Milyen szétesés? Kiálltak a kormányfők a visegrádi együttműködés mellett

2022. november 24. 21:24
A kassai csúcstalálkozó kapcsán Orbán Viktor mellett a lengyel és a cseh kormányfő is a közép-európai szövetség fontosságát hangsúlyozta.

Bár az orosz-ukrán háború kitörése utáni fél évben számos megszólaló temette a visegrádi négyek szövetségét, – különösösen, miután a házelnökök egy része lemondta a találkozót – azonban a csütörtöki kormányfői csúcson elhangzott nyilatkozatok nem erre utalnak.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint a visegrádi együttműködés egy harmincéves sikertörténet, és azért jött létre, mert az volt a meggyőződésük az országoknak, hogy vannak közös érdekeik és számos közös álláspontjuk. Kiemelte: Ukrajna és Oroszország ügyében a stratégiai célokat illetően egyetértés van a V4-ben. Magyarország is azt gondolja, hogy Oroszország nem jelenthet fenyegetést Európa biztonságára, és fontos, hogy mindig legyen a NATO-tagállamok és Oroszország között egy szuverén Ukrajna, amely meg tudja őrizni a területi integritását.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő  a Facebookon vette védelmébe a V4 szövetséget.

„A Visegrádi Csoport szilárd eleme az európai biztonsági struktúrának. Néhányan az utóbbi időben csak azon keresztül néztek ránk, hogy miben különbözünk. Mi viszont azért jöttünk össze, hogy arról beszéljünk, ami összeköt bennünket. A V4-ek ugyanis egy sok területre kiterjedő együttműködés nagyon fontos fóruma” – fogalmazott a lengyel miniszterelök.

A lengyel kormányfő védelmébe vette a V4-et

Mateusz Morawiecki a Facebookon vette védelmébe a V4 szövetséget. „A Visegrádi Csoport szilárd eleme az európai biztonsági struktúrának. Néhányan az utóbbi időben csak azon keresztül néztek ránk, hogy miben különbözünk. Mi viszont azért jöttünk össze, hogy arról beszéljünk, ami összeköt bennünket. A V4-ek ugyanis egy sok területre kiterjedő együttműködés nagyon fontos fóruma" - fogalmazott a lengyel miniszterelök.

Petr Fiala cseh kormányfő a kassai sajtótájékoztatón azt mondta: meggyőződése, hogy a V4-es együttműködésnek van értelme és jövője, és folytatni fogják a minisztériumok szintjén is. Fontosnak mondta a kassai találkozót, ahol „nyílt párbeszédet sikerült folytatni olyan kérdésekről is, amelyekben különbözők az álláspontok” -, s ez utóbbiak tiszteletben tartása mellett - egyetértés volt Ukrajna tekintetében a legtöbb lényegi kérdésben, egyebek mellett abban, hogy meg kell őrizni Ukrajna területi egységét, és katonailag és anyagilag is segíteni kell az orosz agresszió elleni harcában.

Eduard Heger szlovák kormányfő elmondta: segítséget kért hivatali partnereitől az országában körvonalazódó egészségügyi válság kezelésére, annak összefüggésében, hogy a pozsonyi kormánynak továbbra sem sikerült végső megegyezésre jutnia a béremelési követelésekkel előálló orvosi szakszervezetekkel, aminek következtében több, mint kétezer orvos adta be felmondását.

(Forrás: MTI)

Nyitókép: TI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán miatt megszűnt (végre) a Visegrádi Négyek

„Amíg az uniós csatlakozás és a NATO-tagság volt a cél, ez az összefogás egy progresszív szerveződés volt, ami később az ellentétére fordult. Most meghalt, ahogy a csehek mondják, s ami meghalt, az nincs, az megszűnt. Isten adja meg, hogy soha többé ne támadjon fel, örökre tűnjön el, és semmisüljön meg.

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Oroszország valóban nem jelent veszélyt Európa biztonságára, nekik az USA szolgálatba állt, és tényleges tagság nélküli NATO taggá vált Ukrajnával van bajuk. Ukrajna támogatása az EU részéről önkéntes belesodródás a háborúba. Mi a kifogásod ezzel kapcsolatban, hol az ellentmondás?

Ukrajna híd lehetett volna Oroszország és Európa között, Orbán erről beszél. Az USA éppen ezt nem akarta. A szuverén Ukrajna a 2014-es, Victoria Nuland által személyesen felügyelt majdani puccsal veszett el. Ami után USA bátorításra - utasításra - módszeresen provokálták az oroszokat. Most már látható, hogy az ország lerombolását elkerülhették volna, ha az EU közvetítő szerepét fogadják el az USA befolyás helyett és kiegyeznek az oroszokkal. De az ukrán vezetés azt választotta, hogy eszköz lesz az USA kezében. Ezzel egyszer még el kell számolniuk.

Mesélj az alkotmányellenes választásról! Érdekelne. Holnap megválaszolom.

Megint elszigetelődött a Zorbán.

Íme, a ballib összellenzék csodafegyvere, alfája és omegáj, legfőbb mondanivalója a világról:

Mit mondott Simicska (!!!) 7 évvel ezelőtt. O1G.

Nem vagytok százasok, de jó ez így.
(Apropó: hova tűnt a szupersztárotok? Mi lett az atombombával? Nem kellene esetleg néha gondolkodni is?)

Ezen az alapon azt is mondhatnánk, hogy Németország azért van amerikai megszállás alatt, hogy ne tudjon még egyszer Európára támadni. Az oroszokkal kapcsolatban annyit lehet mondani, a Szovjetúnió megszűnése nem jelentette azt, hogy Oroszországnak másokhoz hasonlóan nem lehetnek jogos geopolitikai, biztonsági érdekei.

Látom leragadtál ennél a dolognál. A magyar alkotmány BÁRMELYIK PÁRT számára biztosítja a kétharmados jogokat, ha annak a pártnak sikerül ilyen mértékben megnyerni a választást. Rajta, húzzatok bele, látod, van feladat!

Te láttál már olyan országot, ahol az egyik politikai oldal választás előtt nyíltan alkotmánysértéssel kampányol? Ahogyan nálunk az ellenzék tette, amikor feles többséggel akarta meglépni azt, amit a kellő, kétharmados többséggel rendelkező Fidesztől elvitatott. Talán ez a tény is segítette a Fidesz győzelmét, és ahogy láttuk, nem serkentette az ellenzéki szavazókat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés