Megkezdődtek a népszavazások az Oroszországhoz csatlakozásról négy ukrajnai régióban

2022. szeptember 23. 9:15
Öt napig tart a népszavazás a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban, valamint az orosz ellenőrzés alatti Herszon és Zaporizzsja megyékben.

Az első szavazóhelyiségek az orosz Távol-Keleten, majd Szibériában nyíltak meg az érintett területek elmenekült lakosai számára. Oroszországba csak a háború kezdete óta a védelmi tárca szerint több mint hárommillió embert evakuáltak.

Több száz szavazóhelyiséget nyitnak meg

A Donyecki Népköztársaság 450 szavazóhelyiséget nyit meg a területén, több mint kétszázat Oroszországban. A Luhanszki Népköztársaságban ez az arány 461-201. Zaporizzsja megyében 394 „hazai” és 85 „külső” szavazóhelyiség lesz: Oroszországban, valamint a többi három, referendumot tartó régióban. Herszon megyében nyolc területi és 198 körzeti választási bizottság alakult, de a helyi lakosok a Krímben, Moszkvában és számos más orosz városban is szavazhatnak.

A TASZSZ hírügynökség összesítése szerint a donyecki régióban potenciálisan másfél millió, Herszon megyében 750 ezer, Zaporizzsja megyében pedig félmillió ember adhatja le szavazatát. A Krími Köztársasági Politikai és Szociológiai Kutatóintézet telefonos felmérése szerint a Donyecki Népköztársaságban a válaszadók 86, a Luhanszki Népköztársaságban 87, Zaporizzsja megyében 83, Herszon megyében pedig a 72 százaléka fejezte ki szavazási szándékát. 

Biztonsági intézkedések

A Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságban a szavazólapokat csak oroszul nyomtatták ki, Herszon és Zaporizzsja megyében pedig két nyelven, ukránul és oroszul. Mind a négy régió közölte, hogy külföldi megfigyelőket vár az eseményre, amelyen az orosz Központi Választási Bizottság és az orosz parlament összes frakciója képviselteti magát. 

Az ukrán fegyveres erők tüzérségi támadásainak és „provokációinak” veszélye miatt a régiók fokozott biztonsági intézkedésekkel, a helyi szervek mellett az orosz nemzeti gárda bevonásával készülnek a népszavazások idejére. Biztonsági okokból személyes szavazás mind a négy régióban csak a zárónapon, szeptember 27-én lesz, fokozott óvintézkedések mellett, addig mozgóurnás szavazással vagy a szomszédos területeken lehet majd voksolni.

Kapcsolódó

Orosz képviselő: A népszavazás után a donbaszi támadásokat Oroszország elleni támadásokként fogjuk értékelni

Oroszország elleni agressziónak fog minősülni az összes elfoglalt terület elleni támadás. Bővebben...

(MTI)

Nyitókép: Ilya Pitalev / SPUTNIK / AFP

Összesen 156 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Zarójeles kérdés, de:

Gyöngyösi Marci ott van már?

Hülye.

Tény: a moslékellenzék második legnagyobb pártjának elnöke (akkor a párt alelnöke) ott volt a krími népszavazasnál - és mindent rendben talált.

Úgy látom, te távol állsz a tényektől és az ismeretektől.
Nem furcsa. Ellenzéki mentalitás.

Saját magadat járatod le. Miért nem veszed észre?????

Nem érted az összefüggéseket. Nem baj, te maradsz szegényebb.

Miért ne lenne? 99,5% Kádárra szavazott.
Mert kötelező volt.p

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés