Az idegbajos Németország esete a monarchista pancserpuccsal

2022. december 9. 10:46
Számszeríjjal és karddal felfegyverzett nyugdíjas hercegek, operaénekesek és szakácsok törnek a német államrendre? Ironikus kommentárban vesézi ki a Politico a németországi puccsügy bizarr fejleményeit.

„A németek az idegösszeomlás szélén állnak” – fogalmaz a Politico.eu-n megjelent kommentárjának címében Matthew Karnitschnig.

A szerző emlékeztet: szerda reggel több ezer német rendőr és kommandós kezdett akcióba szerte Németországba, hogy letartóztasson 25 embert és lefoglaljon néhány fegyvert, amikkel „a hatóságok szerint ördögi összeesküvésben akarták megbuktatni a kormányt és visszaállítani a monarchiát” – áll a Politico cikkében.

Egy nappal később azonban már az látszik,

a történet inkább egy Monty Python-epizódba illene bele.

Az összeesküvők vezére egy 71 éves, hosszú hajú türingiai herceg, XIII. Henrik volt a Reuß dinasztiából, aki vadászkastélyában szervezte az ellenállást.

Konspirátor társai nagyrészt hozzá hasonlóan nyugdíjasok voltak: akadt közöttük afd-s ex-képviselőnő, visszavonult kommandós, operaénekes, tetőfedő ács és gourmet szakács is.

E titkos szervezkedők számszeríjakból, kardokból és vadászpuskákból álló arzenált halmoztak föl.

„Hát nem egy al-Kaida”

– kommentálja a Politico szerzője, aki szerint ez az egész történet leginkább a német nemzet mostani lelkiállapotára mutat rá.

Igaz, Németország nem volt mentes a terrorizmustól, a hetvenes években a Vörös Hadsereg Frakció szélsőbalos terroristái öltek meg több mint 30 embert, 2000-től kezdve pedig a Nemzeti Szocialista Underground neonáci csoportja végzett 9 emberrel. Az viszont a Politico szerzője szerint abszurd, hogy Henrik hercegék meg tudták volna dönteni a nyolcvanmilliós Németország egyébként is összetett, decentralizált szövetségi államrendjét.

Az összeesküvők a gyanú szerint először II. Erzsébet halálának napján terveztek akcióba lépni, csak akkor nem álltak még készen; egyébként pedig az volt a terv, hogy politikai tanácsot hoznak létre,

és Henrik herceg vezetésével átveszik Németország irányítását.

A Politico szerzője arról ír: nem világos, hogy ez a csapat hogyan tudta volna átvenni Németország központi intézményei fölött az uralmat, ugyanakkor a német közmédia a szerdai razziázás miatt megszakította a műsorát, hogy élőben közvetítsen „a német demokrácia halálközeli élményéről”.

Az ARD riportere, Michael Götschenberg például egyenesen arra figyelmeztetett: „Bárki, aki kineveti ezt, hibát követ el”.

A Politico kommentárjában végül emlékeztetnek: a Reichsbürgerek mozgalma, amiből a pancserpuccsisták kinőttek, úgy véli, hogy Németország Amerika vazallusa lett.

Henrik herceg, akiknek egyébként orosz barátnője van,

a portál szerint megkereste a berlini orosz nagykövetséget is,

hogy támogatást nyerjen a terveihez – de úgy tűnik, az oroszokat sem érdekelte a lehetőség.

 

Puccskísérlet: karddal és számszeríjjal döntötték volna meg a német kormányt

Emlékeznek még a Nagy Októberi Balatonszemesi Igazoltatásra? Arra, amikor a rendőrök által megállított páros - akik otthon fabrikált iratokkal furikáztak - férfitagja szembeszegült az őt igazoltató egyenruhásokkal, mondván, Magyarország valójában egy külföldön bejegyzett cég, továbbá őt nem lehet személyként igazoltatni, mert „nem vagyok személy. Ember vagyok."?

 

Nyitóképen: Kommandósok viszik el Henrik reussi herceget (BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Összesen 149 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mit összeizzadhattak szegény németek, míg találtak egy kis hunyorítás után jobboldalinak nevezhető szervezetet, amitől rettegni lehet.
Hiába, amikor a szélsőbal a tüntetéseken szétver egy fél belvárost, vagy amikor a migránsok által uralt bűnözés miatt drasztikusan lecsökken a közbiztonság, az csak a nagyvárosi lét velejárója. Ha meg szegény ideológiailag elmaradott német választópolgár aggódna az előbbiek miatt, akkor lehet mutogatni a szélsőjobbra, hogy valójában miattuk kell aggódni.
Nyilván ezt nem lehet örökké folytatni, a polgárok egyre elégedetlenebbek lesznek, és a kormányzásuk vagy átmegy totalitáriussá, hogy uralkodni tudjanak az embereken, vagy robbanni fog a helyzet, és polgárháború lesz belőle. De mindegyik német kormány csak rövid távon gondolkodik, és abban bízik, hogy ez már az utódai problémája lesz - aztán egyszer az egyik tévedni fog.

A százéves volt tábori szakácsokat már mind megtalálta a náciellenes hadosztály, most már muszáj máshol keresniük a nácikat. Az biztos, hogy mindig találnak maguknak feladatot, ha máshogy nem, kineveznek pár szerencsétlent nácivá.

Forradalom valóban nem volt, de vörös terror igen. Az időben fel nem kötöttek intézkedtek a nép ellen.

Schmidt Máriának mégis igaza van.

Államalapító joga van, lásd Lichtenstein, Monaco.

Igen, öles léptekkel haladnak előre a totalitárius állam felé vezető úton.

Szélsőkárpátista :-)

A ki nem vágott kommunista politikusok és rendőr parancsnokok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés