Elfogadta az EU az Oroszországgal szembeni legújabb szankciócsomagot

2022. október 6. 13:22
A közlemény szerint ez segíteni fog az infláció kezelésében és az energiaköltségek stabilizálásban.

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács csütörtökön új szankciócsomagot fogadott el Oroszországgal szemben, válaszul a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megye illegális annektálására – közölte a brüsszeli testület.

A tanácsi sajtóközlemény szerint az új csomag lefekteti az olajár felső határának unión belüli bevezetéséhez szükséges jogi keret alapját is. Az tengeren szállított orosz nyersolaj behozatalára vonatkozó uniós tilalom teljes mértékben megmarad, az árplafon bevezetése után az intézkedés lehetővé teszi az orosz olaj exportját az unión kívüli országoknak is. Ennek feltétele, hogy az exportált olaj ára az előre meghatározott felső határ alatt marad.    

Ez hozzá fog járulni Oroszország bevételeinek további csökkentéséhez, miközben a folyamatos ellátás révén stabilan tartja a globális energiapiacokat.

Segíteni fog továbbá az infláció kezelésében és az energiaköltségek stabilizálásban” – áll a tanácsi sajtóközleményben.    

Ami a kereskedelmet illeti, az EU meghosszabbítja az Oroszországból származó acéltermékekre vonatkozó behozatali tilalmat. További importkorlátozások vonatkoznak a cellulózra és a papírra, a cigarettára, a műanyagokra és a kozmetikumokra, valamint az ékszeriparban használt elemekre, például drágakövekre és nemesfémekre, amelyek összességében jelentős bevételt jelentenek Oroszországnak.    

Az EU továbbá szankcionálni fogja oroszok által megszállt, ukrán területeken tartott illegális népszavazások megszervezésében szerepet játszó személyeket és szervezeteket. A vonatkozó jogi aktusokat a testület hivatalos közlönyében teszik közzé.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt, hogy ha nem akarja az eladó olcsóbban adni az olajat, mint amit az EU meghatároz, akkor nem lehet megvenni.
Az opec éppen most csökkenti a termelést, mert alacsonynak tartják az olaj árát.
Azt nem értem, mi Brüsszel logikája? Már ha van.....

Az orosz gyémánt nem véres.

Na jó, de hogyan ellenőrzik, mennyiért vette, aki vette? Vagy hogy nem viszik le a névleges árat valamennyire, amire rátesznek valamilyen kitalált pl. tranzakciós költséget?

A gyémánt nem drágakő?

A háború előtt azért emelkedett a gáz ára, mert a Timmermans féle csapat zöldítésbe kezdett. OV többször a fejére olvasta, hogy elhibázta.

Ebből is látszik, hogy a liberalizmus bukóban van.
Hála istennek.

Ez a szankció olyan könnyn kijátszható, hogy ez ellen szavazni sem érdemes.

Köszi. Így már értem:-)

Igaza van! Ha egyáltalán nem vásárolunk semmit, akkor nem érezzük meg az inflációt. Az energia ára meg mindegy, ha már megfagyott valaki .
Így gondolhatták.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés