Hol dől el az ukrajnai háború végkimenetele?

2022. szeptember 20. 16:58

Schmidt Mária
Inforádió
Ukrajnának nem lesz szava, már ma sincs. Interjú.

„Az lett volna a jó, ha az oroszok meg az amerikaiak megegyeznek Ukrajnáról, az amerikaiak magukra hagyják Ukrajnát? De akkor ki állítja meg az oroszokat és főleg hol?
Az, hogy milyen megegyezés született volna az oroszok és az amerikaiak között, nem tudom megmondani. Azt sem tudom megmondani, hogy milyen születik majd, amikor – reményeim szerint minél hamarabb – ez a háború befejeződik. Az azonban biztos, hogy ebben Ukrajnának nem lesz szava, már ma sincs.

Ezt a háborút amerikai fegyverekkel, amerikai pénzzel, amerikai titkosszolgálati és hírszerzési információk birtokában, amerikai és angolszász irányítással vívják.

Tehát itt a megegyezés csak őközöttük történhet meg. Hogy aztán ez a megegyezés mit fog jelenteni, hogy a végén milyen megállapodás születik majd, Oroszország megtarthat-e Ukrajnából területeket vagy kiszorul onnan, ezt nem tudom ma megmondani. Ma olyan helyzetben vagyunk, hogy azt sem tudom, hogy Európával mi fog történni.

Az világos, hogy mit akar Amerika, és mit Oroszország?
Nem tudom megmondani, hogy mik a célok ma, és azt sem, hogy mik voltak a háború kezdetekor. Talán az orosz célokról jobban el tudok gondolkodni. Oroszország bekerítettnek érezte magát, azt gondolta, hogy a NATO egészen az orosz határig fog terjeszkedni Ukrajna, illetve majd Grúzia bevételével. Nyugatról nincsenek természetes határai Oroszországnak, emiatt nagy szüksége van egy olyan pufferországra, mint Ukrajna, az ő semleges státusza fontos feltétel volt. Ezt az ukránok, amerikai támogatással, az utóbbi időben felmondták. Az oroszok valószínűleg arrébb akarták tolni a határaikat, és az ukránokat rá akarták kényszeríteni, hogy mondjanak le a NATO-tagságról. Az amerikaiakat is erre akarták rászorítani. Hogy ez sikerülni fog-e nekik, nem tudom. Amerika részéről pedig azért nem tudom, mik a háborús célok, mert értelmezésem szerint Amerikának nem Oroszország az ellenfele, hanem Kína. Nem tudom, felmérték-e, hogy Oroszországnak Kínával való összetolása számukra kedvezőtlen erőviszonyokat teremt. Hiszen Oroszország a világ egyik legjelentősebb nyersanyagkészletével rendelkezik, Kínának pedig nem nagyon van, így számára létfontosságú, hogy ezekből a nyersanyagokból megbízható, jó árú és állandó szállítások történjenek. Úgy néz ki, a háború következménye ebbe az irányba fog mutatni. Vagyis az, hogy Európát Amerika elzárja az orosz olajtól, gáztól és az egyéb nyersanyagoktól, azt fogja eredményezni, hogy az oroszok Kínába fogják ezeket szállítani, és ha ez megtörténik, és megépülnek a kiegészítő csőrendszerek, nem látom, mi fogja majd az oroszokat rákényszeríteni, hogy visszaforduljanak Európa felé. Ez pedig őrületes problémákat fog jelenteni.

(...)

Az általunk megkérdezett összes katonai szakértő azt mondja, az orosz–ukrán háború valószínűleg el fog húzódni. Milyen következményei lehetnek Európában egy hosszú háborúnak?
Az amerikaiak érdeke az elhúzódó háború. Nem tudom, hogy fogjuk túlélni ezt a telet, mi lesz egyáltalán az emberekkel, mennyi munkahely fog elveszni, milyen helyzetbe kerül Európa. Nem tudom, ez miért nem érdekli az európai vezetőket, és hogy miért az újabb és újabb Ukrajnának küldött segéllyel foglalkoznak ahelyett, hogy az európai polgárokkal foglalkoznának. Szerintem nem ez lenne a feladatuk. Még egyszer mondom, Ukrajna nem tagja az Európai Uniónak.

Kapott egy ígéretet, hogy az lesz.
Már annyian kaptak. Törökország hány éve kapott ígéretet, és mégsem emlékszem, hogy küldenénk nekik pénzt.

Törökországgal üzletelünk. Azt mondta Várhelyi Olivér, hogy nincs égető vágy sem a törökök részéről, sem az unió részéről a csatlakozásra, de üzletelni lehet.
A törökök már feladták. Most a sanghaji együttműködéshez csatlakoztak. Egyébként Törökország a NATO legfontosabb országa, és az, hogy az orosz–ukrán háború elhúzódik, egyértelmű, mert az Amerikai Egyesült Államoknak az az érdeke. Szerintem

Ukrajna már elvesztette ezt a háborút, mégpedig demográfiai szempontból

, és az nagyon súlyos.

Arra gondol, hogy elmenekülnek az emberek Ukrajnából?
Arra gondolok, hogy 10 millió ember elment a háború előtt, és a háború óta is legalább még 10 millió. Nem tudom, ezt a veszteséget hogyan lehet pótolni, és mennyi idő kell hozzá.

Látja vagy sejti, hogy mi lesz a kárpátaljai magyarokkal?
Az ukrán politikai vezetés részéről egy évtizede nem hallottam egyetlenegy pozitív mondatot ebben a tekintetben, és azt is sérelmesnek tartom, hogy az Európai Unió tisztségviselőit, akik annyira odavannak a kisebbségek jogvédelméért, ez a kérdés egyáltalán nem érdekli. Nem számíthatunk rájuk semmilyen tekintetben.”

A teljes interjút alább tekintheti meg:

MTI/Kovács Anikó

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Körülbelül ezt mondta volna Schmidt Mária, ha merte volna.

Európának a világban, mint gazdasági tényezőnek vége. A cégek már most menekülnek Európán kívülre. A bürokrácia egyre nagyobb, az adóterhek növekednek, a környezetvédelmi előírások szigorúbbak, a piac gyengül, a nyersanyagok, energiák drágulnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés