Így játssza Novák Katalin a jó rendőr szerepét az orbáni Ukrajna-politikában

2022. november 28. 13:14

Gazda Albert
444.hu
A magyar külpolitika irányvonalának és tartalmának formálásába a köztársasági elnöknek nemigen van beleszólása.

„Ezeket követte a kijevi út a kapcsolódó megnyilatkozásokkal: az első olyan vonatos túra Ukrajnában, amin magas rangú magyar politikus vett részt. Ez azért is érdekes, mert a régiós országok vezetői rendszeresen vonatoznak, és mert Zelenszkij már nyár elején meghívta Kijevbe Orbán Viktort is, ám erre a látogatásra a mai napig nem került sor.Hogy mikor fog, és hogy lesz-e ilyen egyáltalán, az a jövő fontos kérdése a magyar Ukrajna-politikát illetően.

A magyar miniszterelnök a háború első pillanatától kezdve arra »fogadott« – nem is titkolta ezt, noha ilyen élesen nem fogalmazott –, hogy Oroszország előbb-utóbb megnyeri a háborút. Amennyiben mégis Kijevbe utazna, az azt is jelenthetné, hogy megváltoztak a várakozásai. Addig nincs más, mint szükség esetén a »jó rendőr« Novák Katalin »ukránbarát« mondásaira hagyatkozni, hiába van vele tisztában mindenki – az ukránok is –, hogy a magyar külpolitika irányvonalának és tartalmának formálásába a köztársasági elnöknek nemigen van beleszólása. Közben egyébként az sem egyértelmű, hogy a 150 ezer ok – a valóságban ez a szám mára sajnos alacsonyabb – szempontjából milyen stratégia lenne igazán gyümölcsöző napjainkban.

Ha már itt tartunk: Novák Katalin nem csupán Kijevben járt, hanem Kárpátalján is, ahol a magyar közösség képviselői mellett találkozott Viktor Mikitával, a régió polgári-katonai adminisztrációjának első emberével. Hogy a néhány hete nagy felbolydulást keltő turulügyről volt-e szó közöttük, az nem tudható, a közösségi oldalára mindenesetre kiíratta vasárnap: »Azért is mentem el Kijevbe, hogy ma itt lehessek Kárpátalján.« Hogy a szembe köpött egyszeri kommentelőnek ez elég-e, hogy megnyugodjon kicsit, fene tudja, de nem is számít, az ukrán Szuszpilne mindenesetre felháborodás nélkül, tárgyilagosan idézte a mondatot.

Illúzió vagy őszinte párbeszéd? - így fogadta ország és világ Novák Katalin ukrajnai látogatását

Nyitókép: Novák Katalin Facebook-oldala

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Előjött, hogy objektíven és függetlenül leleplezze Magyarországot.
A nem propagandista újságírók függetlenek Magyarországtól - csak ideiglenesen állomásoznak itt.
Titokban Ukrajna a hőn áhított országuk.

o pont a rossz rendor

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés