Orbán a példa, hogy létezik sikeres jobboldali politika – egy francia kutató szerint

2022. november 25. 15:01
Milyen leckéket nyújthat Magyarország és mit nem értenek meg a franciák a régió kapcsán? Ezeket a kérdéseket is tárgyalja Thibaud Gibelin új könyve, a „Győzelemre játszik”.

Jókor lenni jó helyen vagy rosszkor lenni rossz helyen – melyik vezet ahhoz, hogy az ember a történelem részese legyen? Átok vagy áldás, ha olyan szerepet oszt ránk a sors, amelyet az utódok is számottevőnek tartanak majd? Egyáltalán a személy alakítja a történelmet, vagy a történelem alakítja a jellemet?

Ebből a perspektívából vizsgálta meg Orbán Viktor szerepét a visegrádi országok és Európa közelmúltjában Thibaud Gibelin történész, akinek könyve most jelent meg magyarul az MCC Press gondozásában, Győzelemre játszik címmel. A könyvet nemrég a Scruton kávézóban mutatták be, a beszélgetésen részt vett Thibaud Gibelin, a könyv szerzője, az MCC vendégoktatója, továbbá Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese és Botos Máté történész, az MCC Press kiadóvezetője. 

Boris Kálnoky, az MCC Média Iskola vezetője bevezető méltató szavaiban elmondta, hogy a szerző mélyebbre megy, mint a magyar politika felszínes bemutatása. A szerző Kelet-Közép-Európa bemutatását is elvégzi a francia olvasó számára, hogy ők is megértsék a V4-ek történelmi gyökereit vagy a korábbi kommunista országok mentalitását. Így Gibelin nem csak az országról, hanem a régióról is ismereteket oszt meg.

Ez különösen fontos, hiszen

az orosz-ukrán háború is megmutatja, hogy nyugati politikusok mennyire nem ismerik ezt a környéket. 

Gibelin szerint Orbán azért meghatározó a mai európai diskurzusban, mert nem egyszerűen politikai, de eszmei szinten jelenik meg.

Ma a nyugati progresszivizmus végnapjait látjuk. Ez a progresszió veszélyes kultúránkra, szellemi életünkre. Nem egyszerűen a demográfiai vagy gazdasági mutatóink gyengék, hanem szellemi leépülésről van szó. A vezető konzervatív nyugati gondolkodók ezért érdeklődnek Magyarország iránt: mert

egy szellemi csatatéren vélik felfedezni hazánkat.

„Franciaként gyakran értjük félre ezt a régiót és ami itt történt harminc éve” – jelentette ki a szerző.

A francia mentalitás azt hiszi, hogy a franciák és más nyugati társadalmak bátor küzdelme miatt bukott el a Szovjetunió. Ez nem igaz: ez figyelmen kívül hagyja a szláv népek, a magyarok, a balti népek ellenállását, akik kifárasztották a kommunizmust. Először is tehát ezek a nemzetek, a nemzeti identitásuk nyert. 

A fenti tévedésre építve

azt hitték, hogy a kelet-európaiak majd biztosan csatlakozni akarnak a nyugati fogyasztói társadalmakhoz.

„El sem tudunk képzelni olyan európai országot, amely nem multikulturális”. Azt akarják, hogy Európa egyenlő és ugyanolyan legyen: hogy minden ország ugyanúgy nézzen ki.

A mai francia mentalitás nem képes elképzelni, hogy egy nemzetállam fennmaradjon Európában. A második világháborút követően Franciaország nem egyszerűen amerikanizálódott, hanem teljesen eltörölte identitását.

Gibelin szerint a legnagyobb lecke, amit Magyarország nyújthat, hogy igenis lehet őshonos európai népként élni és fennmaradni.

Míg a nyugati társadalmak komoly kihívásokkal néznek majd szembe néhány éven belül, Magyarország évtizedeken át stabil ország maradhat, megőrizve európai örökségünket. „Ez számomra különösen értékes franciaként.” Ezért kell ma a franciáknak fokozottan figyelni erre az országra, mert „itt van olyan politikai jövő, amit fel kell ismernünk, mint a saját jövőnket” – véli a kutató.

Mi történt a migrációs krízis során? Brüsszel képtelen volt megbirkózni a ténnyel, hogy Magyarország nemzetállamként fel tudja tartóztatni a hullámot, mert egyszerűen be akarta tartani a törvényeket.

Franciaországban ekkor senki sem akarta elhinni, hogy Orbánt 2018-ban újraválaszthatják. Megdöbbentő volt a franciáknak, hogy a migrációs kampány és a Soros-kampány után sikert érhetett el. A magyar választók viszont nem cserélték le vezetőiket, inkább újabb kétharmaddal jutalmazták őket. Gibelin részben ezt a jelenséget akarta megmagyarázni az olvasóknak: hogy

igenis van más út az európai politizálásra, mely sikeres is lehet. 

Franciaországban a könyv eredeti verziója sikeres volt, és sok francia konzervatív elfogadja, hogy Orbán megoldást jelent egy problémára, mint ahogyan Trumpnak is ilyen hatása volt. Sokan lusták megérteni a pozitív érzelmeket Orbán iránt. A baloldal egyszerűen elhallgatta a könyvet, mivel teljesen elutasítják a lehetőséget, hogy esetleg tévednek: büszkék és azt hiszik, hogy ők képviselik az univerzális erkölcsösséget, igazságot. „Ők csak kioktatni szeretnek.”

A beszélgetésen Botos Máté tisztázta, hogy a könyv megosztja az embereket, de nem a cím a lényeg, hiszen a könyv nem csak Orbánról szól, hanem Európa jövőjéről. S ha már Európa jövője: moderátori kérdésre Máthé Áron kifejtette, hogy az EU helyzete megrendülhet és pénzügyileg az összeomlás felé halad, jelentősége bizonyosan csökkenni fog a jövőben. A közeljövőben akár újabb konfliktusok is robbanhatnak ki Európában, például Dél-Európában, a Balkánon. Ha Közép-Európa fel akarja építeni saját világát és el akar szakadni a Facebook és Google világától, akkor meg tudunk maradni – zárta szavait a történész.

 

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés