Vitamint az EU-fáradtságra!

2022. december 7. 9:17

Szőcs László
Magyar Nemzet
Hitegetni márpedig nem lehet a végtelenségig, a kocsmai felirat mintájára kiszögezve a Balkán ajtajára: Felvétel majd holnap!

„Elég csak a nyugtalanító szerb–koszovói feszültségre vagy a három etnikumnak ácsolt, de nem működő boszniai államra gondolni. Nem arról van szó, hogy az uniós csatlakozás egy csapásra mindent megoldana: Magyarország vagy mondjuk Románia esetében sem alakult így. (Sőt több új problémát teremtett.) Hanem arról, hogy Európa – kölcsönös előnyöket kínálva – annál inkább a kezében tarthatja a balkáni folyamatokat, minél kevésbé enged be a vákuumba külső hatalmakat, így Oroszországot, az Egyesült Államokat, Szaúd-Arábiát vagy Katart, hogy etnikai-vallási szimpátiájuk mentén vazallusaikká tegyék az ottani népközösségeket.

Hitegetni márpedig nem lehet a végtelenségig, a kocsmai felirat mintájára kiszögezve a Balkán ajtajára: Felvétel majd holnap! Ez csak feszültséget szül, miközben a mai EU-nak is szüksége van a Balkánra, nem csak fordítva. (Nyugtalanító – és aligha véletlen, hogy szintén a Balkánt érinti – mindeközben az is, hogy a másfél millió magyarnak is otthont adó Románia tizenöt éves EU-tagsága után még mindig szőnyegpiacra illő pitiáner vita folyik Bukarest schengeni csatlakozásáról.) 

A 2004-es tízes csatlakozás után sokat emlegették az EU »bővítési fáradtságát«. Most amúgy is itt a tél, szedjenek vitaminokat, hogy egy kicsit felélénküljenek!”

***

Orbán Viktor: Ha jól csináljuk, a Balkán lesz az olcsó energia kapuja Európa számára

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés