Újra meghiúsult a kivégzés Alabamában, a kormányzó leállítaná az egész rendszert

2022. november 22. 6:05
Egyszer az elítélt órákig volt kikötözve, egy másiknak nem találták a vénáját.

Alabama kormányzója kezdeményezte a halálos ítéletek végrehajtásának felfüggesztését az államban, és teljes felülvizsgálatot kért, miután a múlt héten újabb elítélt esetében nem tudták végrehajtani az ítéletet.

Kay Ivey kormányzó hétfőn közleményt adott ki, amelyben az állam főügyészét arra kérte, hogy állítsák le két elítélt esetében a végrehajtás időpontjának kijelölését. A kormányzó emellett arra kérte a büntetés-végrehajtásért felelős állami hatóságot, hogy indítson teljes felülvizsgálatot, és tekintse át a kivégzések folyamatát.   

állam vezetője azután lépett, hogy csütörtökön

két hónapon belül másodszor hiúsult meg halálos ítélet végrehajtása technikai okokból.

Legutóbb szeptemberben kellett leállítani kivégzést, miután az elítélt több órán keresztül volt kikötözve. Júliusban csak háromórás procedúrát követően tudták végrehajtani az ítéletet, miután nem találták az elítélt vénáját.

(MTI)

Kép forrása: Wikipédia. Méreginjekciós kivégzéshez használt szoba az Amerikai Egyesült Államokban

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pedig igazából emberibb, ha van egy kis esélye túlélni. Föltéve, hogy ebben az esetben kegyelemből életfogytot kap. Dosztojevszkijnek az a baja a kivégzéssel, hogy aránytalan: a gyilkos áldozata az utolsó pillanatig reménykedik, hogy valahogy megúszhatja, valaki segít neki, a halálra ítélt meg tudja, hogy X óra Y perc után nincs semmi. Ha így bénáznak, akkor a halálraítélt is kapaszkodhat valamibe, mint az áldozat.

Aki kivégez, az nem orvos, hanem hóhér.

Esküdtszék dönt, emiatt nagyon sok ártatlan embert végeztek már. A DNS-vizsgálatok elérhetővé válásával számtalan régi bűnesetnél igazolták már a kivégzett ártatlanságát.

Én azt hiszem, a Félkegyelműben olvastam a fölvetést. Arra jutottam, hogy a probléma valós, de technikai. Úgy kell megszervezni a kivégzést valamilyen sorsolás alapján, hogy olyan 10% esélye legyen az elítéltnek túlélni. Akkor nincs nagyobb teher, mint amit ő tett az áldozatára, az elítéltek 90%-át mégis kivégzik, 10% túlélőt meg jobban elviselünk, mint ha mind a 100% szabadul pár évtized múlva... Kivégző osztag esetében megoldható. Némelyik töltény vaktöltény, és akkor onnantól valszám...

Mindkettőről szól(hatna). Amúgy a kivégző osztaghoz egy másik irodalmi élmény Werfeltől, a "Halljátok az igét!"-ből: aszongya, a megkövezés persze kegyetlen kivégzési mód, mint általában az ókori módszerek. Előnye viszont, hogy annak kell a követ dobnia, aki az ítéletet kimondta. Nincs hóhér, akire a társadalom rátestálná a maga iszonyodását. Na, ilyen ma a kivégzőosztag.

Szóval részemről csak önkéntesekből fölállított kivégző osztag hajthatna végre halálos ítéleteket, és csak úgy, ha van néhány sorsolásfüggő példa arra, hogy minden töltény vaktöltény.

Még ami hozzátartozik, hogy voltam bíróságon egy kis súlyú büntetőügyben, kemény 200 eFt-re mázsáltak meg, semmi világvégére nem kell gondolni, de van saját élményem a bírák felszínességéről és figyelmetlenségéről. Szóval nem úgy éltem meg, hogy igazságszolgáltatás történt. Emiatt legvégső soron arra jutottam, hogy a tévedés lehetősége túl reális, ember ne hozhasson halálos ítéletet...

Annyi a baj, hogy már Magyarországon is volt teljes bírói melléfogás... Ha volna halálbüntetés, Kaiser Ede már nem élne. Jó, lévén profi bankrabló, akkora kár nem volna érte, de mégis... Nem ő volt a móri mészáros...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés