Ukrán sajtó Novák Katalin kijevi látogatása után: Orbán Viktornak a Kreml parancsol

2022. november 27. 21:00
A Telegraf hasábjain szakértők szakértették meg az imperialista Orbán Viktort, akiért Novák Katalin sajnos nem kér bocsánatot.

Novák Katalin köztársasági elnök a hétvégén Ukrajnába utazott, hogy Kijevben kinyilvánítsa Magyarország támogatását a Grain from Ukraine program mellett, melynek keretében Ukrajna nyugati szövetségesei gabonát vásárolnak a fejlődő országok számára, illetve Kárpátalján találkozzon a helyi magyar közösség képviselőivel, és tanodát adjon át.

Az eseménynek – amely a háború kitörése óta a legmagasabb szintű magyar látogatás Ukrajnában – hosszú elemzést szentelt a Telegraf hírportál. Már a címben is azt fejtegetik, hogy Novák látogatása

„segít-e kiszakítani Budapestet putyin öleléséből”.

(Sic!, az ukrán sajtóhagyományok szerint Vlagyimir Putyin, illetve Oroszország neve ugyanis kisbetűvel írandó – a szerk.)

A bevezetőben véletlenül szerepel egy pozitív megállapítás is: a portál megemlékezik arról, hogy Novák Katalin májusi beiktatási beszédében „súlyos vádakat fogalmazott meg oroszországgal szemben”, úgyismint elítélte az Ukrajna ellen elkövetett orosz agressziót. Megjegyzik, a Kijev és Budapest közötti kapcsolatok többek között azért bonyolultak, mert a magyar kormány „az EU számos oroszellenes szankciójának támogatását megtagadta”, illetve azért, mert Orbán Viktor miniszterelnöknek rendszeresen vannak olyan „kirohanásai”, mint például a nagy-magyarországos sál.

A Telegraf e helyzetértékelés után „szakértőket” kérdezett arról, vajon segíthet-e Novák Katalin látogatása a magyar-ukrán kapcsolatokon, illetve „van-e esély kihúzni Magyarországot az orosz ölelésből”. E tekintetben a cikk szerzője nem kifejezetten optimista, legalábbis erre utal az első közcím:

„Magyarországon nem Novák, hanem Orbán uralkodik, Orbán felett pedig a Kreml”.

Orbán lebukott, mint Stirlitz, így a szakértő

Az első „szakértő” Makszim Jali, a Nemzeti Repülőmérnöki Egyetem nemzetközikapcsolatok-professzora volt, aki megjegyezte: Magyarországon Orbán miniszterelnök kezében koncentrálódik a végrehajtó hatalom, „aki nyíltan ukránellenes-oroszpárti politikát folytat”, és nem gazdasági jellegű szankciókat is blokkol, például a Kirill orosz ortodox pátriárka ellenit, „annak ellenére, hogy Magyarország katolikus ország, nem pedig pravoszláv”. „Ahogy mondják, Stirlitz soha korábban nem volt ilyen közel a lebukáshoz” – jegyzi meg csípősen Jali professzor, aki ezzel

nem is olyan burkoltan orosz ügynöknek nyilvánította Orbán Viktort.

A „szakértő” folytatja: „Vannak olyan hangok is, amelyek ezt az országot az EU-s döntéshozatali mechanizmusokból is kizárnák”, tekintetbe véve „abszolút oroszpárti politikáját”. A minden bizonnyal nagyon jól értesült szakértő szerint „ugyanez a helyzet a hivatalos Budapest tevékenységével a NATO keretein belül.”

Novák Katalin látogatását úgy fejti meg, „ez a látogatás sok tekintetben összefügg azzal, hogy az EU és a Szövetség számára muszáj felépíteni azt az illúziót, mintha Magyarország párbeszédet kezdene Ukrajnával.” Orbán Viktorról a „szakértő” a nagy-magyarországos sálra vonatkozóan úgy nyilatkozik, „ő nagyrészt ugyanazt a politikát vallja, mint putyin is – hangulatkeltés, birodalmi komplexusok, és így tovább.”

Az újság azt a – mostanában több ukrán sajtóterméket is érdeklő témát is feszegette, hogy vajon elképzelhető-e az ukrán-magyar kapcsolatok javulása, amíg Orbán Viktor hatalmon van. Jali professzor szkeptikus, hiszen ehhez

„a Kreml túl sok erőforrást tett Orbánba és a pártjába”,

beleértve „a kedvezményeket az orosz gáz és olaj szállítására” (ilyenekről mi nem tudunk). Emellett „komoly a gyanú, hogy a Kremlnek van Orbánról rendes lejáratóanyaga” – véli a „szakértő”, aki szerint Orbán Viktor politikája a nemzeti érdekkel is szembemegy, és „szükségszerűen személyes indokok állnak mögötte”.

Másik szakértő: Miért nem kér Novák Katalin bocsánatot?

A Telegraf másik „szakértője” Vagyim Trjuhan volt, aki „volt diplomata, politikai szakértő, a boriszpili 1. számú önkéntes területvédelmi alakulat századparancsnok-helyettese”. Ő is szkeptikus afelől, hogy Novák Katalin látogatása változást hozhatna Ukrajna és Magyarország kapcsolatában, mert a hatalom Orbáné és a Fideszé, s „az ő pozíciójuk ismert és változatlan”.

Trjuhan szerint a köztársasági elnök látogatásának egyetlen haszna, hogy „saját szemével látja a rasiszták (az ukrán sajtónyelvben orosz fasiszták – a szerk.) által kirobbantott háború következményeit. És hazaviszi a látottakat a magyar közönségnek.”

A „szakértő” úgy véli,

„aligha kér majd a magyar elnöknő bocsánatot Orbán ukránellenes kirohanásaiért”.

Hogy ezeket a bocsánatkéréseket kikényszerítsék, inkább izzítani kéne a híres ukrán diplomáciát: „Diplomatáinknak feltétlenül aktivizálniuk kell magukat magyar irányban” – így Trjuhan. „Az ottani munka zöldmezős beruházás” – mondja.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 177 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De Gaulle örök......a nyugat hozzá képest tele van korcs hazaárulókkal. De Gaulle mit is mondott külügyminiszterének? "Külügyminiszter úr, egy államnak, amely méltó e névre, nincsenek barátai." De Gaulle: "Egy férfinak lehetnek barátai, egy államférfinak soha. Még kevésbé egy államnak. Nincs örök barát, , nincs örök ellenség. Csak az állam érdeke állandó." De Gaulle: "Szövetségeseink egyben ellenfeleink, ellenségeink viszont szövetségeseink is lehetnek."
De Gaulle egy sajtótájékoztatón tette fel a kérdést: "Nem machiavellizmus-e az effajta politika? Nem, független nemzeti politika......"
A Moszkva feneke feltétlen nyalásához szokott balosok most segget váltottak, s ezek bírálják Orbánt azért, mert De Gaulle szellemében nemzeti politikát folytat. Orbán is ezt teszi az ország nagysága szabta keretek között akkor, amikor Amerikától kezdve mindenki nyíltan beavatkozik az ország belügyeibe, ennek napi végrehajtója a zsoldosokkal, ügynökökkel teli Brüsszel és az EP többsége. nem értem, hogy sokaknak miért tetszik az új rabszolgaság ebben a gyarmatbirodalomban? Persze akiknek korábban sem volt gerincük, nemzeti önbecsülésük, felelősségtudatuk országuk, családjaik iránt, azoknak minden mindegy, s azokat nem zavarja az, hogy a külső vektorok, óriási politikai és média nyomással, eszköztárral naponta alázzák meg Magyarországot. Ezekkel csak eggyel többen vannak az országban......
A kormánnyal, Orbánnal, Novákkal kapcsolatos első érzelmi felindulások látszólag nem tűnnek alaptalannak, de csak azok szemében, akik megkerülik a nemzetközi összefüggéseket. magam is dühös vagyok az ukrán nácikra, egy forintot sem adnék nekik, de mekkora az országunk? Ebben a kontextusban kell télen nem megfagynunk, elviselni az idióta, primitív putyinozást - az orosz elnök Feri családjánál való meleg, meghitt fogadtatását, feri kercsi megbeszéléseit a ballibsik szeretik elfelejteni - , s az ország érdekeinek alárendelten játszanunk a brüsszeli ringben. Abban, ahol naponta tisztességtelen , mocskos szabálytalan ütéseket kapunk. Az EU egy rothadó, értékrend nélküli pöcegödör.

Edmond Rostand:
Cyrano de Bergerac monológjában ilyent mond:
"De szellemet, boldogtalan dudás,
Azt nem ismer, s azt tudja csak,
Hogy hülye fráter is lehet lovag"!

Napjaink viszonyaira lefordítva
mondható: Hülye fráter is lehet ukrán újságíró.

Nem hinném. Kiprovokálta az ukránok bunkóságát, megjelenítette a magyar pozíciót. Az ukránok szét fognak rothadni, de azt ki kell várni.

Vszg. muszáj volt. Társadalomban élünk, alkalmazkodni kell. A magyar programok a lényegesek számomra. Elképzelhető, h. valamelyik Gyurcsány görl elmegy Kárpátaljára meggyújtani az adventi gyertyát, ami a reményteljes várakozás gyertyája?

De a Telegraf szakértői is milyen szépen felmondták a hazai ellenséges baloldal brosúráját: Orbánt a Kreml és Kína irányítja, Novák nem számít, Orbán birodalmi ambicíói stb.
Aztán ez a neveknek kisbetűvel való írása már a nevetség teteje, de aztán hátha ez jobb útra téríti a rosszakat..
Magyarországnak még mindig Magyarország számít. És nem Ukrajna vagy Oroszország.
Intézze egymás között a perpatvarát a két ortodox ország!
Ha hagynák, de nem hagyják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés