Japán miniszterelnöke megkongatta a vészharangot: „Nemzetünk az utolsó órában van, hogy képes legyen fenntartani társadalmi funkcióit”

2023. január 23. 17:17
Japánban 2021-ben a regisztrált születések száma soha nem látott mélységbe süllyedt.

Japánnak sürgős lépéseket kell tennie a vészes népességfogyás megállítására „most vagy soha” – jelentette ki Kisida Fumio miniszterelnök hétfőn a parlamenti ülésszakot megnyitó beszédében.

„Nemzetünk az utolsó órában van, hogy képes legyen fenntartani társadalmi funkcióit” – mondta a kormányfő.

„Olyan kérdés ez, amely nem tűr halasztást” – figyelmeztetett.

A parlamenti ülésszak kezdetén tartott politikai beszédében kifejtette, hogy a demográfiai politikára fordított költségvetési pénzek megduplázására vonatkozó javaslatokat fog előterjeszteni, és áprilisban egy új kormányügynökség jön létre a válság kezelésének érdekében.

Japánban 2021-ben a regisztrált születések száma soha nem látott mélységbe süllyedt. A kormány decemberben közzétett becslése szerint 2022-ben tovább romlott a helyzet, valószínűleg először csökken 800 000 alá az éves születésszám. Kisida Fumio beszédében hangsúlyozta, hogy

a gyermeknevelés megkönnyítését célzó politika „a leghatékonyabb befektetés a jövőbe”.

Célja olyan gazdaság és társadalom megteremtése, amelyben a gyermekek az elsők, emellett erőfeszítéseket tesz arra, hogy megfordítsa az ország születésszámának zuhanását, amely hátráltatja a termelékenység hosszú távú növekedését.

Egyéb fontos célok

A miniszterelnök egyben készségét fejezte ki, hogy újjáéleszti a világ harmadik legnagyobb gazdaságát, amelyet a koronavírus-világjárvány sújtott, és a hét legfejlettebb iparú ország alkotta csoport (G7) soros elnökeként vezető szerepet játszik a diplomáciában.

A makrogazdasági fronton Kisida Fumio felszólította a törvényhozókat, hogy fogjanak össze annak érdekében, hogy Japán „új növekedési pályára” álljon a koronavírus-világjárvány után. Úgy vélekedett, hogy célja elérésének kulcsa a bérnövekedés lehet, amelynek meg kellene haladnia az ukrajnai háború nyomán emelkedő globális élelmiszer- és energiaárak okozta inflációs rátát.

A bérnövekedés újraosztja a vállalatok megnövekedett bevételeit a munkavállalók között, és ösztönzi a fogyasztói kiadásokat, amelyek vásárlóértékét visszaveti a több mint 40 éve legsúlyosabb infláció.

(MTI)

Nyitókép: MASANORI GENKO / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

Összesen 133 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó reggelt!

Azt hiszem erre mondják: lefőtt a kávé.
És ez vár Európára is (magunkat, de még az oroszokat stb. is beleértve).

Papíron 8, elvárt napi 12 óra munka sem igazán segít a családi életnek.

Igen, nagy bajban vannak.
Ilyen brutális elöregedéssel/természetes fogyással társadalom még nem szembesült, amióta világ a világ.
(Ugyanebben a cipőben jár persze a mi kontinensünk is.)

A rövid fütyinek ez az eredménye.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés