Mi lesz a következő? Betiltja a FIFA a címereket, a himnuszokat?

2022. november 24. 9:44

Hont András
Facebook
A tilalom azt a célt szolgálja, hogy a különféle rendszerek ezeken az alkalmakon ne politizáljanak.

„Nyilván a FIFA fennállása alatt mindent elkövetett, hogy soha senki egyetlen szavát el ne higgye, és az általa hozott szabályokat fenntartásokkal kezelje, de azt hiszem, a politikai állásfoglalások tilalmát és annak okát sikerült teljesen félreérteni és félremagyarázni. Látom, megy a mókázás, hogy a szivárványos szimbólum eltüntetése után mi lesz a következő. Betiltják a címereket, a himnuszokat, a pályaszéli reklámokat? Nagyon vicces, csak éppen semmi köze az intézkedéshez.

Arról van szó, hogy a FIFA és a többi nagy nemzetközi sportszervezet égisze alatt tartott eseményekre a legkülönfélébb helyekről érkeznek a csapatok, a versenyzők - és nem csupán demokratikus jogállamokból. Bármekkora sztárok is lehetnek egyes sportolók, nem egyszer kiszolgáltatottak saját rezsimjüknek. A tilalom azt a célt szolgálja, hogy a legkülönfélébb rendszerek legalább ezeken az alkalmakon ne tudják használni a nekik alávetett idolokat politikájuk, ideológiájuk népszerűsítésére.

Képzeljük már el, hogy a 2010-es vébére kijutott Észak-Korea szíve szerint milyen üzeneteket helyezett volna el a válogatott mezén. Vagy a muszlim országokból érkezők - akik nem csupán az államuknak, de sokszor a közvéleményüknek is kiszolgáltatottak -, milyen állásfoglalásokat közvetítenének bármilyen konfliktusban, amely az iszlámot is érinti.

Ettől még ezek a szabályok áthághatók, demonstratíven megszeghetők, az emberi jogi mozgalmak megannyi példát mutattak erre, amikor az egyén személyében vállal az elveiért kockázatot, veszélyezteti karrierjét, vállalja a kiközösítést. A katari melegek helyzete éppenséggel szolgáltathatna okot ilyesmire.

Ám az, hogy a legnagyobb jólétben élő szupersztárok nem reszkíroztatnak semmit, legföljebb a szövetségük kifizeti a büntetést, viszont otthon vállveregetés, állami kitüntetés, busás szponzori pénz várja őket, az nem karakán kiállás, nem bátorság, hanem stréberkedés.”

A FIFA bekeményített: nem lesz szivárványos karszalag a katari vb-n

Korábban írtunk róla , hogy szivárványos karszalaggal tiltakoznának a fociválogatottak a FIFA és Katar ellen. A szövetség ugyanis kijelölte, hogy a torna egyes szakaszaiban milyen karszalagokat adnak majd a csapatkapitányok számára.

Nyitókép: Mandiner Archív

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ilyen erényfitogtatásról mindig az jut az eszembe, amikor az amerikai média után az ottani nagy sportszervezetek is kiosztották Trumpot, utána azt képzelték, hogy ugyanezt megtehetik Kínával is - mire Kína nagyon gyorsan lemondott minden közvetítést (ez több milliárd dollárt jelentett), mire a szervezetek nyilvánosan kértek elnézést a kínai néptől.
Innen látszik, hogy az általuk hangoztatott elveket is csak reklámnak szánják, a minél több bevételért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés