Körülaknázná magát Ausztrália

2023. január 23. 10:49
„Intelligens” tengeri aknákkal akarja körülbástyázni tengeri útvonalait és kikötőit Ausztrália.

Ausztrália felgyorsítja a korszerű tengeri aknák beszerzését annak érdekében, hogy felségvizeire telepítse azokat, és ezáltal jobban meg tudja védeni tengeri útvonalait és kikötőit a „potenciális agresszoroktól” – közölte hétfőn az ausztrál védelmi minisztérium. A beszerezni kívánt, úgynevezett intelligens tengeri aknák különbséget tudnak tenni katonai és az egyéb típusú hajók között – tette hozzá a tárca szóvivője a közleményben. 

Bár hivatalosan további részleteket nem közöltek, a Sydney Morning Herald című napilap hétfői beszámolója szerint Canberra akár egymilliárd ausztrál dollárt (251 milliárd forint) is költene a csúcstechnológiás, víz alatti fegyverek beszerzésére. A védelmi ipari forrásokra hivatkozó tudósítás szerint a szövetségi kormány hamarosan bejelenti, hogy szerződést köt „jelentős számú” tengeri akna megvásárlására egy európai fegyvergyártóval.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök az ABC helyi televíziónak azt mondta: egyelőre nem árul el részleteket, mert a nemzetbiztonságot érintő ügyről van szó. Hangsúlyozta azonban:

gondoskodnunk kell a lehető legjobb védelemről. Ezért áttekintettük rakétavédelmünket, a kiberbiztonságot és minden érintett területet.”

Ausztrália az elmúlt években növelte védelmi kiadásait. 2016-ban kötött egy 56 milliárd eurós megállapodást a Naval Group (korábban: DCNS) francia védelmi vállalattal tizenkét dízelhajtású tengeralattjáró legyártásáról. Canberra 2021 szeptemberében bejelentette, hogy felmondja ezt a szerződést, és inkább az Egyesült Államoktól, valamint Nagy-Britanniától szerez be atom-tengeralattjárókat. Ez a váltás nagy felháborodást váltott ki Franciaországban. Ausztrália a megváltozott biztonsági környezettel indokolta döntését.

(MTI)

Nyitókép: KURT DESPLENTER / BELGA MAG / Belga via AFP. Illusztráció.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

@12335

....A lehallgatott telefonbeszélgetésben Völner Pál felesége azt mondja:

„A Porschét azt elvitték.”

„Elvitték... nagyon kedvesek” - válaszolja az államtitkár.

„Figyelj, Pali, ezek rohadt mocskok, ezek rohadt patkány mocskok!… Ezek egészen egyszerűen arra mennek, hogy te valakiről pofázzál valamit” - mondja Völner felesége, mire Völner azt válaszolja:

„Lehet, hogy fogok is.”

„Most már lehet, hogy itt az ideje, úgyhogy beszéljétek meg az ügyvéddel!” - mondja a felesége.

Ezután így folytatják:

Völner: Csak a sajtó, amit lehoz, elég, amit az ember mond, hogy akkor kicsit meginogjon itt a széke pár embernek. Én nem fogok vádaskodni, tudod mert... De azért elég kellemetlen lesz.

Völner felesége: Meg figyelj, elmennek a büdös picsába. Tehát a választásoknál nem szóltak semmit.

Völner: Meg a családomat hagyják.

Völner felesége: Így van. Úgyhogy innentől kezdve neked aztán tök mindegy, hogy ki borul, meg ki nem borul."

Kedves NER!
A haverotok volt Völner, most köpni fog, he nem kenitek el a mocskosságait.
Melyikteknek mi a véleménye?

(Ja igen! Gyurcsányit is mellé köthetitek.)

Mindig tudtak:
Ami Ausztráliát illeti, ők is féltek ettől az agresszív (orosz) birodalomtól. Az 1860-as évektől kezdődően partvédő beton erődítményeket építettek mélytengeri kikötőik védelmére. A partvédő ütegek elhelyezése évtizedeken át folyt. Amint az elfogyott pénzt pótolni tudták, a munkálatok tovább folytak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés