A holland diákok és tanárok szivárványszín és lila ruhát öltenek pénteken, így támogatva az LMBTQ-fiatalokat

2022. december 9. 11:57
Csaknem 3000 oktatási intézmény vesz részt a kezdeményezésben.

A holland általános és középiskolás diákok, valamint több ezer oktatási intézmény tanárai és dolgozói, lila és szívárnyszínű ruhát öltöttek magukra pénteken, hogy kifejezzék támogatásukat az LMBTI+ közösséghez tartozó fiatalok iránt – írta az NlTimes hírportál.

A „Lila Péntek” elnevezésű eseményt 2010-ben kezdeményezte a COC Nederland szexuális sokszínűséggel foglalkozó jogvédő szervezet. Kezdetben csupán 150 iskola csatlakozott a kezdeményezéshez, idén viszont már „rekordszámú”,

csaknem 3000 oktatási intézmény vesz részt benne. 

A hírportál szerint, ezen a napon több százezer diák és tanár fejezi ki tiszteletét és támogatását az LMBTI+ közösséghez tartozó fiatalok iránt, az oktatási intézményekben olyan foglalkozásokat tartanak, „amelyek keretében azt ünneplik, hogy mindenki lehet önmaga.”

A COC Nederland honlapján szereplő információk szerint, az általános iskolák felső tagozatosai számára ismeretterjesztő, interaktív vetélkedőt szerveznek, amely olyan témákkal foglalkozik, mint a szerelem, a barátság és a család. Egy, az eseményt szervező amszterdami általános iskolai tanár nyilatkozata szerint fontos hogy az oktatók kiálljanak a diákok elfogadása és biztonsága mellett.

Fontos továbbá az is, hogy a diákok tudják, hogy egy gyereknek lehet két anyja, és a szomszéd férfi is beleszerethet egy másik férfiba”

– tette hozzá az oktató. A középiskolások számára a COC Nederland talkshow-t szervez ahol a diákok Lotte van Eijk influenszerrel beszélgethetnek olyan témákról, mint a nemi identitás, a „queerség”. a nemi sokszínűség és a vallás. A jogvédő szervezet szerint, a szexuális sokszínűségre való figyelemfelhívásra az iskolában még mindig nagy szükség van: Az LMBT+ diákokat sokkal gyakrabban zaklatják, és néha még a tanárok is csatlakoznak a zaklatáshoz. A „meleg” a leggyakrabban használt szitokszó az iskolában, és az oktatási intézmények 14 százaléka nem tesz semmit az elfogadásáért, pedig ez 2012 óta kötelező. Az LMBTI+ fiatalok körében az öngyilkossági ráta majdnem ötször magasabb az átlagosnál – áll a szervezet honlapján.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja. És a pedofíliát és nekrofíliát se felejtsék ki, mint csodálatos, felfedezendő dolgot.
Érdekes, hogy a hazai tanártüntetéseken többet lehet hallani a nemi identitások védendő jogairól, mint például arról, hogy hogyan kellene megvédeni a tanárokat és diákokat az agresszív diákoktól és rokonaitól - pedig utóbbi pont olyan téma, ami nagyon sok tanárt érint.

Zavaros buzi jövő, ahol a nemzeti identitás után most már a nemi identitást is kikezdenék. És amikor már minden kétségbe vonható, minden relativizálható, akkor lehet uralkodni azon a talajt vesztett masszán, amivé az európaiak válnak.

Amikor a tanárokért aggódnak, arról érdekes módon nincs szó, hogy a tanárok, és a gyermekük oktatásáért aggódó szülőkre nézve milyen megalázó volt a gyöngyöspatai renitensek 100 millióval történő megjutalmazása.

Az ilyen jellegű híreket nem lehetne a hányingert keltő képek nélkül közölni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés