Politico: Európa iparára egzisztenciális fenyegetést jelent Amerika

2022. november 23. 15:28
A portál szerint vészhelyzetben van az európai ipar a magas gázárak és az amerikai versenytársak miatt, ezért Brüsszelben „Európai Szuverenitási Alapot” hoznának létre a megsegítésükre.

A Politico.eu az európai ipar megrendült helyzetéről közölt riportot. A portál úgy látja: az EU vészhelyzeti üzemmódban van, és nagy támogatási programot készít elő annak érdekében, hogy az európai ipart ne söpörjék el az amerikai vetélytársak.

Európának egyszerre jelent kihívást a tartósan magas energiaár az orosz háború miatt, valamint az, hogy az Egyesült Államokban

Joe Biden elnök 369 milliárd dollárnyi értékű támogatási csomagot készít elő az amerikai ipar támogatására,

különös tekintettel a zöld iparra.

A Politico szerint az EU hivatalnok attól tartanak, hogy emiatt a nagy cégek egyértelműen inkább Amerikát, mintsem Európát választanák befektetéseik színhelyéről. Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacáért felelős biztosa konkrétan arról beszél: Biden csomagja „egzisztenciális fenyegetést jelent” Európa gazdaságának.

Breton szerint „meg kell fordítani a most zajló deindusztralizációs folyamatokat”.

A portál úgy tudja, az Európai Bizottság, Németország és Franciaország felismerte a gyors cselekvés szükségességét – hogy kontinensünk ne váljon ipar nélküli pusztasággá. Az EU ezért új vészhelyzeti csomagot kész.t elő a legfontosabb iparágak pénzügyi támogatására.

A cél az, hogy ezzel ellensúlyozzák az amerikai támogatásokat. A lap szerint Európai Szuverenitási Alapot hoznának létre, ami az európai cégeket segítené, ambiciózus zöld sztenderdek bevezetése mellett.

A Politico szerint extrém gyors döntések szükségesek most,

mert a vállalatok már most fontolgatják, hol építsenek újabb gyárakat, például elektromos autók, szélturbinák vagy épp mikrocsipek gyártására.

Az is cél a portál szerint, hogy az egyes uniós tagállamok ne egyéni akciókat csináljanak, saját pénzüket kiszórva a gazdaság megsegítésére, hanem a közös piac területén egységesen lépjenek fel Brüsszel irányításával.

Ugyan az EU el akarta kerülni a kereskedelmi háborút Amerikával, de most legalábbis a gazdaság támogatása terén Brüsszelnek fel kell vennie a kesztyűt az amerikaiakkal. Ehhez persze szükség van az európai gazdasági erőközpont Németország támogatására is –

Franciaország ugyanakkor már rég sürgeti a cselekvést,

az állami pénztámogatások megnyitását a gazdaság számára.

Az bizonyos, hogy Robert Habeck német és Bruno Le Maire francia gazdasági miniszterek már kiadtak egy közös nyilatkozatot arról, hogy szerintük olyan uniós ipari politikára van szükség, ami lehetővé teszi az európai vállalatok számára, hogy jól teljesítsenek a globális versenyben, különösen a technológia területén, s különösen az amerikai támogatási rendszerrel szemben.

A Politico szerint a következő hetekben az uniós és tagállami döntéshozók sokat fognak tárgyalni erről a kérdésről.

 

Nyitóképen: a BASF német vegyipari óriás központja (Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés