Gazdag, szorgalmas és révbe ért: a hindu Rishi Sunak lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke

2022. október 24. 15:21
Nagy-Britannia történetének első indiai származású miniszterelnöke lesz Rishi Sunak: a legjobb iskolákba járt, legjobb körökben forgó és legjobban házasodó, szorgalmas és dúsgazdag bankárból lett politikus válságos időszakban veszi át az egykori gyarmatbirodalom anyaországának vezetését. Portrénk!

Ő lesz Nagy-Britannia első színes bőrű és hindu miniszterelnöke – aki azonban a leghagyományosabb brit konzervatív politikusi pályát járta végig eddig, immár a legmagasabb tisztségig.

Rishi Sunak a brit politika sztárja lett mostanra – ám közben a kritikák kereszttüzébe is került. Sunak nagyszülei Indiából származnak, édesapja már Kenyában, édesanyja Tanganyikában nőtt föl, mint a helyi, hagyományosan jelentős indiai kolónia tagjai.

Nem volt sanyarú sorsuk: az apa orvosként, az anya gyógyszerészként dolgozott. Az 1980-ban már a dél-angliai Southamptonban született

Rishi Sunak stabil középosztálybeli háttérrel nőtt fel.

Ennek megfelelően magániskolák vártak rá: az egyikben már az iskolaújság szerkesztője lett, miközben nyaranta pincérként dolgozott egy indiai étteremben.

Sunak később Oxfordban folytatta egyetemi tanulmányait a Lincoln College-ban, filozófiát, politikaelméletet és közgazdaságtant hallgatva, kiváló eredménnyel végezve. Ezek a szakok a leghagyományosabb brit politikusképzőnek számítanak – ebből is látszik, hogy az ambiciózus fiatalember semmit nem bízott a véletlenre. Rishi Sunak tanult az amerikai Stanfordon is, ahol elnyerte a patinás Fulbright-ösztöndíjat. Kaliforniával és ottani tanulmányaival kapcsolatban Sunak azt mondja: „Otthona a vállalkozó szellemnek, a kreativitásnak, az innovációnak: megváltoztatta az életutamat is”.

A Guardian egy portrécikkében egy oxfordi közgazdász professzor úgy emlékezik vissza rá, mint aki nagyon érett gondolkodású diák volt. „Igazán kiváló, érdeklődő, a dolgokat megérteni akaró, odafigyelő, keményen dolgozó diák volt. Hallgatott, magába szívta a tudást, jó kérdéseket tett fel.” Ugyanakkor az egykori tanára meglepődött hogy Sunak később Boris Johnson mellé állt.

Stabil gyerekkor után stabil karrier várt Rishi Sunakra: a Goldman Sachs elemzője, később

befektetési alapkezelő lett egyre komolyabb, fontmilliókat érő portfoliókkal,

ami nem független attól, hogy már az oxfordi egyetemen is olyan klubokba járt, ahol e körök embereivel tudta felvenni a kapcsolatot.

A feltörekvő üzletemberről elmondható, hogy igen sikeresen házasodott: Akshata Murty-t, az Infosys céget alapító indiai milliárdos, N. R. Narayana Murthy lányát vette el. A cégvezér leányának 1 százalékot sem elérő részesedése van az Infosys-ben, ami viszont így is közel egymilliárd dolláros vagyont jelent – így Mrs Sunak saját jogán az egyik leggazdagabb nő Nagy-Britanniában. 2009-es indiai esküvőjük az év társasági eseményének számított, ahol Sunak egyetemi barátaitól India leggazdagabb üzletemberiig terjedt a meghívottak sora.

Sunak utána pár évig ismét az Egyesült Államokban dolgozott, majd hazatért Nagy-Britanniába, hogy belevesse magát a politikába. A két leánnyal gyarapodó Sunak család ma

London, Kalifornia és egy másfél millió fontot érő angol vidéki birtok között ingázik,

ahogy kedvük és idejük engedi.

Igaz, Rishi Sunak időközben elkötelezte magát a brit politika mellett: 2014-ben Yorkshire-ben egy bombabiztos konzervatív körzetben (több mint száz éve a toryk nyernek itt) megválasztották képviselőnek. Konzervatív párttársai úgy emlékeznek rá, mint aki bevándorló hátterével és nemzetközi pályafutásával is a legőszintébben oda tudott menni a helyi vidéki gazdákhoz, akár hogy a tehenek gondozásában segítsen.

Sunak egyébként büszke, vallásos hindu, s parlamenti esküjét is a hinduk szent könyvére, a Bhagavad-gítára tett kézzel mondta el.

A Sunak-házaspár vagyona a Guardian becslése szerint jelenleg 730 millió fontot

– nem kevesebbet, mint 350 milliárd forintot (!) – ér, aminek nagy része Mrs Sunak Infosys-részesedéséből származik.

A Sunak-házaspár Károly herceggel és Camillával egy British Museumban tartott rendezvényen 2022 februárjában (Tristan Fewings / POOL / AFP)

 

A sikeres és törekvő Sunakot felkarolta David Cameron, aki 2010 óta immár miniszterelnökként is a Konzervatív Párt felfrissítésén dolgozott. Sunak azonban érezhetett valamit a levegőben, mert Cameronékkal szemben a Brexit-kérdés élesedésekor odaállt az EU-ból való kilépést szorgalmazó körök mellé. Igaz, már egyetemista korában, a kilencvenes években is írt olyan tanulmányt, amely kritikusan elemezte az EU szabad piacot és állami szuverenitást korlátozó rendszereit.

A Brexit-párti döntést élete addigi legnehezebb politikusi elhatározásának mondta akkor, ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy az EU-ból való kilépés után Nagy-Britannia szabadabb, méltányosabb és sikeresebb lesz. Hangsúlyozta: globális üzleti tapasztalatai arra tanították, hogy

a növekedés záloga, ha a „brüsszeli bürokráciától” meg tudnak szabadulni.

„Amióta a Közös Piachoz csatlakoztunk, Európa világgazdaságból való részesedése megfeleződött, és tovább csökken. Kína összterméke megduplázódott a recesszió óta, és Európa – Antarktisz mellett – az egyetlen kontinens a világon, ami nem tudott növekedni” – vallotta akkor Sunak.

Az indiai származású, ám brit földön született Rishi Sunak a bevándorlásról is elmondta a maga véleményét. „Hiszem, hogy a megfelelő bevándorlás hasznos lehet az országunknak. De ellenőriznünk kell a saját határainkat, és ezt csak az EU-n kívül tehetjük meg. EU-tagként Európa mind az ötszázmillió lakója jogszerűen ide jöhet, és a brit kormány semmit nem tud tenni ez ellen. De az nem lehet helyes, hogy Brüsszel nem választott bürokratáinak több szavuk abban, hogy ki jöhet a hazánkba, mint önöknek” – üzente a brit nyilvánosságnak Rishi Sunak.

Szerinte az EU-ból való kilépés „egyszeri lehetőség egy nemzedék életében, hogy az ország visszaszerezze a saját sorsa fölötti hatalmat. Persze a kilépés hoz némi bizonytalanságot, de végső soron a nemzetünk szabadabb, méltányosabb és virágzóbb lesz az EU-n kívül”.

Ő tehát főleg szabadpiaci érvekkel támogatta az EU-ból való kilépést, majd 2019-ben támogatásáról biztosította a miniszterelnökségre törő Boris Johnsont is. „A toryk nagy veszélyben vannak. Csak Boris Johnson tud megmenteni minket” – írta egy Times-ban megjelent cikkében, ami aztán kormányzati pozíciót is jelentett Johnson hamarosan felálló kormányában.

Egy tory tanácsadó úgy emlékezik vissza a kormányzati szerepet vállaló Sunakra,

mint aki „minisztertől példátlan módon akár hajnali 2 óráig is dolgozott”.

Rishi Sunak szorgalmas és önbizalommal teli karakterének azonban vannak árnyoldalai is. A Guardian által megszólaltatott tory háttérember szerint a politikus politikája egyfajta paternalizmus: „Nézzétek, gazdag és okos vagyok, bízzatok bennem, én tudom a legjobban”. Arra is figyelmeztet a forrás, hogy önbizalma ellenére politikailag felületes, sőt naiv is tud lenni.

Gyorsan felfutó politikai karrierjének eddigi csúcsa a 2020 februárjától betöltött, rendkívül befolyásos pénzügyminiszteri (kancellári) poszt, amiről július 5-én, Johnson miniszterelnökségének összeomlásakor mondott le – mondhatni, épp időben ellépve az ellehetetlenülő Boris mellől.

Sunak egyébként a Covid, a háború és az egyéb egymásra toluló válságjelenségek kapcsán eltávolodott kissé a szabadpiaci meggyőződésektől is: egyre nagyobb deficitet kellett kezelnie, de így is különböző újabb állami kiadásokat, költekezéseket jelentett be az elmúlt két évben, ahogy Johnson mellett igyekezett egyenesben tartani a szigetország hánykolódó hajóját.

Közben Sunaknak a saját, illetve dúsgazdag felesége vagyonával kapcsolatban kellett kellemetlen botrányokkal szembenéznie, hogy vajon mit is kell avagy nem kell bevallaniuk, illetve hogyan is kellene adózniuk – és

a Munkáspárt nem volt rest betámadni a sumákoló Sunakot.

A konzervatívok nyári, Boris Johnson lemondása miatt elindított versengésének Sunak volt az egyik legnagyobb esélyese. Politikai és mosolyoffenzívával, kalandos családtörténetével, a legközhelyesebb kampányszöveggel házalva bejelentette, hogy elindulna kormányfőnek – mert szerinte vele érheti el Nagy-Britannia a szebb jövőt egy válságos korszakban.

Végül Sunak maradt versenyben Liz Truss-szal szemben.

Sunak jelölti kampányvideója

 

A Truss-szal folytatott vitákban Sunak a józan ész és a mértékletesség jegyében óva intett a politikusnő nagyívű adócsökkentő terveitől. A volt pénzügyminiszter – aki ellenfelével szemben a fiskális stabilitás mellett érvelt – akkor úgy vélte: adót csak abban az esetben szabad csökkenteni, ha az állam előtte megfogja az inflációt.

Az adócsökkentés azonban inflációnövelő hatású, ráadásul a fedezete sincs meg, azt hitelekből állná az állam, ez azonban a külső adósság növekedéséhez, a jövő generációk elszegényítéséhez vezetne. Sunak felhívta a figyelmet, hogy Truss adócsökkentési terve automatikusan a jegybanki alapkamat emelésével járna, ezzel az emberek megtakarításainak értéke csökkenne,

a spirálszerű folyamat „több millió brit életét döntené romokba”,

és ez végül a Konzervatív Párt elkerülhetetlen népszerűségvesztéséhez, illetve vereségéhez vezetne a következő parlamenti választáson.

Ugyan a brit nyilvánosság nagy része és a pénzügyi elitek inkább Sunak mellett tették le a garast, de a Konzervatív Párt tagsága körében tartott széleskörű szavazáson végül lemaradt: Truss 81 ezer, Sunak 60 ezer szavazatot kapott – így megkezdődhetett Liz Truss végül katasztrofálisan záruló, néhány hétig tartó kormányzása.

Az elmúlt hetekben bemutatott brit politikai őrültekháza-produkció, Truss nagy nekifutása és hasra esése láttán azt mondhatjuk: Rishi Sunaknak igaza volt a viták során kifejtett aggodalmaival.

A világ és Nagy-Britannia helyzetének változását jól mutatja, hogy Sunak

a nyári optimista hangvétel helyett most a válsághelyzetre figyelmeztetett

a kormányfőjelöltségét meghirdető üzenetben.

„Az Egyesült Királyság nagyszerű ország, de mély gazdasági válsággal kell szembenéznünk. Pártunk döntése meghatározza, hogy a britek új nemzedékének több lehetősége lesz-e, mint az előzőnek. Ezért indulok most, hogy az ön új miniszterelnöke és a Konzervatív Párt vezetője legyek, hogy teljesítsek az ország számára.

Szolgáltam a pénzügyminiszterükként, segítettem a gazdaság kormányzását a legnehezebb időkben. A mostani kihívásaink még nagyobbak. De a lehetőségek ha jó döntést hozunk még nagyszerűbbek.

Megvannak az eddigi teljesítményem bizonyítékai, megvan a világos tervem a legnagyobb problémáink megoldására, és megvalósítom a 2019-es kiáltvány ígéreteit. Integritás, professzionalizmus és elszámoltathatóság lesz a kormányzatom minden szintjén. Minden nap dolgozni fogok, hogy a dolgok el legyenek intézve.

A lehetőséget kérem önöktől, hogy segítsek megoldani a problémáinkat. Hogy a pártunkat és az országot a következő választás felé vezessem, önbizalommal, erős meggyőződéssel készen állva az új vezetésre.”

Hétfőn kora délután pedig eldőlt: Penny Mordaunt visszalép a Konzervatív Párt vezetőjelölti versengéséből. Ez azt jelentette, hogy

Rishi Sunak maradt az egyetlen jelölt a párt vezetésére.

A brit parlamentben kormányzó többséget alkotó toryk esetében ez azt jelenti, hogy Sunak lesz a párt által adott miniszterelnök is.

 

Fotó: Daniel LEAL / AFP

Összesen 149 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Goldmanos előélet elég baljóslatúan hangzik, de azért előlegezzük meg neki a jóindulatot, hátha bejön.
Mondjuk abban nem hiszek, hogy ő fogja konzervatív irányba fordítani a Konzervatív pártot.

Gandhi fagyija visszanyal.

Megnéztem a videót, megvett kilóra. Angolabb mint az angolok.

1942-ben Churchill így kommentálta azt a tényt, hogy egy fekete tiszt is megfordul egy olyan étteremben, amelyben fehér amerikai tisztek a törzsvendégek: “Sebaj: ha a vállára akaszt egy bendzsót, azt hiszik, a zenekar tagja.”
Lovas István (Pesti Hírlap, 1993. június)

? Ennél britebb oxfordi angolt a feleségem sem tud hozni, pedig ő natív angol oxfordi diplomával. A puding alatt az angolok egyébként sem azt az Dr. Ötker pudingot értik, amire gondolni próbálsz.

Azok már Gyurcsányék alatt elmenekültek.

Aki Orbán miatt megy, az menjen, csak jól járunk ezzel. Te miért vagy még itt?

Elsőkből az utolsók, utolsókból pedig elsők lesznek.
Fordult a kocka.

Ráadásul állítólag sokkal okosabb, mint Liz Truss.

Ettől még a monarchia széteshet

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés