Tanács San Franciscóból: ha ellopják a bringádat, ne szólj a rendőröknek!

2022. szeptember 22. 18:00
„Mert a rendőrök bánthatják vagy akár meg is ölhetik a fekete és barna bőrű embereket” – üzeni az áldozatoknak a helyi antirasszista biciklis szervezet.

San Francisco régóta a bűnözés egyik amerikai fellegvárának számít: a közbiztonság romlása nem tegnap kezdődött, de a BLM-tüntetések nyomán meggyengített rendőrség miatt az utóbbi években szintet lépett.

 

A nyitókép illusztráció: MTI/EPA-PA/Claudio Peri 

 

A város a hetedik a világon az ott élő milliárdosok számában, miközben 18 ezer hajléktalan lepte el az utcákat. Nem zargatják furcsa sátortáboraikat és dekriminalizálták a drogbirtoklást is, egyes érdekszervezetek szerint ugyanis emberi jog az utcán élni és hajléktalannak lenni. A rendőrségnek sincs kapacitása fellépni például a tolvajok ellen; a bolti lopást is dekriminalizálták San Franciscóban,. Néhány üzletlánc ki is vonult a városból – írta meg korábban a Makronóm is – a többi pedig azzal fenyegetőzik, nem fizet adót, amíg a város nem lép fel a bolti lopások ellen.

A biciklik sincsenek biztonságban a városban: a kétkerekűekből a rendőrség adatai szerint évi ezernek kél lába, de valószínűleg a szám ennek többszöröse,

mert az emberek nem szívesen tesznek feljelentést a rendőrségen.

A bringákkal mellesleg – ha csak nem szedték darabokra a tolvajok – két bolhapiacon is szembetalálkozhat az ember.

Természetesen a bűncselekmények kapcsán – ha csak nem fehér bőrű vagy rendőr az elkövető – bármiféle szociokulturális vagy faji jellemző azonosítása egyenlő a rasszizmussal, így mindenféle kommunikációban igyekeznek messziről kerülni a témát.

Nos, ebben a környezetben szúrta ki az amerikai másodkéz-sajtó, hogy a helyi kerékpáros közlekedést népszerűsítő – természetesen antirasszista, progresszív, környezettudatos – biciklis szervezet, a San Francisco Bicycle Coalition ajánlását arra az esetre, ha az embernek ellopnák a biciklijét (lecsekkoltuk tényleg ott van, a „Bike Theft and Policing” résznél).

Így hangzik:

„A fekete és barna bőrű embereket gyakran súlyosan bántalmaz, sőt, megöl a rendőrség,és a San Francisco Bicycle Coalition 2020-ban úgy döntött, hogy megszüntet minden formális együttműködést az SFPD-vel (San Francisco Police Department - a san franciscói rendőrség). Mivel a rendfenntartás bevonódik szinte az összes kerékpárlopási ügybe, javasoljuk, hogy minimálisan vonják csak be a rendőrséget, ehelyett mi azonosítjuk az eseteket és megpróbálunk ehelyett alternatívákat javasolni. Arra biztatunk mindenkit, hogy mérlegelje a rendőrség bevonásának esetleges emberi életre gyakorolt hatását.”

Ez ugye egyrészt utal a fosztogatásokba torkolló BLM-tüntetések kapcsán szárnyra kapott logikára, miszerint a bűnelkövető élete értékesebb, mint az áldozat tulajdona, így

lényegében egyfajta elvárás lett engedni a bűnözőknek.

Másrészt indirekt módon rámutat arra, jellemzően kik követik el a biciklilopásokat a városban.

Az információ nem ütötte meg semelyik fősodratú orgánum ingerküszöbét a tengerentúlon.

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rendben, ezek hülyék, de nálunk mi értelme van rendőrségen múlatni az időt, ha ellopják a bicajodat?

Azt hiszem, Kolompár Orbán volt az, aki a büntethetőség alsó korhatárának lecsökkentésekor nekiállt tiltakozni, hogy "ez rasszizmus" - azaz azt mondta, hogy a fiatalkorú bűnözők jellemzően cigányok...

Mi még nem tartunk ott, de a külföldi pénzek kapói nagyon dolgoznak rajta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés