Jobb, ha ezt Putyin megérti

2022. december 5. 12:21

Olaf Scholz
Foreign Affairs
Egyetlen szankciót sem törlünk el, ha Moszkva akarja a béke feltételeit diktálni!

„A NATO tevékenységének nem szabad nyílt konfrontációt eredményeznie Oroszországgal, de el kell rettentenie az oroszokat a további agressziótól. Ezért Németország nagyban megnövelte jelenlétét a NATO keleti szárnyán, például Litvániában, és további NATO-csapatokkal fogja erősíteni Szlovákiát, míg a légierő az észt és lengyel légtér ellenőrzésében fog majd segíteni. A német haditengerészet pedig a Balti-tengeren látja majd el védelmi feladatait.

(...)

Üzenetünk Moszkva irányába világos: készek vagyunk megvédeni a NATO területének minden egyes négyzetcentiméterét az orosz agresszióval szemben.

Komolyan gondoljuk, hogy bármelyik NATO-tagország megtámadása egyenlő az egész szövetség megtámadásával. Azzal kapcsolatban is világosak voltunk, hogy Oroszország nukleáris fegyverekről tett nyilatkozatai felelőtlenek és meggondolatlanok. Az ilyen fegyverek használata egy vörös vonal átlépését jelenti. Jobb, ha ezt Putyin megjegyzi. 

Bár az orosz elnök tévesen azt gondolta, hogy Ukrajna inváziója megosztottságot szül majd, ennek épp az ellenkezője történt:

az EU és a NATO soha nem volt még ilyen erős.

Ez teljesen egyértelmű, elég ha az Oroszországot sújtó szankciókra tekintünk. Világos volt a háború kirobbanása óta, hogy a szankciók hosszú ideig érvényben lesznek, mivel hatékonyságuk az idő múlásával növekszik. Jobb, ha Putyin megérti: egy szankciót sem törlünk el, ha Oroszország akarja a békemegállapodás feltételeit diktálni.”

Nyitókép: Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 139 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"az EU és a NATO soha nem volt még ilyen erős."

Hajjaj. De még milyen erős. :D

Pontosan. Kinek a nevében beszél?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés