Sajtóértesülés: Döntés születhet az orosz olajra kivetett ársapkáról

2022. december 1. 15:21
Az EU arra kéri a tagországokat, hogy 60 dollárban határozzák meg az orosz olaj árplafonját.

Az Európai Bizottság arra kérte a 27 tagállamot, hogy hagyja jóvá az orosz olaj hordónkénti 60 dolláros (megközelítőleg 23 ezer forintos) árplafonját – ismertette a Wall Street Journal az ügyet ismerő személyek információra hivatkozva.

A felső határ jelentősen a Brent nevű nemzetközi referenciaár alatt határozná meg az orosz nyersolaj árát, amellyel csütörtökön hordónként 88 dollár körül kereskedtek – tették hozzá.

A javaslat szerint

mind a 27 uniós tagállamnak jóvá kell hagynia ezt a felső határt,

amelyet január közepétől kezdődően kéthavonta felülvizsgálnának. A tagok azonban nagyrészt olyannyira összefogtak a hordónkénti 60 dolláros plafon körül, hogy a bizottság úgy véli, ezen a szinten is sikerülhet megállapodást kötni  – fogalmaztak a lap forrásai.

Cél a Kreml olajbevételeinek megszorongatása

Mint írták, az árplafon része a Nyugat azon kísérletének, hogy megszorongassa a Kreml olajbevételeit, miközben a globális kínálatot stabilan tartja, és így elkerüli az áremelkedést. A megállapodás célja, hogy lehetővé tegye, hogy az orosz olaj kielégítse a globális piacokat anélkül, hogy Moszkva teljes mértékben részesülne az eladásból származó haszonból – ismertették a részleteket.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Persze, mert az oroszok meg hülyék - ha azt mondják, hogy akkor nem szállítanak olajat (ahogy az olaj most is szankciós), akkor is ugyanott tartanának, hogy fű alatt megvennék az európai cégek, meg a szaúdiak, ahogy most is megveszik.

Az USA által irányított, Európa gazdaságát szétverő brüsszeli zsoldosok kötelet érdemelnek.......nyilvános autodafé keretében......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés