Már Brüsszelnek is kezd feltűnni a nyerészkedés, olcsóbb gázt akar Amerikától

2022. november 27. 16:00
A POLITICO szerint európai szövetségeseinknek is feltűnt végre, hogy az Egyesült Államok egyszerre nyerészkedik a gázon és a fegyvereken. Határozott fellépésről azonban egyelőre nem beszélhetünk.

„Kilenc hónappal Ukrajna megtámadása után Vlagyimir Putyin kezdi megosztani a Nyugatot” konstatálja szomorúan a POLITICO. A lap – amely az Európai Unió intézményeibe a lehető legmélyebben beépült, a brüsszeli szivárogtatások elsődleges kedvezményezettje, és nyugodtan tekinthető az EU külpolitikai üzenőfüzetének – dörgedelmes hangvételű cikkben, uniós bürokratákra és tagállami politikusokra hivatkozva mutatja be, hogyan rabolja le az Egyesült Államok Európát.

„A helyzet az, hogy ha józanul tekintünk rá,

akkor az Egyesült Államok az az ország, amely a leginkább profitál ebből a háborúból,

mert ők több gázt adnak el magasabb áron, illetve több fegyvert értékesítenek” – nyilatkozta a POLITICO-nak egy neve elhallgatását kérő uniós bürokrata. „Amerikának észre kell vennie, hogy a közhangulat számos EU-tagállamban változik.”

Brüsszel ébredése

Mind az amerikai gáz brutális ára, mind a fegyvergyártók profitja olyan jelenség, amelyben nem most állt be gyökeres változás, csak eddig nem volt ildomos róla beszélni. Az augusztusban életbe lépett, gigászi amerikai inflációcsökkentő törvénycsomag (IRA, Inflation Reduction Act) óta ugyanakkor minden megváltozott: miután az Egyesült Államok a saját – egyébként kizárólag a rengeteg Covid-ingyenpénznek köszönhető, és Európához képest nem is kifejezetten jelentős – inflációs válságának megoldását szolgáló törvény keretében az USA irdatlan állami támogatást ad az amerikai gyártású elektromos járművek vásárlására, Brüsszelben megszólalt a vészcsengő. „Az energetikai ellentétek ellenére Brüsszel csak akkor váltott teljes pániküzemmódba, amikor Washington bejelentett egy 369 milliárd dolláros ipartámogatási programot a zöld ipar támogatására az Inflation Reduction Act keretében.”

Az energiaigényes iparágak egyébként is kezdenek Amerikába vándorolni az ott sokkal olcsóbban hozzáférhető gáz és áram miatt – a POLITICO a belga vegyipari óriást, a Solvayt említi példaként, amely nemrég jelentette be, hogy Európában már semmilyen beruházást nem hajt végre, mindent Amerikába visz –, s az USA ezt a folyamatot az IRA-val kifejezetten meg is lovagolná: hátrányba hozná az európai elektromosautó-gyártókat,

és kifejezetten motiválná őket arra, hogy Amerikába költözzenek.

Ez olyan nyílt támadás Európa ellen, hogy már a fősodorban sem tudták nem észrevenni – a POLITICO cikke is folyamatosan ezt emlegeti, s csak amolyan mellékvágányként tesz említést a gázról. „Az amerikai támogatások által okozott kereskedelmi zavarok és a magas energiaárak azzal fenyegetnek, hogy a közvéleményt mind a háborús erőfeszítések, mind a transzatlanti szövetség ellen fordítják” – írja a lap, amely idézi Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselőt: „Az amerikaiak – a barátaink – olyan döntéseket hoznak, amelyeknek gazdasági hatásuk van ránk.”

Liesje Schreinemacher holland kereskedelmi miniszter élesebben fogalmazott, szerinte „az Inflation Reduction Act nagyon aggasztó”, és „az európai gazdaságra gyakorolt potenciális hatása igen nagy”.

Amerikának is jók Putyin gázárai

A lap szerint az Egyesült Államok egyáltalán nem veszi komolyan az európai aggályokat. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács (NSC, National Security Council) szóvivője a POLITICO-nak kifejtette, „az európai gázárak emelkedését Putyin Ukrajna elleni támadása és Európa elleni energiaháborúja okozza, pont”, ehhez képest az amerikai gáz csak az Oroszországról való energetikai leválást segítette. (Ez formailag – ha a szankciók és azok lebegtetésének árfelhajtó hatását teljesen félretesszük – még igaz is lehet, Oroszország valóban manipulálja az európai TTF gáztőzsdei árat azzal, hogy átlátszó ürügyekkel visszafogja a gázszállítást,

az Egyesült Államoknak ugyanakkor egyáltalán nem kötelező a Putyin és a szankciók által felvert árakon szállítania a gázt,

TTF alapon is lehet ármaximált, esetleg a változó tőzsdei árhoz képest kedvezményt biztosító szerződéseket kötni.)

A POLITICO megjegyzi, „az európaiak által fizetett ár majdnem négyszer olyan magas, mint ugyanazon energiahordozó ára Amerikában”, és idézi Emmanuel Macron francia elnököt, aki barátságtalannak nevezte a magas amerikai gázárakat, illetve Németország gazdasági miniszterét, Robert Habecket is, aki több szolidaritást kért Washingtontól az energiaárak csökkentésében. Thierry Breton, a belső piacért felelős – francia – biztos egy tévéadásban szerdán úgy fogalmazott, „az Egyesült Államok négyszeres szorzóval adja el nekünk a gázát, amint átszeli az Atlanti-óceánt”. Megjegyezte, „természetesen az amerikaiak a szövetségeseink”, ugyanakkor „ha valami gond van, azt a szövetségesek körében is ki kell mondani”.

A lap úgy tudja, az európai vezetők a Balin tartott G20-as találkozón fel is vetették Joe Bidennek a magas gázárak kérdését,

a 80 éves amerikai elnök ugyanakkor beszámolójuk szerint „úgy tűnt, nem értesült a problémáról”.

Minden jel szerint tehát az Egyesült Államok első embere nem ismeri az európai gáztőzsde működését – vagy gátlástalanul belehazudott európai partnereinek szemébe, akik ezt el is hitték. Ugyanakkor a POLITICO-nak más uniós bürokraták és diplomaták is megerősítették, hogy „az amerikaiak ignoranciája az Európát érintő következmények kapcsán súlyos probléma”.

Ez csak az oroszoknak jó, de van megoldás

„Az Atlanti-óceán mindkét partján értik a tisztviselők, micsoda kockázatot jelent az egyre inkább elmérgesedő hangulat a nyugati szövetség számára. A zsörtölődés épp az, amire Putyin vágyik, ebben az EU és az USA diplomatái egyetértenek” – írja a lap.

Szerencsére a brüsszeli boszorkánykonyha legalább a POLITICO-n keresztül a megoldást is megüzente transzatlanti partnereinek. Egy uniós diplomatát idézve a lap azt írja, „a fegyvereken beszedett pénzből az amerikai megérthetnék, hogy ez a temérdek pénz a gázért egy kicsit talán túl sok”. Az újságnak a diplomata felveti, hogy

a szövetségesek közötti konfliktust esetleg egy gázárkedvezmény oldhatná meg,

hogy „egyben tartsa a közhangulatainkat”. „Az optika szempontjából nem jó, ha az a benyomás alakul ki, hogy a legjobb szövetségesed valójában óriási profitot csinál a szenvedésedből” – nyilatkozta a diplomata.

Nyitókép: MTI/AP

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Spirit FM műsorában jó egy hónappal ezelőtt a téma kapcsán Amerikát és Norvégiát hiénának titulálták. A Spirit FM megelőzte Brüsszelt........de őszintén, ki tenné másként Amerika és Norvégia helyében, első az üzlet.
Egyébként az amerikaiak zseniálisan csinálják, komolyan mondom. Itt van egy dilettáns, mások szerint megvásárolt EU-s vezetés, EP többség, akit vidáman belelöknek egy orosz-ukrán belviszályba - a mögöttes amerikai érdekeket most hagyjuk, azt is tanítani való módon kezelik - ami által az uniós gazdaság a padlóra került, kipipálva mint gazdasági-politikai-katonai versenytársat.
S ami még ennél is zseniálisabb, az ukrán termőföldek meghatározó részén amerikai érdekeltségű cégek termeltetik a gabonát, aminek értékesítése némi nehézségbe ütközik. De az EU beszáll a szállítások biztosításába, sőt, tagállamai - köztük Magyarország is erre készül - fizetik a kieső károkat, hasznot, az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatással. A fegyverbizniszről már ne is beszéljünk.
Európa mikor tanul végre Amerikától?

Erről beszéltek november 25-én a svéd fővárosban tartott konferenciájukon a BusinessEurpe tagszervezetinek vezetői. Kimondták, hogy ami most folyik, az egyet jelent Európa ipartalanításával. Kár, hogy baljóska, tahótlanítok és társaik nem vehettek ezen részt megfigyelőként........legalább értenének valamit a történésekből.

Látták, csak hallgattak róla.
A környezetvédelemnek....stb is adtak egy nagy pofont. A palagáz kitermelése nagyon drága és környezetszennyező,aztán ehhez hozzá lehet adni a hajón való utaztatását......

Érdekes ez az egész háború, Európa mostani szétesése, gyökértelenné válása. Újból elolvastam Ernst Jünger két könyvét - Acélzivatarban, 1920, A Márványsziklákon, 1939 -, s Desmound Young, Rommel, a sivatagi róka című könyvét is.
Jünger katonaként az első vonalakban harcolt az első világháborúban, zsebében a jegyzetfüzetével, ebből született az első könyv. Majd az elsők között volt, aki felszólalt, írt a nácik ellen, ennek foglalata a második műve. Ennek érdekessége, hogy Rommel szívesen olvasta ez utóbbit, maga is egy új Európa megteremtésében hitt, ami magában foglalta az amerikaiakkal és az angolokkal történő együttműködést.
Jünger 1944-ben titokban készített egy tervezetet, amelyben megálmodta az új Európát. Elképzelései szerint ez egy nemzeti határok nélküli, kereszténységen alapuló formáció lett volna. Tehát már mások és korábban is álmodtak az új Európáról.
Érdekes lenne, ha valaki, szakértőként, tudományos igényességgel, s nem demagóg szinten, összefoglalná, párhuzamba állítaná a mai, Európa mibenlétére vonatkozó elképzeléseket, azok realitását, alapjait. De van-e még miről gondolkodni, van-e még Európa? Ez is esszenciális kérdés.
Miként az, hogy mikor és miként lesz vége az ukrajnai konfliktusnak, hol és kik állítják meg a vezetőket, minden oldalon.
Young, könyvében részletesen kitér a háború végső, a német összeomlást bemutató fejezeteire, a tábornoki összeesküvésekre, a Hitler elleni merényletre. Rundstedt és Keitel 44 júniusában telefonon beszélt egymással a hadi helyzetről. Keitel kérdezte: "Mit kell csinálnunk?" Rundstedt válasza: "Kössetek békét, idióták! Mi mást tudtok csinálni?" Egy másik érdekes megbeszélés 44. május 27-én, amelyen Neurath a következőt mondta: "Hitlerrel soha sem lesz béke, meg kell mondani Rommelnek, hogy álljon készen a felelősségvállalásra."
Ruge tábornok 44 júniusában: "Hitlernek le kell mo9ndania, szabaddá téve az utat a békéhez.Az egyetlen megoldás, hogy legyen öngyilkos." Rommel válasza: "Ismerem ezt az embert. nem fog lemondani és nem lesz öngyilkos sem. Harcolni fog a német nép iránt érzett legkisebb felelősségérzet nélkül, mindaddig, amíg Németországban egy ház is épen marad. "
Érdekes lenne tudni, hogy a különböző oldalakon folynak-e ilyen jellegű diskurzusok, akár a közvetlen háborús felek között, akár a tágabb politikai mezőben.
Az ami van, az tényleg az összeomlás szélére lökte Európát.

"Ez olyan nyílt támadás Európa ellen, hogy már a fősodorban sem tudták nem észrevenni."

Eddig tudtak félrenézni. De ha jól értem, ez a cikk sokkal inkább az EU-nak szól, hogy ne pattogjon, mint az USA-nak, hogy ne préselje az EU-t...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés