Jászberényben az ellenzék győzött, ősszel még miattuk oszlott fel a képviselő-testület

2023. január 16. 12:22
Ellenzéki belviszály miatt kellett új választást kiírni, amin ismét az ellenzék jelöltjei győztek az alföldi városban.

Váratlan eredmény született vasárnap Jászberényben az időközi önkormányzati választáson. Teljes győzelmet aratott a Közösen Jászberényért Egyesület (KJE), amely csak a nevében tűnik civil szervezetnek, valójában az ellenzéket – pontosabban egy részét – fogja össze.

Nagy fölénnyel nyert a polgármesterjelöltjük, az eredetileg jobbikos Budai Lóránt – ezzel megőrizte a pozícióját –, s mind a tíz egyéni választókerületben ők szerezték meg a mandátumot.

Budai a szavazatok 67,24 százalékát kapta,

megelőzve a Fidesz-KDNP által támogatott független Besenyi Orsolyát (29,86), illetve egy másik függetlent, Nagy Tímeát (1,5), valamint a mi hazánkos László Pétert (1,4). Az egyéni körzetekben – persze kisebb eltérésekkel – hasonló eredmények születtek.

Botrányos viszonyok voltak az önkormányzatban

Egyébként meglehetősen érdekes előzmények után és körülmények között zajlott le ez a választás, miután tavaly ősszel feloszlatta magát a képviselő-testület.

Ennek pedig az volt az elsődleges oka, hogy kaotikus viszonyok jöttek létre az önkormányzatban, és elsősorban nem is a Fidesz-KDNP, valamint az ellenzéki városvezetés csatája, hanem ez utóbbiakon belül kialakult ellenségeskedések miatt.

A DK-s Gedei József alpolgármester ugyanis folyamatos konfliktusban volt Budaival,

illetve a másik alpolgármesterrel, az MSZP-s Balogh Bélával, teljesen alkalmatlannak tartotta őket. Éppen ezért a Gyurcsány-párt nem is szállt be a mostani ellenzéki együttműködésbe, sőt Gedei arra buzdította a helyieket, hogy ne voksoljanak a KJE tagjaira.

Az ellenzék többi tagja azonban bízott a 2019-ben megválasztott polgármesterében, Budaiban, így újra őt állították ringbe, a képviselőjelöltek között azonban végrehajtottak változtatásokat, az öt párt mellett beszállt a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom is. A hódmezővásárhelyi polgármester annyira aktív volt a kampányban, hogy pénzt is gyűjtött, jutott ide is az amerikai kampánytámogatásból, amely az utóbbi hetekben hatalmas belpolitikai vihart kavart.

Miután az ellenzék szétforgácsolódott, s éppen az országosan legerősebb tagja, a DK vált le róla, a Fidesz-KDNP joggal reménykedett abban, hogy győzni fog. S mivel érzékelték, hogy a jászberényieknek elegük van az önkormányzatban dúló háborúkból, úgy döntöttek, független polgármesterjelöltet támogatnak, aki korábban nem volt részese az adok-kapoknak.

Besenyi Orsolya kiváló választásnak tűnt,

hiszen a háromgyermekes családanya köztiszteletnek örvend, a városi kórház orvosigazgatója.

Ráadásul a tíz egyéni képviselőjelöltjükből hét nő volt, ami elég unikálisnak számít a magyar belpolitikában. De ez a személyi összetétel nem segített

A Mi Hazánk kibukott a képviselő-testületből

Csalódás az eredmény a Mi hazánknak is, bár a polgármesterjelöltjük jobban szerepelt, mint 2019 őszén (akkor Dobrosi Péter mindössze 0,65 százalékot kapott), a mostani 1,4 százalékos eredmény is felettébb halovány. Ráadásul három és fél éve egy mandátumhoz jutottak kompenzációs listáról, most ez nem sikerült neki. Így az ellenzék egyeduralkodó lesz a városi képviselő-testületben, 11 képviselőjük lesz a 4 kormánypártival szemben.

Érdekesség, hogy a választási eredményt követően Facebook-posztban

közölte Gedei, hogy kilép a DK-ból.

Feltehetően rosszul viselte, hogy a terve kudarcot vallott, az ellenzék többi része ahelyett, hogy meggyengült volna, nagyon megerősödött. Lukácsi Katalin pedig azt írta„Önkritikusan írom, tanulság a jövőre nézve: Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter nélkül garantált a siker”.

 

Nyitókép: Melocco Miklós Lehel vezér szobra Jászberény főterén. Fotó: Ficsor Márton

Összesen 278 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jászberényi ismerősöm mesélte korábban, hogy a jobbikos polgármester azért sikeres városukban, mert szinte egyedüliként őrizte meg a Jobbik mély cigányellenességét, ami széles körben élteti a jászberényieket.
Ettől függetlenül az eredményben nyilvánvalóan sok más is, így a Fidesz helyi népszerűtlensége is közrejátszhatott.

Milyen TENDENCIA?
Egyetlen olyan HELYI és IDŐKÖZI választásból, ahol a Moslék megtartotta egy kisváros vezetését?

Könyörgöm, 2018 februárjában az Eszelős egy KŐFIDESZES megyei jogú várost tarolt le, és? Az Eszelős maradt azóta is a Moslék nyakán koloncként, de amúgy?
2019 októberében majdnem a fél ország moslékos polgámestert választott (akkor lett ez a hitlerista neonáci is polgármester), és?

(Ja, ha meg kivétel nélkül minden választást megnyerne a Fidesz, akkor meg ugye diktatúra lenne... hagyjuk már.)

A kampányban MZP megígérte a helyieknek, hogy az önkormányzatuk közvetlen amerikai pénzügyi támogatásban fog részesülni, amerikai beruházások érkeznek a városba, Jászberény részt vehet a NASA űrprogramjában, a város, amerikai támogatással az ország legfejlettebb településévé fog válni, az amerikaiak egy külön pénzügyi alapot hoznak létre Jászberény számára, amit MZP fog irányítani.

2006 önkormányzati
2009 EP
2010 parlamenti
2010 önkormányzati
2014 parlamenti
2014 EP
2014 önkormányzati
2018 parlamenti
2019 EP
2019 önkormányzati
2022 parlamenti

(és akkor az országos népszavazásokat bele se vettem)

Siránkozzatok még újabb 17 évig.

Kíváncsian várom, hogy ki fogja megfújni a Jászkürtöt, a polgármester, vagy MZP.......

Igen, aztán meg néznek nagy bociszemekkel a parlamenti választáson, ahol ugye a DK-Momentum-stb. van a szavazólapra írva, és őket kell(ene) választani...

Ellenzéki belviszály miatt kellett új választást kiírni, amin ismét az ellenzék jelöltjei győztek, ami miatt ellenzéki belviszály tört ki, amiatt kellett új választást kiírni, amin ismét az ellenzék jelöltjei győztek, ami miatt ellenzéki belviszály tört ki, amiatt kellett új választást kiírni, amin ismét az ellenzék jelöltjei győztek, ami miatt ellenzéki belviszály tört ki, amiatt kellett új választást kiírni, amin ismét az ellenzék jelöltjei győztek, ami miatt ellenzéki belviszály tört ki, amiatt kellett új választást kiírni, amin ismét az ellenzék jelöltjei győztek, ami miatt ellenzéki belviszály tört ki, amiatt kellett új választást kiírni, amin ismét az ellenzék jelöltjei győztek.

Elég érdektelen, ja.
Alig MÁSFÉL (!) évre újraválasztottak egy polgit egy kisvárosban.
Ugorjunk.

LOL
Nem a politikai elemzésből fogsz megélni, maradjunk ennyiben.

Azért szolgálná a történtek megértését, ha a Fidesz vezetéséből valaki objektívan elemezné a fiaskót. mert ez az a Fidesz, a kormány számára. Az infláció valóban apasztja a kormánypárti szavazók táborát. valóban érthetetlen az óriási különbség Magyarország és a legtöbb uniós tagállam között. Kormánypárti közgazdászok szerint is a kormány cselekvőképtelen e téren, nincs válaszuk a krízisre. A háború, az energetikai válság másokat is érint, csak erre hivatkozni...hát csak a tehetetlenség érzetét kelti az emberekben.
A kormány mikor vizsgálja meg a piaci szereplők árképzését, mikor csap le a gazember multikra, mikor mutatja be, hogy mivel élnek vissza, miként csapják be a vásárlókat. Az Auchan, a Tesco, s a többiek is naponta pofátlanul, aránytalanul emelik az árakat, ami mögött túl a tisztességtelen nyerészkedésen, kapzsiságon bizony ott vannak a kormány megbuktatását célzó szándékok is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés