Német püspök: A homoszexualitás Isten szerint való!

2022. november 13. 16:26
„Azonos nemű emberek egymás iránti vonzalma nem rendellenes, hanem az emberi szexualitás egyik lehetséges változata” – jelentette ki Helmut Dieser aacheni püspök.

Örömmel keresztelné meg két leszbikus nő gyermekét Helmut Dieser aacheni katolikus püspök, aki szerint azonos nemű emberek egymás iránti vonzalma nem rendellenes, hanem az emberi szexualitás egyik változata. A püspök nemrég interjút adott a Deutsche Wellének, amelyet a hvg.hu közölt.

A homoszexualitás mellett természetesen szó esett az ukrajnai háborúról is. Ennek kapcsán Dieser kijelentette, hogy az országnak joga van ahhoz, hogy  fegyverrel védje meg magát, amihez viszont szüksége van a támogatásunkra. „Ukrajna nemcsak a saját országát védi, hanem minket is itt, Nyugat-Európában, az értékrendünkkel együtt” – szögezte le.

A homoszexualitás – ahogyan azt a tudomány is alátámasztja – nem rendellenesség, nem betegség, nem valamiféle hiányosság megnyilvánulása, és pláne nem az eredendő bűn következménye.

Azt kell mondanom: a világ színes, a teremtés pedig sokszínű. Ha pedig ez így van, akkor miért lenne másként  pont a szexualitásban? Akkor abban is elfogadhatjuk a sokféleséget, mint olyasvalamit, ami Isten szerint való, és amely ilyen módon nem sértheti a Teremtő akaratát” – fejtette ki kérdésre válaszolva Dieser, aki szerint Azonos nemű emberek egymás iránti vonzalma nem rendellenes, hanem az emberi szexualitás egyik lehetséges változata. 

Marx érsek forradalmárai - közeleg az egyházszakadás német módra?

A Szinódusi út (Synodaler Weg), a német katolikus egyház 2019 decembere óta tartó reformgyűlése a kezdetektől hangos belső és külső vitáktól. A világ leggazdagabb egyházát, a 2019-ben 6,8 milliárd eurónyi (ez 2400 milliárd forintnak felel meg, ami a magyar állami költségvetés főösszegének majdnem tizede) adót kasszírozó német katolikus egyházat egy 2018-as, nagy port kavaró jelentés közzététele óta tartja össztűz alatt a helyi média szexuális visszaélési ügyek miatt.

Az interjúból kiderül: az idők során természetesen változott a püspök álláspontja.

Sokáig abban a hitben voltam, hogy a homoszexualitás korlát a férfi vagy női identitásban. Sokszor érveltem így. De különösen a fiatalok esetében éreztem egyre gyakrabban, mennyire elfogadhatatlan ez az álláspont. Komolyan gondolkodóba estem emiatt. Aztán megtanultam, hogy az efféle nézetek teológiailag sem meggyőzőek” – mondta Dieser.

És hogy mindez hogyan illeszkedik a teológiai nézeteibe?

„A valóság nem mehet szembe Istennel, és Isten sem mehet szembe a valósággal. Ennek a hittételnek az igazságáról mélyen meg vagyok győződve. Olyan Istenben hiszünk, aki testet öltött ebben a világban, elfogadta a mi emberi mivoltunkat. Ez olyan bizonyosságot kell, hogy adjon nekünk, hogy bátran szembe tudjunk nézni az emberi létünk realitásaival” – érvel a katolikus vezető.

Nyitókép: MTI Fotó, Farkas Tamás

Összesen 313 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Róma majd szépen helyreteszi az eretnek püspököt.

Református lelkész sztorija, hogy Hollandiában elmesélték neki, hogy a radikálfeminista FEMEN aktivisták egyszer betörtek a meglátogatott kálvinista temploba performanszozni. A lelkésznő párbeszédbe kezdett velük, bemutatta a vállaltan homoszexuális presbitériumi elnüköt, és kedvesen megkérdezte, pontosan mit akarnak tőlük. Az aktivisták a fejüket vakarták, majd szó nélkül távoztak. A lelkész kommentárja: "Hollandia elesett."

Nem irígylem a németországi nunciust, de a dolga az volna, hogy legalább a színfalak mögött jelezze a Vatikán hivatalos-dogmatikai álláspontját. Az Úr Jlzus megfeddte a hitetlen tanítványokat: miért vagytok gyávák? / Mk 4.40 /.

„…ki férfiúval hál, mint egy asszonnyal, mindketten nagy fertelmességet cselekedtek, megölessenek; az ő haláloknak oka ő magukban vagyon.”
(Mózes III. könyve, 20/13)

Azért ezt ki kéne szortírozni:
Moshe Maya rabbi az izraeli parlamentben leszögezte: a Halakha törvénye szerint a homoszexualitás büntetése: halál.
Forrás: Ze'ev Chafets: Real Torah Judaism, The Jerusalem Report, 1996. január 25, 18.old.

"A Halakha (a zsidó törvény) megszabja, hogy a leszbikust nem kell halállal büntetni, mint a férfi homoszexuálist, sőt még pappal is köthet házasságot. Viszont tettéért fegyelmi büntetés jár: megkorbácsolás."
Forrás: Maurice Lamm: The Jewish Way of Love and Marriage (A szerelem és a házasság zsidó módja), Harper, 1980, 67.old.

Tévedés azt gondolni, hogy számukra az a sikermutató, hogy hányan vannak a templomban. Onnan igazából legföljebb aprópénz jön be, édeskevés a hatalmas szociális-társadalmi apparátus fönntartásához, amely amúgy vitathatatlanul sok jót tesz. Csak drága, és az állam által beszedett egyházi adóból tartják fönn. A sikermutató tehát az, hogy hányan hajlandóak vita nélkül befizetni az egyházi adót, ill. hányan lépnek ki az egyházból. Ha nincs balhé az egyház körül, rendben kerreg a gépezet, akkor kevesen. Ha mindenféle megosztó, nem trendi véleményeket megfogalmaznak (vagy éppen pedofil-botrányok jönnek elő), akkor sokan. Ha jól meggondolod, a hívek csak problémaforrások. Legjobb hívő, aki egyáltalán nem jár templomba, viszont fizet.

Szót sem érdemel. Püspökben is van tájékozatlan.

Hogyismondjamcsak, a gyermeknevelés pontján becsúszott némi valóságtagadás, nem gondolod? Erőteljes hatósági segédlet nélkül ez az, ami sehogysenem megy.

Úgy érted, a párjától?

Na, már csak mert a posztban erősen hangsúlyos a valóság tisztelete, így talán az a valóság is érdemel némi figyelmet, hogy eddig még a világon senki nem született ellenkező nemű biológiai anya és apa nélkül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés