, mondjuk, a következő, EU-s ellenünk vádaskodás során.

Egyébként teljesen benne vana pakliban, h. bármit lépünk, pénz akkor sem lesz. Viszont az EU arcot fog ezesetben veszteni.

Megfelelően nagy szemétség esetén lehull az összes lepel, mint ahogy a demokrácia bajnokok is pucéron állnak mostmár világszinten.

De
Akkor
Más
Eus
Tagállamban
SE!!!!

Hát ott mindenhol a liberális gecik einstandoltak, és nem értik náliunk nem ez van. Geci.

Azt eddig sem csorbította semmi. Ne hazudozz, moslékos csicska.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés