Ezt jelenti a Putyin által bejelentett részleges mozgósítás

2022. szeptember 21. 10:17
A lépéssel az orosz hadsereg gyenge teljesítményét ismerte be Putyin, és még véresebb háború mellett döntött.

Csasztyicsnaja mobilizacija, részleges mozgósítás – ezt a szót fogjuk a héten ízlelgetni, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök a tegnap este hétről nyolcra, nyolcról kilencre halasztott, majd a levegőben lógni hagyott és mára áttett beszédében ezt rendelte el.

Az elnök beszédében külön hangsúlyt fektetett arra, hogy megnyugtassa az orosz férfiakat: a lépés csak a kétmillió tartalékost, azon belül is leginkább a jelentős harcértékkel és érdemi katonai tapasztalattal bírókat érinti. Ugyanakkor Oroszországban minden fiatal férfit érint a kötelező sorkatonaság, így

a katonai tapasztalattal rendelkezők köre gyakorlatilag minden orosz férfira kiterjed,

ha a szükség úgy hozza, különösebb jogi akrobatika nélkül háborúba lehet küldeni őket is.

Hogy miről tanúskodik ez a lépés? Ritka beismerése annak, ami kívülről tavasz óta látszik: hogy az orosz hadsereg messze potenciálja – vagy legalábbis a köré szőtt legendák szerinti potenciál – alatt teljesít, és ha Oroszország tényleg akar ezen a területen valamit, nem folytathatja úgy, ahogy eddig csinálta.

Egyben bejelentése egy véresebb háborúnak is: innentől kezdve ugyanis Oroszország sem átallja majd bevetni azt az ukránok által már hónapok óta alkalmazott taktikát, hogy iszonyatos mennyiségű vérveszteség árán szerezzen területeket. Eddig ehhez a taktikához nem volt kiből vért áldozni. Most lesz.

Az, hogy ehhez a lépéshez – amely, ne tévedjünk, mindenféle szimpátiáktól és meggyőződésektől függetlenül egyértelmű ukrán siker következménye – elérkeztünk, három komponensnek köszönhető.

Egyrészt tényleg vasszilárdnak tűnik az ukrán morál a területvédelmisek körében is.

Olyan alakulatokkal, amelyeket csak és kizárólag a kényszer vagy a fekete-afrikai módszerektől sem visszariadó ukrán szolgálatok terrorja tart a fronton, egyszerűen nem lehetne ilyen sikereket elérni.

A másik komponens a fegyverszállítások, pontosabban az, hogy a nyugati fegyverek technológiailag messze jobbak azon orosz fegyvereknél, amelyek nagy mennyiségben rendelkezésre állnak, így nagyobb találati aránnyal dolgoznak.

A harmadik és talán legfontosabb komponens pedig az, hogy

az amerikai és a brit hadsereg minden bizonnyal felderítési, műveleti tervezési szinten részt vesz ebben a háborúban,

az ukránokénál jóval fejlettebb felderítési technikával kémleli az oroszok gyenge pontjait, és konkrét terveket, javaslatokat tesz le az ukrán hadsereg elé, amelynek van kellő mennyiségű, nyugati rendszerben képzett katonája ahhoz, hogy ezeket a terveket megértse és levigye a katona szintjéig.

Nem kell különösebb zsenialitás ahhoz, hogy megértsük: erre a részleges mozgósításra egyértelműen nem Ukrajna, hanem a nyugati katonai segítség miatt volt szükség, Oroszország elnöke beszédében erről épp elégszer tett említést ahhoz, hogy elhiggyük neki: tényleg így gondolja.

Ebből persze adódik a kérdés: akkor miért nem a Nyugat felé eszkalál Putyin?

Leginkább azért, mert

atomfegyver bevetése nélkül a Nyugat felé már nem tud eszkalálni.

Gazdasági fronton tiszta a kép: lehet persze próbálkozni azzal, hogy elhiggyük az átlátszóbbnál átlátszóbb magyarázatokat arra, hogy miért hibásodik meg véletlenül minden hónapban egy újabb turbina, de az összefüggés ennél jóval egyszerűbb. Aki fegyvert szállít, az onnantól kezdve, hogy a háborúban a fegyverszállítás és a nyugati katonai koordináció perdöntő kérdéssé vált, nem kap gázt, pont. Ennél lejjebb nem lehet tekerni a gázcsapot.

Amióta egyértelmű, hogy az Európai Unió – hogy kinek az igényei szerint, arról lehet találgatni, persze - inkább választja komplett nehéziparának ellehetetlenülését, a gazdasági visszaesést és egy minimumra szorított közszolgáltatásokkal átvészelt telet, mint a szankciók és a fegyverszállítás feladását,

Oroszország kifogyott a gazdasági zsarolási eszközökből.

A front konkrét katonai értelemben vett kiterjesztéséhez pedig, mint azt a Harkov megyei ukrán ellentámadás mutatja, még Ukrajnán belül sincs ereje, nemhogy azon kívül.

Minél szélesebb a frontvonal, annál kevésbé tudja tartani magát Oroszország. Ez kiderült egyszer Kijev alatt, aztán ismét kiderült Harkovnál. A mozgósítás arra viszont egyértelműen jó lehet, hogy a mostani, a Harkov megyei állások feladását követő frontvonalat betonstabilan tudja Oroszország tartani. Minden ezen túli, a Nyugat felé irányuló potenciális eszkalációs lépés már sajnos Robert C. Castel asztala. A nem nukleáris fenyegetési opciók a Nyugat felé ugyanis kifogytak.

A mobilizáció után azonban még egy fontos kérdés marad. Oroszország február 21-én a két szakadár népköztársaságot alkotmányuk szerint, azaz Luhanszk és Donyeck megyék teljes területére kiterjedően ismerte el. Ezzel belenavigálta magát abba a helyzetbe, hogy Donyeck és Luhanszk megyék teljes elfoglalása minimumcél, nem alkualap,

e két terület nélkül nem lehet Ukrajnából kijönni.

Most, amikor szeptember 23-27. között a DNR és az LNR, valamint Zaporizsja és Herszon megyék oroszok által elfoglalt részei egyszerre népszavaznak, kérdés, hogy még egy ilyen helyzetet teremt-e magának Oroszország, és kikiált-e két újabb kamuköztársaságot a teljes megye területét magának vindikáló alkotmánnyal, hogy aztán a népszavazást követően Zaporizsja és Herszon megyék teljes területét el kelljen foglalnia.

Akárhogy is: Putyin nehéz őszt ígér, de most már magának is. A háború minden bizonnyal az orosz minimumcél által érintett területeken – értsd: Donyeck megyében – óriási vérveszteségek árán fel fog gyorsulni, mindenhol máshol a status quo befagyasztása, kisebb mértékű korrekciói képezik majd az orosz célt.

De befagyasztják Ukrajnát más szempontból is, kétségünk ne legyen: az infrastrukturális támadások divattá válásából ítélve az ország jelentős részei hónapokra búcsút mondhatnak az áramnak és a melegnek.

Putyin a nyugati vasra orosz vérrel válaszolt.

Egyértelmű: a Nyugat meg tudta akadályozni azt, hogy Oroszország saját feltételei mentén megnyerje ezt a háborút. Oroszország most válaszul megmutatja, hogy hiú volt a harkovi remény: amíg van orosz vér, Ukrajna sem győzhet.

Nyitókép: MTI/EPA

Összesen 391 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tökéletes összefoglaló volt, Matyi! Egyszerűen nem tehet mást Putyin. Erőt kell felmutatnia, méghozzá gyors támadásokkal, orosz győzelmekkel.
Edddig is nevetségesek voltak azok a főleg ukrán politikusok, akik azt jósolgatták, hogy Putyin elfoglalja akár Magyarországot is, hiszen a saját megtámadott ukrán területekkel sem bírt.
Putyin nyilván nem számított, ezért nem volt felkészülve ekkora amcsi és angol, brüsszeli harci, hírközlési, kiképzési és dollár támogatásokra.

"az amerikai és a brit hadsereg minden bizonnyal felderí-tési, műveleti tervezési szinten részt vesz ebben a hábo-rúban,
az ukránokénál jóval fejlettebb felderítési technikával ..."

"Már az amerikaiak is beszálltak a háborúba – állítják az oroszok.”
A fegyverek ellátásához nemcsak használati utasítás jár, hanem ebben az esetben a legtisztább formában töltik be a tüzérek funkcióját.”
(The Guardian)"
(A célpontot is ők jelölik ki nagy pontosságú USA műholdfelvételek alapján.)
Oroszország azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy közvetlenül vesz részt a háborúban. Az orosz védelmi minisztérium szerint az USA műholdképekkel és valós idejű információkkal segítetti az ukránokat abban, hogy felhasználják az amerikai gyártmányú rakétarendszereket.

Micsoda balfasz elemzés.

Tehát egyes nálad a profi katona és kettes a beöltöztetett bolti eladó. Remek a gyorsulás.

Mátyás, óvatosabb fogalmazást ajánlanék ezzel a háborúval kapcsolatban. Pl. semmiképp sem fogalmaznék múlt időben ("a Nyugat meg tudta akadályozni"), vagy nem merném ténynek venni, hogy az oroszok innentől már csak védik a megszerzett pozícióikat és legfeljebb a 'megyék' határaiig nyomulnak előre.

A rutének több hónapig készültek az ellentámadásra, amit az tett lehetővé, hogy az oroszok nyáron pihentették a katonáikat. Kiszorítani így sem tudták az oroszokat. Most, a tél beálltáig valószínűleg újabb orosz invázió következik, igen, feltehetően a rutén energiaellátó infrastruktúra szétrombolásával párhuzamosan. Márpedig a ruténeknek eddig is a háború energiaellátása volt a gyenge pontjuk - arról nem is beszélve, hogy arrafelé még mindig jóval keményebb a tél, mint nálunk. Az oroszok nem gyengék, hanem takarékos és kifárasztó háborút vívtak eddig, mert nem akartak tarolni és öldökölni az orosz és a rokonnak tartott rutén lakosságot. (Mert orosz részről nem csak az 'áldozat' számít - ezt nem szabad kihagyni az értelmezésekből.)

Az igaz lehet, hogy az amerikaiak fegyver- és űrfelderítési támogatása keményebb diónak bizonyult, mint amire az oroszok számítottak. Az a kérdés, hogy egy újabb sikeres orosz előrenyomulás utáni télen nem omlik-e össze a rutén ellenállás és nem elégelik-e meg a nyugatiak a háborút. Mert minél tovább tart, az USA-nak annál több pénzbe, Az EU-nak pedig annál nagyobb recesszióba és életszínvonal-esésbe kerül, miközben az orosz katonai sikerek valószínűleg meg fogják erősíteni Putyint.

Nem tudom, miért hiszi azt KM és a többi elemző, hogy az ukránok valóban nem várt erejű, ám láthatóan nem átütő ellentámadása az utolsó és meghatározó esemény ebben a háborúban? Nyilvánvaló volt, hogy lesz orosz válasz, amely most már bizonyos, csak azt nem tudjuk, hogy mi lesz és mekkora. Az is lehet, hogy az oroszok idén ősszel valóban csak megerősítik az állásaikat és készülnek a tavaszi folytatásra. Az oroszoknak van idejük, (kivárhatják a nyugati elégedetlenséget is), a rutének béna, szétesett, finanszírozhatatlan államának és fagyoskodó, nélkülöző lakosságának nincs.

Miért is?

Katonának lenni nem kényelmes foglalkozás, főleg nem a fronton. De mi akadályozza meg az oroszokat, hogy ellássák a hadseregüket üzemanyaggal, vízzel, élelmiszerrel, fűtőanyaggal?

A propaganda szerint? És a propaganda az valóság?

Azt gondolod, hogy Oroszországban éheznek, szomjaznak és fagyoskodnak az emberek? Honnan veszed ezt barátom?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés