Az ukrán nép lett az év embere a HVG-nél

2022. december 24. 15:22
A másodikak a tanáraikért kiálló diákok, a harmadikak a tanárok lettek, a Liz Truss miniszterelnökségét túlélő jégsaláta az ötödik helyre szorult.

A hvg olvasói szerint a saját és a világ szabadságharcát egyaránt megvívó ukránok lettek 2022 hősei – írja a lap, s úgy véli azért, mert Ukrajna 10 hónappal a háború kitörése után is talpon van, mert lakói az első percben letették voksukat a függetlenség mellett. A hvg szerint az ukránok két nagyon fontos leckét is adtak a Nyugatnak. Az egyiket nacionalizmusból: 2022 februárja után egy demokráciában nem lehet a hazaszeretetet kiüresített populista szlogenként használni és ennek mentén megosztani embereket, Ukrajna ugyanis megmutatta, milyen az, amikor a patriotizmus tényleg összeköt mindenkit egy közös cél érdekében. A másikat pedig demokráciából, vagy legalábbis a demokráciáról.

A lap azt állítja,

Ukrajna a modern nyugati világ eddigi legfontosabb küzdelmét vívja,

görbe tükröt mutatva arról, hogyan járhatunk, ha gazdasági (ne adj’ Isten, politikai) öncélból az ördöggel üzletelünk. Szerencsére a Nyugat is tanult abból, hogy korábban nem állt be az oroszokkal harcoló kis országok (lásd: Magyarország) mögé, és vállvetve támogatja Ukrajnát a háborúban (leszámítva az egyetlen, kétarcú kivételt, amelyben élünk) – állítja a portál.

Az ukránok a szavazatok 36 százalékát kapták, 5027 voksot, a másodikak a tanáraikért kiálló diákok, (4355), a harmadikak a tanárok (2062) lettek. Az Iránban tényleges szabadságharcot folytató nők a 4. helyet szerezték meg (1774), az ötödik helyezett pedig az egyetlen nem humán jelölt a Liz Truss miniszterelnökségét túlélő jégsaláta lett (747).

Nyitókép:Egy légvédelmi óvóhelyként használt metróállomáson emberek egy Kijev elleni orosz rakétatámadás alatt, 2022. december 16-án.MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez igen lényeges-fontos-mérvadó fórum!

Amikor az USA megtámadta Irakot, akkor miért volt ekkora csend, és miért nem az iraki nép lett az év embere?

Én inkább az agresszió szelektív megítélésére gondoltam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés