Megszállták, visszafoglalták, elhagyták, most épp bombázás alatt áll – szakértővel elemeztük Herszon kálváriáját

2022. november 21. 16:17
A kaotikus hírmorzsákból is kiderül, a Herszon térségében történtekről egymásnak teljesen ellentmondó hivatalos (!) információk keringenek. Somkuti Bálintot kérdeztük!

Egyes hírek szerint orosz támadás érte Herszon városát, amit az ukránok az elmúlt hetekben foglaltak vissza az oroszoktól. A hírek kapcsán Somkuti Bálintot, lapunk rendszeres biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük: válaszát az alábbiakban közöljük.

***

Ebben a minden szempontból furcsa háborúban egy újabb nehezen érthető esemény történt most. Az oroszok által kiürített, ukránok által visszafoglalt Herszon városát hétfőn tüzérségi és/vagy légi támadás érte, amelynek a támadásról beszámoló megyei alelnök szerint civil halálos áldozatai is vannak.

A városból meglehetősen egymásnak ellentmondó információk érkeznek,

ugyanis néhány napja arról érkezett hír, hogy az ukrán hatóságok is evakuálják a civil lakosságot, ugyanis még mindig nem sikerült helyreállítani sem az elektromos áram, sem az ivóvíz szolgáltatását.

Ehhez képest a Reuters vasárnap délután arról számolt be képes riportjában, hogy a nehézségek ellenére megnyílt az első ukrán árukat forgalmazó szupermarket, amelyben eredeti ukrán termékeket lehet vásárolni. Az egyik vásárló kifejezte abbéli örömét, hogy kilenc hónap után ismét cukormentes Coca Colát ihat.

Ahogy az a fenti kaotikus hírmorzsákból is kiderül, a Herszon térségében történtekről egymásnak teljesen ellentmondó hivatalos (!) információk keringenek. További, ezúttal meg nem erősített hírek szerint az ukránok a Dnyeper túlpartjának több részén partra szálltak, és a folyó torkolatának ellenőrzéséhez elengedhetetlen Kinburn-félszigeten is harcok folynak.

Ami biztosnak tűnik, az az, hogy a műholdfelvételek alapján messze a mostani frontvonalaktól, 35-60 kilométer mélységben új orosz védőállások kiépítése folyik,

így akár egy újabb orosz visszavonulás sem teljesen kizárható.

Visszatérve a Herszon elleni támadáshoz: tény, hogy az ukrán katonai vezetés az elmúlt hónapokban több alkalommal is a civil lakosságot veszélyeztető módon, kizárólag a katonai szempontokat érvényesítve hajtott végre műveleteket. Így nem kizárt, hogy a délutáni támadásnak is katonai célpontjai voltak, amelyekben civilek is életüket veszítették.

A megyei tanács alelnöke a vasárnap esti támadások áldozatairól beszélt, de nem Herszon városában, hanem Herszon megyében – ugyanis a teljes frontvonalat jelentős erejű orosz tüzérségi támadás érte.

Nem valószínű, hogy az oroszok egy ilyen periferikus célpontnál kezdenék el a civil lakosság szisztematikus támadását, de ezt a lehetőséget sem lehet teljesen kizárni.

 

Nyitókép: Facebook / Mandiner

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés