Kiderült: ezért adta oda Amerika ingyen az ötven milliárd dolláros páncélosait Ukrajnának

2022. november 27. 19:06
Már csak az a kérdés, hogy miért nem támogatja egyik állam se modern, NATO sztenderd harckocsikkal Zelenszkijéket.

Egy Task & Purpose nevű amerikai biztonságpolitikai és haditechnikai portál egy videóban fejtette ki, hogy miért adott oda Amerika olyan sok MRAP aknavédett katonai járművet Ukrajnának. A megoldás újfent a pénz volt. Hiába költött az Egyesült Államok összesen több mint 50 milliárd dollárt a járművekre – átszámolva mindegy 19 ezer milliárd forintot –, és bár rengeteg amerikai katona életét mentették meg ezek a járművek, egész egyszerűen olcsóbb volt így, mintsem fenntartani őket.

A videóból kiderül az is, hogy az amerikai vezetők túl sokat rendeltek belőlük, és nem gondoltak se a program hosszú távú következményeire, se arra, hogy túl drágán szerzik be a járműveket. (Utóbbi valószínűsíthetően azért nem számított a Pentagonnak akkoriban, mert gyorsan és nagy számban volt szükség a MRAP-okra).

Viszont, az még mindig kérdés, hogy Ukrajnát miért nem támogatja senki se modern, NATO-sztenderd harckocsikkal, sem IFV-kkel, sem vadászgépekkel.

Nyitókép: Wikipedia

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az évi 800 milliárdos amerikai hadi költés mellett tényleg aránylag aprópénz 50 milliárd, ha el tudják vele érni az oroszok teljes meggyengítését (ami az amerikaiak bevallott célja)
És ami hadianyagokat (fegyverek, eszközök, lőszerek) átadtak, annak egy része valószínűleg már selejtezés előtt állt, egy másik részét pedig hitelbe (lend lease program) adták oda - tehát a teljes költésük még ennél is kisebb, még akkor is, ha sohasem kapják vissza azt az összeget (de vissza fogják, mert az angolok is vagy nyolcvan évig törlesztették az első világháborús fegyverszállításokat - hacsak Ukrajna át nem áll az oroszok mellé, és fel nem húz egy új vasfüggönyt, azt a pénzt kamatos kamatostul be fogják hajtani rajtuk)

"Viszont, az még mindig kérdés, hogy Ukrajnát miért nem támogatja senki se modern, NATO-sztenderd harckocsikkal, sem IFV-kkel, sem vadászgépekkel."

Az amerikaiak (szárazföld felől védettek lévén) repülőket fejlesztettek, az oroszok szárazföldi nagyhatalomként légierő elleni védelmet. A repülők drágák, ahhoz mindenképpen, hogy már az első útjukon leszedjék, tehát hiába porosodnak az F16-ok és társaik a sivatagi repülőtemetőben, még így sem éri el elküldeni - szerintem. És akkor még az is ott van, hogy egy pilóta átképzése egy gyökeresen másik típusra is legalább egy év, annyi idő pedig még nem telt el. A modern tankok és csapatszállítók pedig még messze vannak a selejtezéstől, azokat miért küldenék oda, ha tudnak helyette más selejtezendő eszközt küldeni?

Az biztos, hogy az EU komoly vetélytársa lehetett volna az USA-nak - nagyobb volt a lélekszáma és a GDP-je is. Viszont katonailag sehol nem volt, és Demkó a Máglyatűzben leírta, hogy az USA hogyan volt a hatalma csúcsán a 90-es években, pont azért engedélyezték a két Németország egyesülését, hogy legyen ellenpólusa a franciáknak, ne legyen vita nélküli elsőségük, ami mentén meghatározhatnák az EU politikáját.
Érdekes, hogy Castel februárban már azt írta, hogy az EU már nem szempont az USA-nak. Az ellenségei ismertek (Oroszország, de a legnagyobb falat Kína), a szövetségeseit pedig már a Közel- és Távol-Keleten tartja számon. Végül is a kettő között eltelt harminc év.
Az általam nagyra becsült Whatifalthist-en pedig már az volt az egyik videóban, hogy hosszú távon várható a német dominancia közép-európai régiónkban, ami az exszocialista tagállamoknak nem egyértelműen lesz előnyös. Ami most látunk, hogy a régi EU tagállamok az új tagállamok kárára igyekeznek megőrizni a régi gazdagságukat, és nem igazán válogatnak az eszközökben, ez még igaz is lehet. Szóval ki tudja, hogy mi lenne velünk akkor, ha az USA kivonulna a régióból, és a németek-oroszok ismét felmelegítenék a régi kapcsolatokat mindkét fél hasznára. Az biztos, hogy e két ország gazdasága megerősödne.

Persze, azt tudtam. Tankokkal, közeltávú rakétákkal felszerelt repülőkkel nem tudnának nagyon messzire lőni, az nem olyan, mint a cirkálórakéták.
Egyértelmű, hogy az oroszok nagyon csúnyán néznének azokra, akik a hátországukat támadó fegyverekkel látnák el az ellenségeiket.

Ez annyira igaz, hogy ukrajnai magyar kollégám egy ideje fúj már az amerikaiakra is (persze rájuk jóval kevésbé, mint az oroszokra), pont amiatt, hogy láthatóan szándékosan elhúzzák a konfliktust.

Egy mai EU-s vezetők alá besorolt hadseregben én sem bíznék meg.
Az amerikaiak láthatóan azért kapkodnak mostanában, mert a hegemóniájuk egyértelműen veszélyben van.
Kínát most még el lehetne kapni, gépsorokat gyártó gépeket szerintem még nem tudnak olyan szinten gyártani, mint a dél-koreaiak, japánok vagy a németek. Chipgyártásban is elmaradnak Tajvantól, illetve még Trump Huawei elleni akcióján is látszott, hogy a kínaiak mennyire függenek a nyugati (amerikai) szabadalmaktól. Persze valószínűleg csak pár év a hátrányuk, mondjuk öt év múlva az amerikaiak már csak elismerhetik a kétpólusú világot.
Valószínűleg a Tajvan körüli purparlé is ennek szólt, az USA szándékosan rálépett Kína tyúkszemére azzal, hogy látványosan kétségbe vonta az "egy Kína" elvét. Tajvan most tényleg egy olyan pontja a világnak, hogy aki uralni tudja, az uralja a chipeket használó gépek piacát is. Jelenleg Kínának és az USA-nak is szállít, de valószínű, hogy az USA hamarosan lezárja az ukrajnai támogatást, és igyekszik hidegháborúba kezdeni Kína ellen. Európának ez a vége lenne, mert akkor szinte biztos, hogy az EU-t akarata ellenére rákényszerítené Kína szankcionálására - és az EU ebbe szó szerint belerokkanna - az USA ezen is csak nyerne, hazamennének a cégei, és ő döntené el, hogy a tajvani termelésből ki részesüljön.

Az a baj, hogy az ukrán nép erről semmit sem tehet, a fejük fölött döntöttek.
A döntéshozóiknak viszont pontosan tudniuk kellett előre, hogy itt az ő bőrükre fog menni a játék, Ukrajna rá fog menni az ott lejátszott Orosz-Amerikai izomfitogtatásra. Ezeket az embereket valószínűleg megvették, hogy a saját népük érdekei ellen döntöttek, már akkor, amikor még békésen lehetett volna rendezni a helyzetet.
Mondjuk nem véletlenül mondta azt Demkó, hogy Oroszországban a kormánynak vannak oligarchái, Ukrajnában az oligarcháknak van kormánya. Utóbbiból pont ez a pillanatnyi haszonlesés következik.

A deszantosaik nagyja odaveszett, páncélozott járműből is legalább 8000. Ugyan az észt miniszterelnök azt mondja, hogy a légierejük és a flottájuk lényegében sértetlen, de szerintem ezt pont azért mondja, hogy fenntartsa a "nem szabad békét kötni, mert egyből újabb országokat támadnak meg az oroszok" narratíváját, aminek idehaza a 444 és társai a fő szóvivője.

Egy oligarcha tudja, hogy bármikor összefoghat ellene a többi oligarcha (ahogy rendszeresen meg is történt), ezért a pillanatnyi haszonra hajt. Értsd: elég vaskos csekkel bármire megvehető. Az amerikaiaknak meg nem jelent gondot kiállítani egy ekkora csekket.
Nincsenek?
https://en.wikipedia.org/wiki/..
Ezért mondta Demkó azt, hogy az oroszoknál kormánynak vannak oligarchái. Amíg nem szól bele a politikába, vagy a kormányfő által meghatározott kereteken belül marad, addig garantált a helyzete, tehát érdeke a kormány stabilitása.

Az USA célja nem az ukrán győzelem, hanem az oroszoknak okozott minél nagyobb gazdasági, katonai és politikai veszteség. Ukrajna úgy nem győzhet, ha nem tud eredeti orosz területeket, ott utánpótlási vonalakat támadni. De ehhez már nem kapnak fegyvereket, mert az ebből eredő kockázatot az USA már nem vállalja. Amikor lengyel területet értek rakéták, egyből elhallgattatták Zelenszkijt. Gondolom, a háttérben szóltak neki, hogy ne reménykedjen, a kedvéért nem terjesztik ki a háborút. Amit az ukránok kapnak az ellentámadáshoz, azzal lényegében a saját területüket rombolják tovább.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés