Nézőpont: Visszaerősödött a Fidesz, jelenleg csak a DK jutna be a baloldali pártok közül a parlamentbe

2022. október 21. 9:12
A Jobbik két százalékonáll, míg Jakab Péter Nép Pártján mozgalma elérte az egyszázalékos határt.

A nyár végi hét százalékpontos gyengülése után októberre öt százalékponttal erősödött a kormánypárt – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából. A baloldali ellenzék térfelén csak a Demokratikus Koalíció tudott erősödni, 9 százalékpontra emelve támogatottságát, a Momentum népszerűsége ugyanakkor a bejutási küszöb alá került.

Ismert: a közvélemény-kutató intézet nyár végén készített és szeptemberben megjelent felmérése szerint vesztett támogatottságából a kormánypárt, ennek a nagyobb részét sikerült most visszaszerezni.

Az október 17. és 19. között készült kutatás alapján a Fideszre az aktív magyaroknak ismét 52 százaléka adná voksát, amely az áprilisi választási eredményhez hasonló szintet jelent.

„A kormánypártok növekedéséhez hozzájárult a miniszterelnök elégedettségi-indexének javulása, amely mostanra elérte az 53 százalékos szintet. Szintén a magyarázó okok közé tartozik az, hogy a nyár folyamán bejelentett rezsicsökkentés-módosítás csak kevesebb, mint a társadalom negyedét (24 százalék) érintette jelentős mértékben, míg a magyarok kétharmadának (67 százalék) rezsiköltségei csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem változtak” – jegyzik meg a kutatás értékelésében.

Ami az ellenzéket illeti: csak a Demokratikus Koalíció tudott növekedni, 9 százalékon áll. A felhajtóerőt vélhetően az árnyékkormány megalakítása adja, vagy legalábbis az, hogy a párt cselekvőképességet mutat – értékelik a Gyurcsány-pártot.

Érdekes, hogy a Nézőpont kutatása alapján egy most vasárnapi parlamenti választáson nagy esély lenne egy kétpárti – Fidesz, DK – parlamentre, ugyanis míg korábban három másik párt is a bejutási küszöb feletti népszerűséggel bírt, mostanra a Mi Hazánk 4, a Momentum és az MKKP támogatottsága pedig 3 százalékra csökkent.

A Jobbik (2 százalék), az MSZP (2 százalék), és az LMP (1 százalék) viszont már régóta küszöb alatti támogatottsággal rendelkeznek, a Párbeszédnek (0 százalék) pedig gyakorlatilag nem létezik kimutatható választói közönsége. Új szereplő az ellenzéki pártok hosszú sorában

Jakab Péter mozgalma, a Nép Pártján, amely októberben először elérte az 1 százalékos támogattottsági szintet.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt 

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így igaz!
És most sincs Fidesz 2/3, hanem balliberális koalíció kormányoz.

Orbán a hibás:-)))

A dk-s idea intézet (Böcskei Balázs) szerint tovább csökkent a fidesz tábora és mivel a DK erősödött, mindössze 10 % a különbség a két párt között.

Szia:-)
Remek:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés