Tovább bontják a V4-eket: a cseh és lengyel házelnökök bojkottálnak, mivel nem akarnak egy asztalhoz ülni a magyarokkal

2022. november 17. 12:27

Azt kifogásolják, hogy Magyarország tárgyalt Oroszországgal bizonyos energiahordozók szállításáról.

2022. november 17. 12:27
null

Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament házelnöke és Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke bojkottálta a V4-ek találkozóját. Nem akarnak egy asztalhoz ülni a magyarokkal – írta meg a Seznap Zprávy cseh lap. A lap hozzátette, hogy

a két cseh politikuson túl még a lengyel szejm két kamarájának vezetői sem vesznek részt a találkozón.

A Magyarországgal folytatott tárgyalások bojkottálása miatt meghiúsulhat a V4-ek parlamenti vezetőinek találkozója, amelyre jövő pénteken kerülne Pozsonyban – írja a Seznap Zprávy, bár jelenleg nincs megerősített hír az elmaradásról.

„Vegyük például azt, hogy a magyarok kétoldalú tárgyalásokat folytatnak Oroszországgal egyes energiahordozók ügyében. Ez nem teszi lehetővé az uniós országok egységes álláspontját, és ezáltal céljaink előmozdítását ebben az energiaválságban. Úgy gondolom, hogy jó, ha ésszerű és mérsékelt módon mutatjuk ki nézeteltéréseinket, ami például a V4-ek szintjén lehetséges, ha a szenátus nevében az alelnök vagy az alelnök megy oda” – mondta Vystrcil a rendezvény kapcsán.

Oroszország trójai falova

Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament képviselőházának elnöke interjút adott a Rzeczpospolita című lengyel lapnak, amelyben kitért Andrej Babis, volt miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő kapcsolatára is. Adamová úgy fogalmazott, hogy „Babis csodálja az erős vezetőket. A tavalyi csehországi parlamenti választások előtt meghívta Orbánt, hogy segítsen neki a választókerületében kampányolni. A volt miniszterelnök a mai napig támogatja Orbánt, annak ellenére, hogy látja, hogy

– idézte a cseh politikust a lap.

Cseh házelnök: Orbán Viktor Putyin trójai falova

Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament képviselőházának elnöke interjút adott a Rzeczpospolita című lengyel lapnak, amelyben kitért Andrej Babis, volt miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő kapcsolatára is. Adamová úgy fogalmazott, hogy „Babis csodálja az erős vezetőket. A tavalyi csehországi parlamenti választások előtt meghívta Orbánt, hogy segítsen neki a választókerületében kampányolni.

Fontos leszögezni, hogy a cseh és lengyel házelnökök bojkottot hirdető nyilatkozatai a V4-ek házelnökeinek jövő péntekre tervezett pozsonyi találkozójára vonatkoznak, és nem a V4-csúcsra, amely a visegrádi országok állam- és kormányfőinek rendszeres találkozója. Ez azt jelenti, hogy a házelnöki szintű találkozó marad el, nem az állam- és kormányfői szinten tartott V4-csúcs.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 534 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2022. november 18. 19:26
Nem csodálkozom. Most már ők is látják a kétszínűséget, a dupla fenekű beszédet, megbízhatatlan lettünk a világ szemében... https://scontent.fbud4-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/316005416_701047971443823_3267225248776049959_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=3gzwI1xR3FYAX84t750&_nc_ht=scontent.fbud4-1.fna&oh=00_AfBJZRDAnJHIawiB3BduRbdjcv6AtAL9YeCATpYQdOP8ng&oe=637D9C37
samuka
2022. november 18. 10:28
Lengyelek! Szemét, pária népség lettetek, megvetés tárgya. A többi meg még ennyit se számít.
Pitypangocska
2022. november 18. 08:40
Nem érdekelnek. Számomra az a fontos, hogy Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor legyen (kiváló csapatával). Tudom, hogy a nemzete iránt elkötelezett, és azt, hogy ő egy személyben okosabb, mint az EU összes miniszterelnöke és az EU díszes dilettáns vezetői együttvéve.
Reszelő Aladár
2022. november 18. 07:42
Cseh vitézek! Honnan szerzitek éppen az olajat? Vagy az már szlovák olaj és mire hozzátok ér már nem véres? De persze mondjátok meg ti az ukrán barátaitoknak, hogy nem kívánjátok őket tovább tranzit bevételekkel támogatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!