Rendkívüli: a Bizottság elfogadja a magyar helyreállítási tervet, de további feltételekhez köti a kifizetéseket

2022. november 23. 21:25
Az Európai Bizottság elfogadja a Magyarország által benyújtott tervet a helyreállítási alapról, és aláírja a partnerségi megállapodást az operatív programokról, de további feltételekhez akarja kötni az uniós pénzek kifizetését.

Kereki Gergő írása

***

Brüsszel keményen fellép Magyarországgal szemben – írta meg szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német lap „megbízható” brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy „a Bizottság illetékes szervei arra a következtetésre jutottak, hogy Budapest nem teljesítette kellőképpen a korrupció elleni küzdelemben tett reformígéreteit”.

A Mandiner információi szerint azonban a helyzet korántsem annyira egyértelmű, ahogy azt a német sajtó elénk tárja.

Brüsszel és Budapest között ugyanis az európai uniós források kapcsán három témában folytak a tárgyalások. Az egyik kérdés a Magyarországgal szemben két nappal a 2022-es országgyűlési választásokat követően megindított jogállamisági, kondicionalitási eljárás. Ezt a kérdést kapcsolta össze Brüsszel a helyreállítási alapról szóló tárgyalásokkal és a Magyarországnak az uniós szerződés szerint, a hétéves operatív programokon keresztül járó kohéziós források kifizetésével.

Amikor ugyanis a kondicionalitási eljárást megindították hazánkkal szemben, akkor a Bizottság leszögezte, a helyreállítási alapról és a Magyarországot megillető kohéziós források kifizetéséről csak akkor indulhat meg a tárgyalás, ha Magyarország eloszlatja Brüsszel jogállamisági aggályait, és eredményesen lezárul a jogállamisági kérdésekben indított kondicionalitási eljárás. Az eljárás megindítását követően a magyar kormány és a Bizottság között hónapokon át tartó tárgyalássorozat kezdődött, amelynek az eredménye végül az lett, hogy Magyarország vállalta, megvalósít egy 17 pontból álló, a Bizottság által is elfogadott jogállamisági, korrupcióellenes intézkedési csomagot. A javaslatcsomagból az elmúlt hetekben törvények sora született, a magyar Országgyűlés ugyanis minden, a megállapodásban rögzített pontot törvényi erőre emelt.  

Információink szerint azonban most megváltozott a Bizottság álláspontja, ugyanis nem elégedettek maradéktalanul a magyar intézkedésekkel, ugyanakkor ennek ellenére is

elfogadják a Magyarország által benyújtott tervet a helyreállítási alapról, valamint aláírják a kohéziós forrásokhoz szükséges partnerségi megállapodást is,

azonban további feltételekhez kötik a kifizetéseket.

A Brüsszel és Budapest közötti kötélhúzás tehát döntetlenre áll. A kormánynak sikerült elérnie, hogy elfogadják a helyreállítási tervet, valamint tető alá hozták a partnerségi megállapodást is, ugyanakkor további tárgyalásokra van szükség a konkrét kifizetésekhez.

 

Szereptévesztésben: hogyan vált az ideológiai hadviselés csatamezejévé az Európai Parlament?

 

Nyitókép: MTI/AP/Michel Euler

Összesen 808 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szovjetebbek a szovjeteknél. Eleve nem akarnak fizetni, de ahhoz nincs gerincük, hogy azt mondják: Nem érdekelnek a tárgyalások, nem fizetünk. Miért? Csak! Mert megtehetjük, mert Orbán ötször nyert választást, és mi ettől megőrülünk, nálunk ez miért nem sikerül, a mi nagyjaink miért nem tudnak ennyit nyerni. Egyébként is a buziknak kéne kormányt alakítani... szóval valahogy így. Mert konkrét paragrafusokat nem tudnak felhozni, csak kötözködésre futja.

Igazad van, ha így akarják, akkor mindennel szembe kell menni. Már eddig is látszott az EU diktatórikus működése, hát látszódjon minél jobban. Aztán lehet siránkozni, hogy terjed a populizmus, mert ennek már most is van visszhangja, és még nagyobb is lesz.

Előbb, utóbb máshol is felsejlik, hogy még velük is megtehetik, és ez megalapozhatja 2024-et.

Németország, Franciaország...jogállamiságát mikor fogja megvizsgálni a brüsszeli idióták?
És Ukrajnáét?

Úgy érted, hogy a momentum Cseh Katalin vezetésével és Hadházy évek óta lop, csal hazudik?
Csatlakozott makizay a társasághoz. Bár a Gyurcsány családot nem tudják felülmúlni.

Milyen lopásról beszélsz te szegény agyalágyult? Arról, hogy a nekünk adott pénzt mi használjuk fel, és nem nyugati cégeket bízunk meg, hogy nekik legyen nyereségük, ők fejlesszenek belőle?

A magyar cégek soha nem tudják kinőni magukat, ha nálunk minden komoly munkát külföldiek végeznek el. Ezért kell az EU pénzen hazai cégeket foglalkoztatni. Nyugaton ugyanúgy megy a protekcionizmus, a saját cégek helyzetbe hozása.

Annak idején azzal a meggondolással adták a pénzeket, hogy azokat úgyis csak náluk, nyugaton tudjuk elkölteni, tehát visszamegy a haszon. Majd kiderült, hogy ez nem így van, ezért nektek kiadták a jelszót, hogy lopás, korrupció. Ez a vádaskodás lényege. Mondd már meg, miért lenne érdeke a nyugatnak, hogy saját pénzén minket felhozzon a saját szintjére?

És bárhogyan is vergődsz kisöreg, Orbán ötször nyert választást, ízlelgesd ezt a tényt addig, amíg bele nem őrülsz. A válaszaid alapján már közel vagy ehhez.

Ha így lesz, az azt jelenti, hogy Brüsszel nem tudja a végtelenségig húzni a kifizetést, de ki akarja sajtolni Magyarországból a még több engedményt. E tipikus politikai kötélhúzás, de a végkifejlet magyar siker lesz.

A NATO nem merte a maga nevében, intézményesen vállalni az ukrajnai fegyverszállításokat, mert az világháborúhoz vezetett volna. Rábízta a tagállamokra.

Az ukránok pénzelését ugyanígy kéne tagállami belátásra bízni, mindenki tegyen saját belátása, saját lehetőségei szerint. Így a támogatással kapcsolatos döntés a nemzeti parlamenteken múlna és a várható belpolitikai következmények miatt egészen más lenne a helyzet. Ráadásul ez lenne a demokratikus eljárás, nem pedig a nemzeti parlamentek feje felett dönteni.

Egy valamire való nőt nem lehet patriarchális szolgalétbe, elnyomásba lökni. Aki pedig alapból gyenge, alapból szolgalélek, azon semmilyen szerződés nem segít.

A menekültek áthelyezési mechanizmusához semmi közünk, simogassák őket azok, akik ide csábítják. A felnőttek és az óvodások dzsenderjogai és sebészeti alapjogai nálunk nem léteznek és nem is fognak létezni. Erre a tavaszi választások idején számszerűen többen szavaztak, mint ahányan megszavazták annak idején az EU, vagy a NATO csatlakozást. Ebben még nagyszámú ellenzéki szavazat is volt.

Ne is engedjen Orbán. Mindegy, mi lesz, ezt a partit végig kell játszani. Az EB, az EP már elvesztette a játszmát, már csak a presztizsükért tesznek mindent. Ha itt megalapozott vádak lennének, pontos, jogi alapokon, akkor már vagy így, vagy úgy döntés született volna. Pont ez az elhúzódó, az EU részéről már sunyiskodásba hajló eljárás mutatja, hogy a vádak alapja sincs rendben, csak hatalmaskodni tudnak, semmi mást.

Én is ezt remélem, és azt, hogy a mi kiállásunknak köszönhetően az olaj kérdéshez hasonlóan többen fognak leválni az EU diktátumról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés