Ivan Krasztev: Jó pár kemény hónap elé néz az EU, és most már a németekre sem támaszkodhat

2022. szeptember 15. 17:07
A bolgár politológus szerint akár Moldovát és célba veheti Oroszország.

Ivan Krasztev azt jósolja a Deutsche Wellének adott interjúban, hogy történelme legnehezebb időszaka előtt az Európai Unió, mert a háború nem fejeződik be egyhamar, és hatalmas viharokat fog okozni a pénzügyi válság, tetézve azt inflációval és az energiaárak robbanásával – írja a HVG.

Arra a kérdése, hogy Oroszország miért állítja be úgy, mintha Ukrajnában a Nyugat ellen küzdene, azt válaszolta, hogy „mert ily módon eltereli a figyelmet arról, miért öl meg olyanokat, akikkel nem sokkal ezelőtt még együtt élt, és arra sem kell válaszolnia, miként maradhatott el a várt orosz katonai fölény. Vagyis Moszkva áldozat, nem pedig agresszor, a nyugati hatalmak pedig becsapták”.

A szakértő nem tart attól, hogy Putyin atomfegyvert vet be, ellenben igen nagynak látja a veszélyt, hogy sugárzás szabadul ki az atomerőművekből. „Persze abban semmi új sincs, hogy a Kreml »kiválasztott népnek« állítja be az oroszokat, akik mindig megmentik a világot. Ám az szokatlan, hogy ez a narratíva már nem hat az orosz társadalomra. Az ugyanis már ráállt a fogyasztásra, és nem fogadja el a misszionárius önfeláldozás elméletét.”

Putyin propagandája ezért igyekszik elszigetelni a háborús eseményektől a nagyvárosok lakosságát”

– mondta a politológus.

Ivan Kasztrev szerint a harcok kimenetelétől függően előfordulhat, hogy a következő célpont Moldova lesz, ám Moszkva semmiképpen sem kockáztatja meg a balti államok elleni inváziót, hiszen NATO-tagokról van szó, és az már egy egészen más háború lenne.

„Az elemző kifejtette, hogy továbbra is jelentős az Ukrajnának nyújtott támogatás, de közben erősödik a feszültség az EU-ban, illetve egyes tagállamokban.”

Ezért ígérkezik roppant keménynek a következő fél-háromnegyed év. A szervezet megfizeti a válság árát, ideértve, hogy rengeteg a menekült és igen nagyok a gazdasági bajok”

– tette hozzá.

A politológus szerint „a társadalmak már most a fáradtság jeleit mutatják, és félő, hogy újabb tiltakozások következnek. Összeállnak a gazdasági nehézségek kárvallottjai, az oltás ellenfelei, azok, akik nem kérnek a bevándorlásból. Az elit vetélytársaival együtt jelentős követeléseket támasztanak és

Ebből még nagy felfordulás lesz.”

Hozzátette: „a legrosszabb azonban az, hogy ezúttal Németország nem képez stabilizáló tényezőt, hiszen gazdasági nehézségekkel küzd. Azon felül elsősorban a baltiak, a lengyelek és a csehek körében megkérdőjeleződött az erkölcsi tekintélye. Más ma már a németek és a franciák megítélése az Unióban, emiatt azután csak még nehezebb kikászálódni ebből a hatalmas válságból.”

Nyitókép: Sergei SUPINSKY / AFP

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy még nehezebb kikászálódni, ha még jobban, még mélyebbre ássuk be magunkat a sáncokba. Öltözhetünk mi kék-sárgába, így csak a képmutatásunkat fejezzük ki, nem az együttérzésünket.
Valahogy nem halljuk azt a szót az elittől, hogy BÉKÉT, nem halljuk a világ döntéshozóinak a szájából azt, hogy állítsuk meg már ezt a háborút.
Pedig tudott dolog, hogy a világ nagyobbik, nem a leggazdagabb részén, a háború nemhogy nem segít, de egyenesen még nagyobb nyomorba taszítja azt.

Bolgár elemzés....fogom a hasamat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés