Stoltenberg: Ukrajnának minden joga megvan rá, hogy visszafoglalja területeit, és ebben támogatni is fogjuk

2022. szeptember 30. 20:02
A NATO-főtitkár szerint ez a háború kezdete óta a legsúlyosabb lépés a feszültség fokozására.

Oroszország legutóbbi intézkedései, a megszállt ukrán területek annektálása a konfliktus kezdete óta a legsúlyosabb lépés a feszültség fokozásának irányában – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken brüsszeli sajtótájékoztatóján. Az Ukrajnát támadó „Vlagyimir Putyin orosz elnök további több százezer katonát mozgósított, felelőtlen nukleáris kardcsörtetésbe kezdett, és törvénytelenül újabb ukrán területeket annektált.

Ez mind együttvéve a háború kezdete óta a legsúlyosabb lépése Oroszországnak, hogy tovább szítsa a feszültséget”

– mondta Stoltenberg.

Úgy fogalmazott, „Putyin földrablása” törvénytelen, a második világháború óta nem volt példa ilyen erőszakos elcsatolási kísérletre. Megerősítette, hogy a NATO-szövetségesek soha nem fogják ezeket a területeket Oroszország részeként elismerni. Véleménye szerint Putyin intézkedései nem erőt, hanem gyengeséget mutatnak, és azt jelzik, hogy a háború nem halad a Kreml tervei szerint.

Kiemelte: Putyin elnök felelőssége, hogy minél előbb véget vessen a konfliktusnak. „Ha Putyin elnök feladja a harcot, béke lesz, ha viszont Zelenszkij elnök adja fel, akkor Ukrajna megszűnik független, szuverén nemzetként létezni Európában” – hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta továbbá, hogy a NATO nem részese a konfliktusnak, de támogatja Ukrajnát, ameddig csak szükséges, az önvédelemhez való jogának érvényesítésében.

Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy visszafoglalja a saját, oroszok által elfoglalt területeit.

Ha mi elfogadjuk az annektálást, akkor azzal elfogadjuk azt is, hogy a nukleáris fegyverrel való zsarolás sikeres. Vagyis nem tehetünk mást, mint hogy támogatjuk Ukrajna jogát arra, hogy megvédje magát. [...] Oroszországnak meg kell értenie, hogy egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni, nem lehet megharcolni. Ennélfogva támogatni fogjuk Ukrajnát a továbbiakban is, hogy képesek legyenek minél több területet felszabadítani az orosz megszállás alól.”

Arra reagálva, hogy Ukrajna pénteken kérte gyorsított eljárású felvételét a szövetségbe, a főtitkár kijelentette: az európai demokráciáknak joguk van a NATO-tagságra pályázni, és a szervezet tiszteletben tartja ezt a jogot. „Támogatjuk Ukrajnát abban, hogy megválassza a saját útját, és azt, hogy milyen biztonsági megállapodások részese kíván lenni” – jelentette ki.

Elmondta: a NATO arra összpontosít, hogy katonai támogatást nyújtson Ukrajnának, és a tagság továbbra is nyitva áll az ország előtt, ugyanakkor ennek eldöntéséhez egyhangúságra van szükség a szövetség tagállamai között.

(MTI/Euronews)

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 200 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondjuk azok, akiket aggaszt, hogy a Szovjetunió helyreállítása után a Varsói Szerződés helyreállítása következhet. Abban pl. mi is benne voltunk ám!

Mit mondott a magyarok nevében? Idéznéd? Mi azt mondtuk, hogy nyugati szövetségeseink álláspontját osztva nem fogadjuk el a népszavazásokat és az annexiót. Örülök, hogy segíthettem.

A ciprusiakat miért nem támogatják?
Hát Kínát?
A palesztinokat?
A szerbeket?

De legfőképpen: MI A TERV? HOGYAN NEM LESZ EBBŐL NUKLEÁRIS ARMAGEDDON?

Ebben az esetben is béke lesz. Az amerikaiak valamelyik nehézbombázójukat Peacemakernek nevezték.

"Stoltenberg: Ukrajnának minden joga megvan rá, hogy visszafoglalja területeit, és ebben támogatni is fogjuk"

Attól tartok, hogy Stoltenberg téved. Ukrajna ezt a jogot a népszavazással már elveszítette. Tetszettek volna a népszevazásra ENSZ megfigyelőket küldeni, akik bizonyítékokkal alátámasztva állítani tudnák, hogy pld. a népszavazás kamu.

Amúgy megértem Stoltenberget. Nyugaton az a szokás, hogy csak azt tartanak népszavazásnak, ami az ők érdekében, jóváhagyásával és szervezével zajlik. Ha ez nem így van, akkor nem ismerik el. Mint pld. a Katalón népszavazást.

Ennyi.
Ez az a kérdés, amit fel sem engednek tenni a mainstream média/politika őrjöngése közepette.

Ukrajna NEM a NATO, baromira nem.

Mire? Arra, hogy pozíciójának megfelelően beszéljen? Nem üzent ám hadat!

Semmi olyat nem mondott, amivel akár csak egyetlen NATO tagállam vitatkozna. Rossz dolog a területi annexió, nem ismerjük el, Ukrajnának joga van harcolni, a NATO pedig katonailag támogatni fogja. Melyik pont az, ami a magyar kormányállásponttal ellentétes? Nem az érdekel, hogy te mit gondolsz minderről, hanem hogy az általad amúgy szavazattal támogatott kormányzat mit mond.

Jó, tudom: mi fegyvereket nem küldünk, de kötszereket pl. igen. Az is katonai segítség ám.

Nincs jelentősége.

Bátran fognak eltűnni a térképről.

"Szerbiának minden joga megvan ahhoz, hogy visszafoglalja a saját, albán szakadárok által elfoglalt területeit, és ebben támogatni is fogjuk."

Folytassuk?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés