Fővárosi szemétügy: egymilliárdról küldött számlát az FKF a kukaholdingnak

2022. október 6. 16:07
Budapest szemétszállításért felelős cége szerint a szolgáltatás csak akkor zökkenhet vissza a megszokott kerékvágásba, ha az állami megrendelő rendezi tartozását.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt,

nem enyhül a szemétkáosz Budapesten: Karácsony már a katasztrófavédelemhez fordulhatott.

Az Index birtokába került az a levél, amelyben a főpolgármester a katasztrófavédelemhez fordul segítségért, hogy elkerülje a súlyos közegészségügyi kockázat kialakulását.

A budapesti kukások munkabeszüntetésével összefüggésben egy korántsem új keletű vita is reflektorfénybe került. A Budapesti Közművek (BKM) égisze alatt működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió ugyanis elszámolási vitában áll a fővárosi szemétszállítást megrendelő állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel (NHKV, azaz kukaholding) – legalábbis erről tájékoztatta a lapot a BKM.

El is küldték az Indexnek azt a Hulladékgazdálkodási szolgáltatási díjról, illetve Hulladékgazdálkodással kapcsolatos energetikai díjkülönbözetről kiállított számlamásolatot, amelyet ismét postáztak a kukaholdingnak. A BKM közleménye szerint ezek rendezetlen díjtételek, és csak kiegyenlítésük esetén várható a fővárosi hulladékszállítás újraindítása.

„Az elmúlt időszakban számos egyeztetés, levélváltás zajlott a Budapesti Közművek és az NHKV Zrt. között arra vonatkozóan, hogy a fővárosi hulladékgazdálkodást végző társaság hogyan tud hozzájutni maradéktalanul a fővárosiak által befizetett kukadíjakhoz.

Sajnos ez idáig ezek az egyeztetések sikertelenek voltak

– szögezte le a BKM közleménye. 

Fürjes Karácsonynak: Értjük mi, budapestiek, hogy ő nem tehet róla, hogy mindig más a hibás

Az ügyben megszólalt a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is. Fürjes Balázs azt írta, Budapest működtetése a mindenkori főpolgármester felelőssége. A törvény egyértelmű: a szemétszállítás a Fővárosi Önkormányzat feladata. 

„Értjük mi, budapestiek, hogy ő nem tehet róla, hogy mindig más a hibás.

Nyáron a meleg, télen a hideg, olykor a Tarlós, mindig a kormány. Értjük, hogy széttárja a karját, és azt mondja, hogy ő tehetetlen

– írta az államtitkár. Fürjes Balázs a budapestiek érdekében azt kéri ezért a főpolgármestertől, hogy legalább most szedje össze magát, gondoskodjon a kukák elszállításáról, mielőtt a budapestiek belefulladnak a szemétbe.

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád 

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés