Orbán szankciós benzinárról beszélt, Gyurcsányék támadták, most visszahoznák az ársapkát, a jobbos elemző kiakadt

2022. december 8. 5:58
A szerdai nap vezető témáját a miniszterelnök úgy kommentálta, „Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában”. Gyurcsány Ferenc pártja kedd estéről szerda reggelre változtatta meg véleményét az ügyben.

A szerdai nap vezető témája egyértelműen az egyes üzemanyagokra vonatkozó hatósági ársapka kivezetése volt. Orbán Viktor a kormányülés során közösségi oldalán fordult követőihez és kommentálta a helyzetet. A miniszterelnök arról írt, bekövetkezett az, amitől tartani lehetett, amikor (hétfőtől) életbe léptek a brüsszeli kőolajszankciók. 

A hazai következményekkel kapcsolatosan Orbán Viktor kifejtette: „Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában”. Ígéretet tett azonban arra, hogy

Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk és a rezsivédelmi alapba irányítjuk”.

A miniszterelnök üzenetéről itt olvashat bővebben

Orbán: Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában

Orbán Viktor Facebook-oldalán jelentkezett be a szerdai kormányülésről, posztjához a miniszterelnök azt írta, bekövetkezett az, amitől tartottak, ugyanis hatályba léptek a brüsszeli kőolajszankciók. Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában. Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk és a rezsivédelmi alapba irányítjuk" - közölte a miniszterelnök. Nyitókép: Facebook

Ahogy arra a Mandiner szerda délután rámutatott, a hatósági üzemanyagárat se kiköpni, se lenyelni nem tudta a Demokratikus Koalíció. Gyurcsány Ferenc pártja szerdán arról értekezett, „a benzinár-emelés csak rontani fog a magyar gazdaság és a magyar emberek, családok helyzetén”, majd leszögezték, hogy az úgynevezett árnyékkormány „elutasítja a brutális áremelést”. 

Kedd estig azonban a DK minden fronton támadta az ársapka intézményét. Dávid Ferenc például korábban arról beszélt, hogy akármekkora is legyen a benzin ára, az emberek akkor is ki fogják fizetni. De a párt gazdaságpolitikusa áprilisban is az ársapka ellen érvelt és annak kivezetését javasolta. A Demokratikus Koalíció korábbi követelése szerint már nyár végére eltűnt volna az ársapka, ami így december elejéig támogatta a magyar fogyasztókat. Minapi kritikáiban Gyurcsány Ferenc pártja azt nagyvonalúan elhallgatta, hogy Magyarország még most is azon országok közé tartozik, ahol az egyik legalacsonyabb a benzin ára

A DK 180 fokos fordulatáról itt olvashat részleteket

A kedd este bejelentett változást és nyomában a szerdai fejleményeket a politikusok mellett véleményvezérek és elemzők is kommentálták. Közülük az egyik legnagyobb visszhangot Deák Dániel bejegyzése váltotta ki. A XXI. század elemzője arról írt, dühös, mert „az új szankciós benzinár igenis komoly terhet jelent a családok számára”. „Nincsen mese, ezt be kell látni!” – tette hozzá. 

Rámutatott, „Magyarország pont ezért ellenezte a szankciókat a legelejétől fogva.

Ezek az átgondolatlan energiaszankciók, amelyeket a nemzetközi és hazai baloldal az év eleje óta erőltet, egész Európát energiaválságba sodorták. Messze Európában a legdrágább az energia a világon, Brüsszel szankciós politikája tönkreteszi az európai gazdaságot, ezt mindannyian láthatjuk”, írta Deák Dániel. 

Kifejtette, hogy a kormány az utolsó utáni pillanatig is védte a családokat a benzinárstoppal, de „sajnos a szankciók okozta európai energetikai folyamatok ezt teljesen ellehetetlenítették. És ezzel itt még nincs vége, mert a baloldal újabb szankciókat tervez... Cikkünket ide kattintva olvashatja.

„Dühös vagyok": Felháborodott a jobboldali elemző a benzinárak miatt

Deák Dániel a Facebook-oldalán fakadt ki az új benzinárak kapcsán. Mint írta az elemző, „dühös vagyok, dühösek vagyunk. Ez az új szankciós benzinár igenis komoly terhet jelent a családok számára. Nincsen mese, ezt be kell látni!" Hozzátette, Magyarország pont ezért ellenezte a szankciókat a legelejétől fogva.

Szerda este aztán a kormány bejelentette, hogy 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a MOL-ra. Egészen pontosan arról határozott kormányrendelet formájában, hogy 40 százalékról 95 százalékra emelkedik az adó mértéke a Brent olaj és az Oroszországból származó kőolaj közötti árrésre. A kapcsolódó hírt itt olvashatja részletesen.

Nyitókép: Facebook

Összesen 224 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szokásos: egyszerre követelik ugyanazt és annak az ellenkezőjét.

Az nem szankció, hogy mi hárman, akik vezetéken kapjuk a kőolajat, a feldolgozott termékeket még egymás között sem adhatjuk el a másik kettőnek?

Nem akkor született a döntés hármónkról, hanem később.

Igen. Február 5-én. Erre kell felkészülni, mert 30%-ot más országokból kell beszerezni.
Ennek a szabályozásnak az elszenvedői lesznek az osztrákok és a lengyelek is, mert ők szlovák benzint szoktak vásárolni.

Ez így van. De ti, valláskárosultak, prófétaként emelitek pajzsra ezt a bohócot. Mivel nincs vallásotok, a liberálkommunisták a megszálló szovjet csapatok segítségével vallástalanította már a felmenőtöket is, ezért egy bohócban hisztek.

Még szerencse, mert így olyan miniszterelnökünk van, aki az érdekeinket védi.

Hernádi megmondta, hogy van import, mert a MOL a szükségletek 30%-át más forrásból szerzi be, viszont az importőrök a benzin ársapka miatt már nem szállítottak. A brüsszeli szankciók miatt tilos orosz olajból készült terméket exportálni, így az a hülye helyzet állt elő, hogy a MOL még a saját pozsonyi finomítójából sem szállíthatott üzemanyagot Magyarországra. Köszönd Brüsszelnek.

Az üzemanyag ára a járvány utáni gazdasági élénkülés, az így megnövekedett kereslet miatt emelkedett. Ezt nagyvonalúan kerülitek, mert a feladat most az, hogy kisregényekben mentegessétek az EU káros intézkedéseit.

@metálgitár
Fidesz-fanok magyarázkodjatok!

Rezsiharc, családvédelem, kanyarbanelőzünk, válságállómagyargazdaság
kontra 12 ft-os paksi áram és 61 dolláros kőolaj.

Munkaverseny indul!
Hajrá, hajrá, hajrá!

A hívek akár kétszer ennyit is fizetnének az üzemanyagért, ha Vezérük ezt kéri tőlük!!
Ök egy teljesen más világban élnek és mindent beszopnak amit a felkent Vezető mond.
Amúgy kíváncsi lennék, hogy mennyi pénz van a Vezér svájci bankszámláján.
Lehet, hogy nem is Pénztáros Lőrinc a leggazdagabb magyar??

Fordítva volt. Először elérte a mentességünket, aztán úgy gondolta, ha ti szankciózni akartok, nem akadályozunk meg benneteket.

Ezt nem tudom. Szerintem eddig sem volt kötelező, pusztán a segítő szándék vezetett minket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés