Verhofstadt ujjonghat: Brüsszel gyorsított eljárásban készül a magyar vétó megkerülésére Ukrajna ügyében

2022. december 9. 17:10
Az EP már a jövő héten szavazhat erről, Brüsszel nem tágít.

Kicselezné Brüsszel a magyar vétót – legalább is erről ír az Euronews, a portál az Európai Parlament szóvivőjére hivatkozva írja azt, hogy az uniós szervek dolgoznak az Ukrajna megsegítését célzó program új módszerén – amit a gyakorlatban úgy hoznának létre, hogy Magyarország ne tudja azt megvétózni. Erre azért van szükség, mert, mint azt korábban Orbán Viktor már közölte: Magyarország álláspontja szerint Ukrajna kapcsán „nem a közös uniós adósság a megoldás”.

Brüsszel nem tágít

Az Euronews azonban arról ír: Európai Bizottság és az Európai Tanács már dolgozik egy alternatív megoldáson azért, hogy a pénz minél előbb eljusson Ukrajnába. Erről Daniel Köster, az Európai Néppárt szóvivője beszélt a portál tudósítójának egy pénteki brüsszeli sajtótájékoztatón. 

Daniel Köster tudomása szerint a bizottság és a tanács új jogi eszközön dolgozik, amelyet mechanizmussal fogadnának el, ami, mint a portál hozzáteszi, arra utal, hogy nem kell majd hozzá egyhangú döntéshozatal.  Köster szerint

az új mechanizmus gyorsított eljárással készül és erről már a jövő héten szavazhat az Európai Parlament. Ebben az esetben az Európai Néppárt támogatni fogja azt

– mondta a szóvivő. 

Reagált az ügyre Jaume Duch, az Európai Parlament vezető szóvivője is, aki megerősítette az értesülést. Ő azt mondta, Roberta Metsola parlamenti elnök már csütörtökön tájékoztatta a parlamenti frakcióvezetőket arról, hogy a készülő új mechanizmusról a jövő héten szavazás jöhet az Európai Parlamentben a gyorsított eljárás miatt. 

Orbán Viktor az ukrán támogatásokról: Nem vétóztunk, nem zsaroltunk

Verhofstadt álma

Nem először hallani Brüsszelben azt az álláspontot, miszerint a vétót el kellene törölni, vagy legalább is hatástalanítani kell. Ezt a véleményt képviseli következetesen a liberális belga politikus, Guy Verhofstadt is, ő például korábban úgy fogalmazott, hogy egész egyszerűen eltörölné az uniós vétó intézményét, legutóbbi megnyilvánulásában azonban némileg „árnyalta” álláspontját, és most már úgy véli: minél több a vétó, annál több pénzt kell visszatartani Magyarországtól. 

Egy vétó: 5,8 milliárd euró. Két vétó: 11,6 milliárd euró. Három vétó: 23,2 milliárd euró”

– vélekedett a politikus.

Nyitókép: Kenzo Tribouillard / AFP

 

***

Összesen 347 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha egy jogi stáció eléréséhez egyhangúság kell, akkor nincs az a mechanizmus, amivel ez jogszerűen megkerülhető.

Azon dolgoznak ezerrel, amit mi akartunk elérni. Ki akarnak zárni a közös hitelfelvételből, amit mi soha nem is akartunk:-) hajrá:-)

Nem értem a címet. Szerintem mi ujjonghatunk, hiszen az fog történni, amit mi akarunk.

Nem fognak tudni. Mi nem akarunk a közös hitelfelvetelben részt venni, erre ők izomból azt mondják, ebből ki akarnak zárni minket:-) vicces után lövés

Nem fog menni nekik.

Ha most azokról írsz, akik szerint a férfi is szülhet, akkor a tökéletes oldalon állunk.
Te meg menj szülni Brüsszelbe!

Jogos a gyanakvásod.

Ha mi azt tudjuk mondani, hogy a költségvetés terhére, államközi megállapodás alapján támogatjuk Ukrajnát annyival, amennyi a hitel esetén a mi részünk lenne, akkor a gazdagabb országok ezt miért nem tudják megtenni? Milyen sumák gondolat van a hitel felvétele mögött, hová teszik majd pénzt, hogy stílszerű legyek hova akarják elsikkasztani?

19:10-nél neked is szól. Ahogy Zelenszkijt, az országát idegen érdekek miatt feláldozó hóhért méltatod, az már kész röhej. Elkerülhette volna az ország lerombolását, ha nem az USA utasításait követi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés