Felmérés: az ukrajnai menekültek több mint egyharmada maradni szeretne Németországban

2022. december 15. 20:08
A megkérdezett több mint 11 ezer ukrajnai menekült mindössze 2 százaléka mondta, hogy egy éven belül visszatérne a hazájába.

Az ukrajnai menekültek több mint egyharmada maradni szeretne Németországban – derült ki egy csütörtökön közzétett német felmérésből.

Maradni szeretnének

A megkérdezett több mint 11 ezer ukrajnai menekült 26 százaléka szeretne végérvényesen Németországban maradni, további 11 százalék pedig még évekig maradna. A menekültek 34 százaléka azt állította, hogy el kívánja hagyni Németországot a háború végével, 27 százalék viszont azt mondta, még bizonytalan. A megkérdezettek mindössze 2 százaléka mondta, hogy egy éven belül visszatérne a hazájába.    

A felmérés elkészítésének idején, az augusztustól októberig tartó időszakban, a keresőképes ukrajnai menekültek 17 százaléka dolgozott,

71 százalékuk olyan munkakörben, amely egyetemi végzettséget vagy szakképesítést igényel. A korábbi tapasztalatok alapján „viszonylag magas ez az arányszám" más menekültek csoportjaihoz képest – hangoztatta Herbert Brücker, a szövetségi munkaügyi hivatal (Bundesagentur für Arbeit – BA) munkaerőpiaci és foglalkoztatási kutatóintézetének (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung - IAB) egyik vezető munkatársa.    

A felmérés az IAB, a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF), a német statisztikai hivatal, valamint a német gazdaságkutató intézet összefogásában valósult meg. A megkérdezett ukrajnai menekültek 60 százaléka azt mondta, Németországba való utazással kapcsolatos döntésüket döntően az befolyásolta, hogy már voltak ott élő családtagjaik, barátaik, illetve ismerőseik. Mindemellett olyan tényezőket is említettek, mint az emberi jogok tiszteletben tartása, az oktatási rendszer, a befogadó társadalom és Németország gazdasági helyzete.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nem megszállt területeken lakók legalább negyede már külföldön van, és csak töredékük fog visszamenni, sokkal valószínűbb, hogy békekötés után a többi családtagjuk is utánuk megy. És ezzel kész, itt a vége, Ukrajna demográfiája is össze fog omlani egy, legfeljebb két évtizeden belül.
A németeknek viszont csak jól fog jönni, végre sikerült fiatalítani a lakosságon olyan emberekkel, akik nem csak viszik a pénzt.

Aki Amerikai Népszavát alkar olvasni a reggelijéhez az valóban megy. Most már nem léphet aknára a Vasfüggönynél, mint az elvtársaitok alatt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés