„A Hold itt van a szomszédban” – Farkas Bertalan tartott tárlatvezetést az Álmok Álmodóin

2022. október 01. 13:15

Az űrhajós szerint ez az évszázad az űr meghódításáról, a Hold és a Mars birtokba vételéről szól majd.

2022. október 01. 13:15
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Rendhagyó tárlatvezetést tartott az Álmok Álmodói 20 kiállítás űrkutatási csomópontján Farkas Bertalan, hogy az idei Kutatók Éjszakája apropóján felhívja a figyelmet a tudományos munka jelentőségére, az utánpótlás fontosságára.

Az űrhajós szerint ez az évszázad arról szól, hogy megteremtsük a hosszabb holdi tartózkodás feltételeit,

és a magyar tudósoknak ebben komoly szerepe lehet.

Idén szimbolikus helyszínen tartotta programbemutató sajtótájékoztatóját a Kutatók Éjszakája: a házigazda Álmok Álmodói 20 kiállítás a tudomány magyar géniuszainak eddigi legteljesebb seregszemléje. A ma kutatói belőlük inspirálódtak, az ő munkájukat folytatják.

 

Kutatók otthona

Mint köszöntő beszédében Szentirmai-Zöld Máté, a Millenáris projektigazgatója elmondta: már maga a hely, az egykori Ganz Művek területe is innovátor magyarok szellemét őrzi, hiszen „itt működött a Mechwart András és Ganz Ábrahám által létrehozott világhírű Ganz Villamos Művek, amelynek falai között olyan mérnökóriások dolgoztak, mint Zipernowsky Károly, Bláthy Ottó Titusz vagy Déry Miksa.

Húsz évvel ezelőtt, a Millenáris-projekt indulásakor az időközben kiüresedett, romossá vált ipari park új életet kapott. „Nem pusztán rozsdaövezeti rehabilitáció, de rehumanizáció zajlott le két évtizeddel ezelőtt: az egykori gyárcsarnokokból közösségi helyszín és rendezvénytér lett,

– hangsúlyozta a projektigazgató.

 

Álmok álmodói – Világraszóló magyarok

A 2002-es nyitóesemény, a nagy sikerű Álmok álmodói – Világraszóló magyarok kiállítás lajstromba vette a nagy magyar tudósokat és találmányaikat. Ahogy arról már lapunk is beszámolt, a kerek évfordulót az egykori tárlat újraalkotásával ünnepelhetjük egy éven át. A mostani kiállításon a mindennapjainkat meghatározó tudományterületek – például mobilitás, orvostudomány, űrkutatás – szerint mutatják be a találmányokat, és az elmúlt húsz év tudományos eredményei és jövőbe mutató kezdeményezései is megjelennek.

A 2002-es nyitóesemény, a nagy sikerű kiállítás lajstromba vette a nagy magyar tudósokat és találmányaikat. , a kerek évfordulót az egykori tárlat újraalkotásával ünnepelhetjük egy éven át. A mostani kiállításon a mindennapjainkat meghatározó tudományterületek – például mobilitás, orvostudomány, űrkutatás – szerint mutatják be a találmányokat, és az elmúlt húsz év tudományos eredményei és jövőbe mutató kezdeményezései is megjelennek.

 

A Debreceni Egyetem mérnökeinek a kiállítás helyszínén is zajló kutatását Farkas Bertalan űrhajós dandártábornok külön üdvözölte, mert mint hangsúlyozta:

ez az évszázad az űr meghódításáról, a Hold és a Mars birtokba vételéről szól,

amely nem képzelhető el anélkül, hogy a tudósok megteremtsék a hosszabb tartózkodás feltételeit. A Hold visszatérő elem volt az űrhajós tárlatvezetése során: külön felhívta a figyelmet az éppen harminc éve elhunyt Bay Zoltán fizikusra, aki mindenki más előtt határozta meg a pontos Föld-Hold távolságot. Farkas Bertalan szerint tőle számoljuk a magyar űrkutatást, amely az utóbbi időszakban új lendületet kapott.

Az első magyar űrhajós szerint a Mars várhat, először a Holdon kell tudnunk megfelelő környezetet, feltételeket teremteni az ember számára,

 

Fejlődő űrtudomány

A tárlat egyik legkülönlegesebb helyszínén, a Dómban az űrt idéző sötétségből látványosan emelkedik ki a „Föld”, melynek belsejében folyamatosanimációk-videók futnak – az egyik közülük pont Farkas Bertalan nyolcnapos űrutazását eleveníti fel.

Az űrhajós szerint felfoghatatlanul sokat fejlődött az űrtudomány azóta, hogy odafönt járt.

A nemzetközi űrállomás tömege az ott tartózkodásakor, 1980-ban még csak 36 tonna volt, most több mint 400 tonna.

A Kutatók Éjszakájának szervezői Farkas Bertalannal együtt mindenkit arra buzdítanak, hogy a hagyományosan szeptember utolsó hétvégéjén (idén szeptember 30-án, pénteken) megrendezett programsorozatra a szülők, pedagógusok minél több gyereket hozzanak el, hiszen ők lesznek a jövő innovátorai, ha ma megmutatjuk nekik, milyen nagy hatással lehet egy-egy felfedező a tudomány fejlődésére és a mindennapjainkra.

 

Fotók: Millenáris

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. október 02. 14:22
Nekem is van egy hold. Na jó, csak egy töredéke, bevallom. De annyira itt van, hogy csak ki kell lépnem az ajtón.
JMoflicheque
2022. október 02. 09:25
Gyulaháza hős szülöttjén már alig látszik az alkohol rombolása.
Welszibard
2022. október 01. 23:45
Úgy látszik a nemzet Bercije még nem teljesen gyógyult ki az alkoholizmusából. Ráment a pazar dunakanyari nyaralója is...
Senki Alfonz
2022. október 01. 23:18
Berti! Iszol még rendesen? Hányadik májad szolgál már téged???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik