Felszívódott az orosz óriás-tengeralattjáró, sokan aggódnak

2022. október 4. 16:01
Sokan vannak frászban, hogy eltűnt a világ legnagyobb és egyik legújabb, orosz tengeralattjárója a kikötőből. De miért ilyen izgalmas, hogy a Belgorod eltűnt a NATO szeme elől, miközben van másik 65 tengeralattjáróra is az oroszoknak?

Eltűnt a NATO-radarok szeme elől, azaz kifuthatott bázisáról a Belgorod nevű orosz tengeralattjáró – olvasható a világsajtóban, ami amiatt aggódik, hogy a hajó „nukleáris cunamit” hordoz a fedélzetén.

De milyen atomtöltettel futott ki a Belgorod, és miért olyan extra hír, hogy a 66 orosz tengeralattjáróból kifutott egy? Azért, mert

a Belgorod a legnagyobb orosz tengeralattjáró, és meglehetősen speciális is.

Az orosz tengeri flotta 66 tengeralattjárót üzemeltet. Ebből 12 ballisztikus rakétákat hordozó nukleáris meghajtású tengeralattjáró (SSBN), melyek négy osztályba tartoznak: Tájfun, Delta III, Delta IV és Borej. A Tájfun a világ legnagyobb tengeralattjáró-osztálya: 175 méter hosszú és 23 méter széles, 48 ezer tonna. A vadászat a Vörös Októberre című film főszereplője egy Tájfun. (A második legnagyobb a Borej, a harmadik pedig az amerikai Ohio.) A rakétahordozó tengeralattjárókból (SSGN) tíz van az oroszoknak (Oscar II és Yasen osztályok); nukleáris támadó tengeralattjáróból (SSN) 15 van hadrendben (Sierra II, Viktor III és Akula osztályok); sima támadótengeralattjáróból (SSK) 21 (Kilo, Kilo javított és Lada osztályok); a végül a különleges célú tengeralattjárókból van 8 (egy volt Delta III, egy volt Delta IV, volt Oscar II, Sarov, Paltusz és Kasalot osztályok).

Nos,

a Belgorod e nyolc különleges célú tengeralattjáró egyike,

mégpedig az, amelyiket egy Oscar II típusból alakítottak át. Az Oscar II típushoz tartozó, nukleáris meghajtású rakétahordozó tengeralattjárókat 1975-től gyártják napjainkig, eddig 14  készült el belőle, bár négyet már nyugdíjaztak.

(forrás)

A Belgorodot 2012-ben kezdték el építeni, 184 méter hosszú és 15 méter széles, és így ez a világ legnagyobb tengeralattjárója. A Szevmas orosz hajóépítő cég gyártotta, állomáshelye is azonos a cég székhelyével, azaz Severodvinszkben dekkol, ha nincs a tengeren.

A Belgorod testvérhajója volt a 2000-ben elsüllyedt Kurszk.  

Aljára van csatolva egy Paltusz minitengeralattjáró, és egyben a fegyverzetéhez tartozik a a húsz méter hosszú Poszeidón nukleáris rakéta, ami a hírek szerint ezer méter mélyre tud ereszkedni és 10 ezer kilométert tud megtenni a víz alatt, célja pedig az lehet, hogy part menti fegyverzeteket semmisítsen meg – vélhetőleg Amerika csendes-óceáni partjai mentén. Ebből a Poszeidón-rakétából egyszerre hatot tud magával vinni a Belgorod.

A tengeralattjárók általában 100-300 méter mélyre tudnak leereszkedni a víz alá, ám a Paltusz mélytengeri tengeralattjáró, a Belgorod csatolmánya 1200 méter mélyre is le tud menni. Állítólag részben a 2000-2500 méter mélyre leereszkedni képes Losarik osztály problémái miatt fejlesztették ki, az egyik Losarik 2019-es kigyulladása ugyanakkor hátráltatta a Belgorod-projektet. A Paltusz egy tenger aljára telepíthető nukleáris generátort hordoz (ATGU Shelf), amit főleg az Északi-tengeren használhatnak, ugyanis az oroszok annak hajózhatósága és a tengeren való kereskedelem elősegítése érdekében állítólag telekommunikációs rendszert építenek ki arrafelé.

(forrás)

Ugyanakkor a legutóbbi időkben, 2020-21-ben még a hírek szerint tesztelték az egész Belgorod-rendszert.

A hajóért eredetileg 100 millió rubelt fizetett az orosz védelmi minisztérium, de a költségek túllépték ezt,

és ekkor kötelezték a kivitelező céget, hogy a további költségeket gazdálkodja ki. A Belgorod csak 2021. június 25-én hagyta el először a kikötőt, így valószínűleg még mindig tesztüzemmódban van.

A Belgorodot elvileg a Fehér és a Jeges-tengeren tesztelik, aztán akár a Csendes-óceánon is bevethetik. Egyesek szerint most is csak a Kara-tengerre ment tesztelésre.

A szakértők szerint viszont a Belgorod és a Poszeidón teljesen új fejezetet jelent a tengeri hadviselésben. Ugyanakkor mások szerint nem kell túlértékelni sem az oroszok legújabb tengeralattjáróját.

Az amerikaiaknak egyébként nagyságrendre hasonló mennyiségű tengeralattjárójuk van, ott a Los Angeles és a Ohio osztályok a legjelentősebbek. Az amerikaiaktól ugyanakkor távol áll az oroszok megalomániája e téren.

Összesen 210 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elég ha kidugja a periszkópját a Szabadság szobor mellett.
Mindjárt kitör a világbéke.

Azt egy nagyobb hidrogénbomba idézhetné elő az Atlanti óceánban.

Annak idején az oroszok hagyták elveszni a Kurszk személyzetét, nem fogadtak semmilyen nyugati segítséget, nehogy a lopakodó technológia kiszivárogjon.

Ha nem a Balatonban vagy a Dunában van, akkor felőlem oda megy, ahová csak akar.

Dehát a gyanú benned is felmerült. Akkor mégsem olyan ravaszak.

Te tényleg mindent elhiszel amit olvasol????
Az amerikaiak helyében mindenki ezt mondaná, hogy az oroszok elhiggyék, hogy az USA nem tudja hol van a hajó.
Ez már régi játék.

Olvastad a Vadászat a Vörös Októberre című könyvet? Elég hihető a sztori.

Ehhez képest:
"...Az orosz hadiflotta támogatóhajóit figyelték meg hétfőn és kedden a Balti-tengernek azon a részén, ahol rejtélyes körülmények között felrobbant az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték – jelentette a CNN két nyugati hírszerző forrására hivatkozva. Ilyen támogatóhajók segítik például a tengeralattjárók tevékenységét is. A CNN egyik forrása szerint a térségben amúgy orosz tengeralattjárókat is megfigyeltek a múlt héten..."

Két napja írtam erről, s most "befutott" a mandiner is....fiúk, ez azért nagyon ciki, van aki beszél nyelveket, aki tud naprakészen tájékozódni?

"...Míg Dánia és Németország egyelőre óvatosan fogalmazott, addig a brit Telegraph című lapban gyorsan megjelent egy cikk, hogy miért profitálna az incidensekből Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az utóbbi négy napban esett a földgáz ára, a szabotázs hírére 12 százalékkal növekedett. Putyin emellett korábban is fegyverként használta az energiát – szólt az érvelés..."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés