Lány pillanatragasztóval

Vermeer világhírű festményét akarták tönkretenni klímaaktivisták (videó)

2022. október 27. 21:25
Két tiltakozó a holland festő Leány gyöngy fülbevalóval című festményéhez ragasztotta magát. Őrizetbe vették őket.

Egy csütörtöki hágai klímavédelmi tüntetés után több aktivista bement a Mauritshuis múzeumba. Két aktivista átlépte a flamand festő felbecsülhetetlen értékű alkotását védő korlátot. Egyikük a kezét a kép melletti falfelülethez ragasztotta, egy másik pedig a homlokát ragasztotta a festményt védő üveglaphoz. 

A harmadik piros folyadékot öntött a nyakába, majd videófelvételt készített.

A felvételen látható aktivisták azt hangoztatták, hogy az olajfestményt erős üveg védi, a gyermekek jövőjét azonban nem védelmezi senki sem.

A flamand mester által 1665 és 1667 között készített alkotásnak helyet adó hágai Mauritshuis-múzeum szerint a festmény nem sérült meg. A múzeum az esetet követően közleményt adott ki, amely szerint a művészet védtelen, és elítélnek minden olyan kísérletet, amely bármilyen okból veszélyezteti, vagy kárt okoz benne. A hágai múzeum az akciót követően a legtöbb termét biztonsági okokból lezárta a látogatók előtt.

A holland múzeumok igazgatósága a hét elején aggodalmát fejezte ki a környezetvédő aktivisták akcióinak műalkotásokat is veszélyeztető új trendje miatt,

tüntetők ugyanis májusban tortával kenték be Leonardo da Vincinek a párizsi Louvre-ban őrzött Mona Lisáját, október közepén paradicsomlevest öntöttek Van Gogh-nak a londoni Nemzeti Galériában kiállított Napraforgók című alkotására, legutóbb pedig, vasárnap burgonyapürével kenték be Claude Monet francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű festményét Potsdam egyik magánmúzeumában.

(MTI)

Nyitókép: Phil Nijhuis / ANP / AFP

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azon tűnődöm, hogyha leöntenék kakaóval egy Dr.Máriás képet, mennyivel emelné az értékét?

Úgy emlékszem, az már megvolt. Fogadóirodáknál lehet fogadni, melyik kép lesz a következő?

Tényleg, taníts, Pemete Jakab, taníts mester!
Mi az, hogy lány? Valami olyasmi mint Nagy Blanka vagy Pankotai Lili?
Mi az, hogy gyöngy? Valami olyasmi, amit nem jó a disznók elé vetni, mert felfalják, leöntik, tönkre akarják tenni? Mi az, hogy festő? Talán egy Hitler, akinek a festményeit össze kell ketchupozni, krumplipürézni, következik a kaszinótojás?
Mi az, hogy múzeum? Valami olyasmi hely, ami annyira irritálja az aktivistákat, hogy eszüket vesztik, hogy hogyan is tehetnék tönkre?! Mert ott az emberiségnek fontos értékek vannak?
Amíg elrettentésképpen meg nem torolják ezeket a barbár cselekedeteket, ezek folytatni fogják, ezeknek nincs szívük, selejtesen születtek. Vagy azzá váltak, mert senki nem nevelte őket. Semmire.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés