Újabb botrány Újpesten: fegyelmi eljárást kezdeményeznek Déri Tibor és egyik helyettese ellen

2022. szeptember 22. 11:30

Hivatali visszaélés, közokirat-hamisítás, csalás, illetve hűtlen kezelés gyanúja is fennállhat a IV. kerületi Fidesz szerint egy önkormányzati telekcsere-ügylettervezet kapcsán.

2022. szeptember 22. 11:30
null

Újpest történetének legnagyobb botránya lehet abból a telekcsere-ügylettervezetből, amely a baloldali vezetésű negyedik kerületi önkormányzat és a Magyar Íjász Szövetség (MÍSZ) között köttetett.

„Nem korrupciós ügyről van szó, hanem politikai károkozásról – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Nagy István, az újpesti Fidesz frakcióvezetője. – Véleményünk, amit régóta hangoztatunk, az az, hogy

Kiemelte, az ostobaságból, felelőtlenségből elkövetett szabálytalanságok és a bűncselekmények alapos gyanúját is felvető törvénytelenségek miatt az „Íjász-ügyben” a következő képviselő-testületi ülésen eseti vizsgáló bizottság létrehozására tesznek javaslatot, fegyelmi eljárás lefolytatását kezdeményezik Déri Tibor polgármester és Czigler László alpolgármester ellen.

***

A budapesti íjászcsarnok és pályák létesítése még a városvezetés jobboldali vezetése alatt vetődött fel, a kampányban viszont Déri (akkor még momentumos színekben politizáló) polgármesterjelölt és szövetségesei lakossági tiltakozást, valamint aláírásgyűjtést szerveztek a Megyeri út és a Homoktövis utca kereszteződése mellé tervezett íjászközpont ellen. Miután a Déri vezette baloldal megnyerte a helyhatósági voksolásokat, egyik legelső döntésükkel semmissé tették a korábbi határozatot, amely értelmében a szövetség bruttó 25 millió forintért tulajdonba vette a telek felét, a másikat felét pedig használatba kapta az önkormányzattól. A MÍSZ időközben megszerezte az építési engedélyeket, azonban a munkához nem tudtak nekilátni, mert a baloldali városvezetés nem adta meg a terület másik felére vonatkozó tulajdonosi hozzájárulást. Mi több, Déri Tibor a koronavírusjárvány vészhelyzetben kapott felhatalmazással élve, 2020. évi áprilisi döntésében változtatási tilalmat rendelt el az íjász-telekre.

 

Hivatali visszaélés, közokirat-hamisítás, csalás és hűtlen kezelés gyanúja is fennállhat

 

Csakhogy ezen tiltás egy helyrajzi számra történő elrendelése – vagyis a tulajdonos MÍSZ tulajdonosi jogainak korlátozása – jogellenes, felmerül tehát „az ismeretlen tettes vagy tettesek által elkövetett hivatali visszaélés (jogalkotói hatalommal való visszaélés) bűncselekményének alapos gyanúja” – hangzott el a kormánypártok csütörtöki tájékoztatóján.

Nagy István felháborítónak tartja, hogy ilyen eszközökkel akarták ellehetetleníteni íjászszövetség beruházását. Ezután nem lehet csodálkozni azon, hogy a sarokba szorított íjászok milliárdos kártérítési perrel fenyegették meg az önkormányzatot, mondta, hozzátéve, hogy ettől Dériék megijedtek, és úgy próbálták rendbe hozni, hogy az íjász-telekért cserébe egy másik önkormányzati tulajdonú ingatlant ajánlottak fel. A megállapodásról szerződés készült.

Mint azt a fideszes frakcióvezető kifejtette, akár közokirat-hamisítás gyanúja is felmerülhet, miután a képviselő-testület baloldali többsége által idén júniusban határozattal elfogadott csereszerződés és a fővárosi kormányhivatalhoz jóváhagyásra benyújtott,

a felek által aláírt csereszerződés között több, az ingatlancsere értékarányosságára kiható eltérés van.

Az íjászoknak felajánlott ingatlan egy „kivett beépítetlen területre” vonatkozik, amely a Külső Szilágyi út mentén, a hármas metróvonal jövendőbeli káposztásmegyeri végállomása közelében található. Az ingatlan tulajdonosa az újpesti önkormányzat, egy ugyancsak ingatlancserének köszönhetően, amely a Karácsony Gergely-féle Fővárosi Önkormányzat és a IV. kerület jött létre.

(Zárójelben jegyezzük meg: Dériék egy fővárossal közös tulajdonú ingatlant is odaadnának az íjászszövetségnek, amit a lentebb taglalt Együttműködési Megállapodásban saját tulajdonként állítanak be, és arra is ingyenes használati jogot biztosítanának.)

Nagy István szerint a hűtlen kezelés alapos gyanúja többször is felmerül az ügyben. Az ingatlancseréhez készült hivatali értékbecslés túlértékeli a MÍSZ tulajdonában álló ingatlan értékét: 7,5 százalékkal becsülték drágábbra ezt a telket, mint egy, a közvetlen szomszédságban lévő, sokkal jobb beépítési adottsággal bíró telket, amelynek értékbecslése ugyanakkor zajlott, mint a szóban forgó ingatlané. Ráadásul a cseréről szóló kontraktusban hivatkozott használati megállapodás helyett Együttműködési Megállapodást írtak alá a felek, amely három területen is kötelezettséget ró az önkormányzatra.

Ezekről a képviselő-testületnek tudomása sem volt és döntést sem hozott.

Az egyik ilyen vállalás a szövetségnek felajánlott cseretelek közművesítése: az építmények (közművek, utak) havi 1 millió forint kötbér vállalása mellett, ha a közművesítés nem készül el ez év október 31-ig, legfeljebb 15 milliós összeg megfizetéséig. Erről előre tudni lehetett, hogy nem fog elkészülni három és fél hónap alatt. Jelenleg nincs olyan önkormányzati beruházás, amely az ingatlan környezetében út- és közmű kialakítását igényelné, „ezért az alulról becsült 3-400 milliós beruházás csupán a MÍSZ érdekét szolgálja, így felesleges és a cserearányokat jelentős mértékben felborító költséget jelent a hivatalnak”, mutatott rá a frakcióvezető.

Nagy azt is ismertette, Dériék és a szövetség abban is megállapodtak, hogy a IV. kerület a beruházás elősegítése céljából az önkormányzati és a fővárossal közös tulajdonú telkeket (6,3 hektárról beszélünk) a MÍSZ a metróberuházás megvalósításáig, de legfeljebb 2036. december 31-ig ingyenesen használhatja. Csakhogy ehhez is képviselő-testületi döntésre lett volna szükség, ezért véleménye szerint ezen a téren is felmerül az ismeretlen tettes, tettesek által elkövetett

hűtlen kezelés és csalás bűncselekményének alapos gyanúja.

Nyitókép: Facebook

Kapcsolódó cikkek

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. szeptember 22. 17:44
ugyse fogjak sem lemondatni sem buntetni, a birosagok baloldaliak !
Namond
2022. szeptember 22. 15:38
Kibic a IV. ker pályáján!
yanoo
2022. szeptember 22. 12:30
Mikor azt írtuk, hogy Újpest hogy züllik le, Koronaszepi azt írta, hogy Újpest szépen fejlődik. Végül is, ahogy a libsik alatt szokott fejlődni... Igaza van az EU-nak, igazságügyi reformra van szükség, Varjú választási csalása miatt még mindig nincs ítélet. Eltelt már 5 év....
néhai Ch.Pilot
2022. szeptember 22. 12:29
A Déri Tibor elleni eljárás valószínűleg egy perces lesz... :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik