„Csapást mértek Orbánra” – nemzetközi reakciók az EU-s források részleges befagyasztására

2022. december 1. 18:00
Tárgyilagosságtól a kárörömig sokféle módon reagáltak a külföldi lapok és politikusok az Európai Bizottság pénteki döntésére. Összeszedtük, mutatjuk!

Ahogy a Magyarországgal kapcsolatos bizottsági eljárások is nagy port vertek fel a nemzetközi nyilvánosságban, úgy a megszületett (fél)döntés is hasonló utat hajózott be a narratívák tengerén.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a német Die Presse vezércikket is szentelt a források befagyasztásának; mint a szerző, Oliver Grimm írta, szerinte „a Bizottság történelmi döntést hozott, a reformok aláássák Orbán hatalmát”, Magyarország pedig „elszámolta magát”.

Die Presse: A Bizottság történelmi döntést hozott, a reformok aláássák Orbán hatalmát

A német lap cikkírója, Oliver Grimm szerint Magyarország a Brüsszellel folytatott harcában elszámolta magát: úgy véli, a reformok el nem fogadása megfoszthatja az országot az uniós támogatások nagy részétől. Szerinte a Bizottság „történelmi döntést hozott", és első ízben nyilatkozott úgy, hogy az uniós támogatások nagy részét visszatartja egy tagállamtól.

A szlovák Pravda ennyire sem fogta magát vissza; szerzője szerint „Orbán Viktor az egyik legjelentősebb oroszbarát troll politikus Európában”, és azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy „az orosz agresszióval szembeni álláspontja kezdettől fogva cinikus számítás volt annak érdekében, hogy növelje népszerűségét és anyagi előnyöket szerezzen Magyarországnak”.

Szlovák lap: Orbán Viktor egy oroszbarát troll politikus Európában

A múlt héten Kassán találkoztak a visegrádi négyek kormányfői. Néhány nappal azután a magyar miniszterelnök külpolitikai fordulatot hajtott végre: mind Ukrajna, mind Finnország és Svédország NATO-tagságát támogatta. Szép egybeesés, de nem kell ok-okozati összefüggést keresni. Orbán Viktor az egyik legjelentősebb oroszbarát troll politikus Európában - vonta le ezt a sajátos következtetést a szlovák nyelvű Pravda.

A Visegradinsight.eu szerzője ugyanakkor arról értekezik: az EU „kicsi, de értékes győzelmet tudhat magáénak”, áttekintve „a magyar kormány Janus-arcú erőfeszítéseit” a forrásokért, hozzátéve: a befagyasztott pénzek ellenére

„téves lenne azt feltételezni, hogy Orbán Viktort végül 12 évnyi jogsértésért büntették meg”.

S ha már V4-ek: „Orbán Viktor térden állva ment Brüsszelbe” – közölte a varsói főpolgármester, aki részéről érezhető volt, hogy mindez elsősorban nem a magyar, hanem inkább a lengyel kormányról szólt: „remélem, hogy a PiS is felhagy a csalással, nem időhúzásra játszik, és nem hárítja a felelősséget az EU-ra. Mert a felelősség száz százalékban a PiS-kormányé” – jelentette ki Rafal Trzaskowski, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester elvbarátja.

Varsói főpolgármester: Orbán Viktor térden állva ment Brüsszelbe

„A magyarok tényleg észhez tértek, több tucat törvényt készítettek elő. Úgy tűnik, hogy végre komolyan gondolják a jogállamiság helyreállítását" - idézte a Rafal Trzaskowskit, Varsó főpolgármesterét. Trazkowski azzal folytatta, hogy most már elmondható az, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök térden állva jött Brüsszelbe, amikor rájött, milyen nehézzé vált Magyarország gazdasági helyzete".

Egyszóval a reakciók nem maradtak feltétlenül higgadtak. Igaz ez valamelyest az angolszász világra is: az „a Bizottság csapást mért Magyarországra” magyarázat a Bloombergen és a Financial Times hasábjain is felbukkant, előbbi a címét is ebből adta az ügyet tárgyaló cikknek.

A Bloomberg – amely korábbi cikkében arról írt, az uniós döntések jelzik, hogy az EU többé nem hisz Orbán Viktor ígéreteinek, illetve, hogy

a kormányfő az ukrajnai háború kitörése óta „fokozottan teszi próbára az EU türelmét”

– most megjegyezte, az átmeneti lépés, amely figyelembe veszi Magyarország közelmúltban tett erőfeszítéseit több mint egy tucat korrupcióellenes jogszabály elfogadására, megakadályozza, hogy Budapest végleg elveszítse a hozzáférést a tárgyalt forrásokhoz. A Financial Times pedig úgy fogalmaz, a források létfontosságúak, Budapest pedig évek óta „összeakasztja szarvát” az EU-val jogállamisági ügyekben; külön hangsúlyozzák ezzel összefüggésben a forintgyengülést és a magas költségvetési hiányt.

Bloomberg: Az EU már nem hisz Orbán Viktor igéreteinek

Az Európai Bizottság a Magyarországnak járó források késleltetését javasolja - írta meg a hírt a Bloomberg, kis véleményezés mellett. A véleményezésben kifejtették, hogy az uniós döntések jelzik, hogy az EU többé nem hisz Orbán Viktor ígéreteinek, miután „a magyar miniszterelnök egy évtizeden át megkapta az uniós pénzeket, de az ellenőrzéseket megkerülte".

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök is feldühítette a Bizottság tisztségviselőit azzal, hogy ismételten bírálta az Oroszországot sújtó uniós szankciókat az ukrajnai háború miatt”írja a USnews.com

A jogállamiság „történelmi pillanata”

„Magyarország jelenlegi gazdasági helyzetében különösen fájdalmas lenne az uniós források elvesztése, a budapesti kormány az elmúlt hónapokat azzal töltötte, hogy a szankciók elkerülését célzó törvényeket hozott sietősen, amelyek célja az uniós forrásokhoz kapcsolódó korrupció megelőzése és a független igazságszolgáltatás megerősítése”jegyzi meg a Balkansinsight.com.

Kétségkívül a legsűrűbben idézett vélemény a finn néppárti európai parlamenti képviselő, Petri Sarvamaa közleményéből való. A politikus az Európai Parlament pénzügyi bizottságának is tagja, üdvözölte a döntést, szerinte ez a „jogállamiság történelmi pillanata” – írta közleményben, hozzátéve: „a magyar kormánynak rengeteg ideje volt, hogy alkalmazza a szükséges intézkedéseket, de nem tett eleget. Örülök, hogy a Bizottság ugyanarra a konklúzióra jutott, mint mi itt az EP-ben. Most már csak a tagállamoknak kell megerősítenie. Ha az EU polgárainak pénzét nem lehet megvédeni a szabálytalanságoktól, akkor nem lehet folyósítani”.

Az európai Zöldek ugyancsak üdvözölték a döntést, szerintük

„most az Európai Tanácsnak kell megvédenie a demokráciát”,

szerintük „A Tanács nem engedhet be Orbán azon kísérletének, hogy létfontosságú intézkedéseket túszul ejtsen az uniós forrásokért cserébe”. A közleményt jegyző Philippe Lamberts, a képviselőcsoport elnöke hozzátette: „Ez nem csak Magyarországról szól. Ha az EU nem képes egy tagállamban betartani az alapvető demokratikus normákat és a jogállamiságot, akkor többé nem lesz a demokráciák klubja. A Tanácsnak a jövő héten szilárdan ki kell állnia a jogállamiság mellett, és támogatnia kell a folyamatban lévő Magyarország jogállamisági folyamatát.”

Magyarországi, vagy Magyarországon is aktív civil szervezetek is megemlékeztek a döntésről, őket is szemlézte a külföldi sajtó, többek között a Magyar Helsinki Bizottság, a K-Monitor és a Transparency International. „Üdvözöljük, hogy az Európai Bizottság időben reagált a közelmúltban aggasztóan fokozódó tendenciákra a jogszolgáltatást, az adminisztratív és politikai manővereket illetőleg”, s a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét is meg akarják védeni.

Összesen 191 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Itthon semmivel sincs több probléma, mint a kritizáló országokban. Néha magukba nézhetnének.
Én másképp látom a helyzetet:
Ezeket a korrupció ellenes új szervezetek megalakítását ( tagokkal együtt) a magunk
hasznára tudjuk fordítani. Mi, három millióan tudjuk, hogy a kormány nem korrupt. Ezek az új szervezetek nem tehetnek mást, mint ezt fogják bebizonyítani. Az ellenzék kezéből is ők fogják kivenni ezeket a hamis, hazug vádakat.

Kapkodtok, mint mindig. Csak figyelj hosszabb távon, mire forogja ki magát ez a történet. Szerintem nagyon meg fogtok lepődni.

Egy igazi, az országot hazájának érző zsidó embert mindig zavart, ha kívülről akartak diktálni, ha bezavartak az egészséges üzleti életbe, képletesen, ha kívülről akarták meghatározni, hogy mi legyen a kirakatban. Ugyan mi is ott voltunk a Felvonulás téren, integettünk Kádárnak, Aczélnak, de csak azért, hogy békén hagyjanak. Jó, sokan voltak közülünk a KB-ban, magas vezetői posztokon, de a többségünk a szabadság, benne a szabad, politikai elkötelezettség nélküli élet híve volt, s maradt.
Családom kedvenc rabbija, Köves Slomó nyilatkozta, hogy a magyar zsidóság aranykora a Bethlen korszak volt. Akkor a zsidóságban rejlő tehetségre volt igény, s adott volot a kibontakozás lehetősége.
Most a zsidóságtól a napi politikai ketrecharcot várják el, persze a balliberális oldalon. Amivel a mélybe rántják a zsidóságot.
Bethlen alatt részt vettünk az ország építésében, most, a mai zsidóság egy agresszív, gyökértelen része, a nemzet lebontásában, az idegen érdekek képviseletében jeleskedik. A híg zsidók, hogy én is éljek ezzel, Spiró, rólunk is írhatnál, legalább olyan színesen, mint az általad bunkónak ítélt gojokról, szóval ezek a zsidóság, de a nemzet egésze ellen dolgoznak, s annak örülnek, ha az országban káosz alakul ki. S azt már elfelejtik, pedig a történelemre illene odafigyelni, hogy amennyiben a globális zsidó tőke érdekei nyomán Magyarország is padlóra kerül Európával egyetemben, akkor ismét mi leszünk a bűnbakok. talán nem is alaptalanul........

Mindegyikből eddig erősebben kerültünk ki, ebből is úgy fogunk.
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
Lehet, hogy Ukrajnát Oroszország, de minket az Európai Unió támadott meg.
Kibírjuk, megoldjuk!
Az ellenzék sem búslakodhat, nézheti a DK TV-t! Percenként fogják őket kielégíteni: ennyi időközönként fognak leszámolni Orbánnal. Együgyűek tévéje: mit csinált ma rosszul Orbán.

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
Csakazértis!

A külföldi lapok mind ugyanolyan irányultságúak - ez jelenti náluk a sokoldalúságot, a pluralizmust.

Ne félj, tudna jól választani helyettünk az EU, a Deep State, már két Gyurcsány is áll a rendelkezésükre!
Röhej.

Értelmes érvek nélkül minősíteni valamit, csak azért, hogy együtt üvölthess a kórussal - hát erzt sem nevezném semmilyen értelemben csúcspontnak.

A forintra nem Orbán méri a csapást. A lopás pedig már egy leamortizálódott érv. Aki figyel, az tudja, hogy az igazi probléma EU pénzek hazai felhasználása a nyugati cégek megbízása helyett. Ezt a protekcionizmust nyugaton még inkább művelik.

Én is hasonlóra gondolok.

Az unió fokozottan vásárolja az orosz lng gázt.
Az egész unió hiteltelen, mindent kijátszanak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés