Törökország lemondta a svéd védelmi miniszter látogatását

2023. január 21. 9:48
A svéd hatóságok engedélyt adtak egy stockholmi tüntetésre, erre reagált Ankara. Mi lesz így a NATO-csatlakozással?

Törökország lemondta a svéd védelmi miniszter ankarai látogatását – közölte szombaton Hulusi Akar török védelmi miniszter, miután a svéd hatóságok engedélyt adtak egy stockholmi tüntetésre. Akar kijelentette, hogy

„ezen a ponton értelmetlenné vált Pal Jonson svéd védelmi miniszter január 27-re tervezett törökországi útja,

ezért lemondtuk a látogatást”. Jonson svéd védelmi miniszter a tervek szerint jövő héten utazott volna Ankarába török kollégája meghívására, mivel az északi ország azt reméli, hogy rá tudja venni Törökországot a svéd NATO-csatlakozási kérelem ratifikálására.

Akar elmondta, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel megvitatta a Törökország elleni svédországi tiltakozások miatt elmaradt intézkedéseket, és erről beszámolt az ukrán védelmi kapcsolattartó csoport ülésének margóján. A török védelmi minisztérium közleménye szerint Akar elfogadhatatlannak nevezte, hogy „nem teszünk lépéseket vagy nem reagálunk ezekre (a tiltakozásokra). A (svédeknek) meg kellett volna tenniük a szükséges dolgokat, intézkedéseket kellett volna hozniuk”.

Törökország pénteken behívatta az ankarai svéd nagykövetet, válaszul arra, hogy a svéd fővárosi hatóságok engedélyezték

a stockholmi török nagykövetség közelében szombatra tervezett tüntetést, amelyen a muszlimok szent könyvét, a Koránt tervezik elégetni.

A múlt héten kurd tüntetők egy Recep Tayyip Erdogant jelképező bábut lógattak fel Stockholmban. Az ügyben Törökország vizsgálatot indított, és tiltakozásul lemondta Andreas Norlen svéd parlamenti elnök ankarai látogatását.

(MTI)

Nyitóképen Recep Tayyip Erdogan, török elnök. Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Mi lesz így a NATO-csatlakozással?"

Mi lenne?

Törökország jó pár kurd kiadatását követeli Svédországtól, cserébe a NATO tagság megszavazásáért, (talán 80 valahányét). Ezek egy része már svéd állampolgár, úgyhogy a kiadatásuk Törökországnak egyszerűen lehetetlen. Ha a svédek megpróbálnák teljesíteni ezt a feltételt, annak évekig-, évtizedekig tartó emberi jogi pereskedés lehet a következménye, aminek a végén úgyis a svéd állam veszítene.

Nem lesz itt semmiféle NATO csatlakozás, csak ha Erdogan meg nem gondolja magát. Azt meg nem fogja, túl jó ajánlatot kapott az oroszoktól. Annyira jót, hogy még az északi szír területekre történő katonai bevonulási tervét is ejtette.

Igen.

Jól látható, hogy Törökország NATO-tagként (!!!) sem alkalmaz SEMMIFÉLE gazdasági szankciót Oroszországgal szemben, továbbra is megfelelő tisztelettel bánik vele, elrismeri az orosz hatalom létének a realitását stb....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés