Kiszivárgott: orosz vagyonok eltulajdonításán dolgozik az Európai Bizottság

2022. november 21. 16:34
A brüsszeli testület azt vizsgálja, hogyan lehetne konfiskálni és Ukrajna újjáépítésére fordítani az eddig befagyasztott orosz vagyonelemeket.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, megszólalt Medvegyev az ENSZ háborús jóvátételi határozatával kapcsolatban.

A volt orosz elnök november közepén aláhúzta, szerinte az angolszász hatalmak megpróbálnak jogalapot szerezni a jogellenesen lefoglalt orosz vagyon ellopásához.

Erről ide kattintva írtunk bővebben.

Megszólalt Medvegyev az ENSZ háborús jóvátételi határozatával kapcsolatban

Részben igaza volt Medvegyevnek

Noha az orosz politikus november közepén az angolszász hatalmakról beszélt, Medvegyevnek annyiban úgy tűnik, igaza volt, hogy orosz vagyonok eltulajdonítása lehet az ENSZ háborús jóvátételi határozatának hátterében.

Még ha nem az angolszász hatalmak, hanem az Európai Bizottság dolgozik is ezen.

A Politico ugyanis arról ír, hogy az Európai Bizottság annak lehetőségeit vizsgálja, hogy miként lehet jogszerűen konfiskálni a most mintegy 300 milliárd dollárt kitevő, EU-s szankciók miatt zárolt orosz vagyonelemeket, amelyek az Orosz Nemzeti Banktól kezdve magánemberek és más intézmények tulajdonában voltak eddig.

Az így eltulajdonolt vagyont Ukrajna újjáépítésére fordítanák a Politico által látott dokumentumok szerint.

Mint a lap tájékoztat, az ötlet már május óta rendszeresen felmerül a nemzetközi közvéleményben. Az uniós vezetők októberben bízták meg azzal a Bizottságot, hogy nézze meg, milyen jogi lehetőségei vannak a konfiskáláshoz.

Jogász: Keskeny ösvény

A Politicónak nyilatkozó jogász szerint keskeny és járatlan ösvényen halad az EU, amikor ez a célja.

Brüsszel uniós bűncselekménnyé nyilvánítaná a szankciók kikerülését, ami így jogalapot teremtene a vagyonelem eltulajdonításához. Ugyanakkor az uniós szerveknek minden egyes ügyben külön eljárást kellene indítania, és ezek az ügyek évekig eltarthatnának. Ráadásul minden egyes ügyben bizonyítani kellene a vagyontárgy tulajdonosa és az ukrajnai háború közötti kapcsolódást is.

Az orosz nemzeti bank vagyonelemei pedig – ahogy az uniós dokumentum is megállapítja – alapvetően immunitást élveznek, tehát

a nemzetközi jog perspektívájából világos, hogy Oroszország jóváhagyása nélkül nem lehet hozzányúlni az orosz központi banki vagyonhoz.

Stephan Schill, az amszterdami Egyetem nemzetközi jogi professzora a Politicónak azt mondja: az ilyen lépésekre nincs precedens, és az EU és tagállamai gyakorlatilag új büntetőjogot akarnak létrehozni.

Nyitókép: Gavriil Grigorov / SPUTNIK / AFP

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az oroszok is lefoglaltak 300 milliárd dollár értékű nyugati vagyont.

Szerintem az EU nézze át a kommunista brosúrákat, azokban benne lesz, hogyan konfiskálják el oroszok/nekik nem tetszők vagyontárgyait.
Demokratikus padláslesöprés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés